Acasă Actualitate Grecia: Guvernul a aprobat programul de restructurare a datoriilor

Grecia: Guvernul a aprobat programul de restructurare a datoriilor

Guvernul Greciei a aprobat astăzi detaliile programului de restructurare a datoriilor elene, care este parte a celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară prin care Atena încearcă evitarea intrării în incapacitate de plată, informează www.agerpres.ro. Ţările din zona euro au căzut de acord marţi asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. 
Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. 
După o şedinţă a cabinetului care a durat aproximativ o oră, miniştrii au aprobat acordul, la doar o zi după ce parlamentul a votat implementarea programului de schimb de obligaţiuni, prin care creditorii privaţi trebuie să accepte reducerea valorii obligaţiunilor elene deţinute. Uniunea Europeană a cerut Greciei ca programul de restructurare a datoriei să fie adoptat înainte de aprobarea noului împrumut pentru Grecia. De asemenea, legislativul a aprobat măsuri dure de austeritate în schimbul celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară. 
Exit mobile version