10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturi de 1.100 de lei la întreţinere

Facturi de 1.100 de lei la întreţinere

În Craiova, facturile la căldură în ianuarie au crescut cu 25% comparativ cu luna decembrie 2011, unii proprietari ajungând să plătească la întreţinere şi 1.100 de lei. Reprezentanţii asociaţiilor susţin că facturile din februarie vor fi de-a dreptul explozive.

Majoritatea craiovenilor au de plătit la întreţinere pe luna ianuarie facturi de coşmar, consumul de căldură din sistemul centralizat fiind mult mai ridicat comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Există craioveni care au de plată pentru luna ianuarie facturi la întreţinere de 1.100 de lei, dar sunt și asociaţii de proprietari care au facturi mai scăzute la căldură în ianuarie, deși au înregistrat un consum record la gaze.

Facturile au crescut cu 25%

Facturile la căldură pe luna ianuarie a acestui an au înregistrat în Craiova o creştere de până la 25% comparativ cu anul trecut, valoarea unei facturi la întreţinere ajungând şi la 1.100 de lei. „Într-adevăr, avem în asociaţie blocul B22 în care s-au plătit facturi de 900 şi de 1.100 de lei. Creşterea a fost de vreo 25% comparativ cu facturile din luna anterioară. Pe toată asociaţia, 250 de apartamente, avem 81.000 de lei comparativ cu decembrie 2011, când am avut 60.000 de lei. Acestea sunt extremele, dar am avut şi facturi de 700 de lei, dintre care 478 de lei numai căldura, sau de 510 lei, din care 430 de lei numai căldura“, a precizat Mihai Marcu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 2A din cartierul 1 Mai.

În februarie a fi mai scump

La Asociaţia de locatari SO2 Calea Severinului, creşterea facturilor la întreţinere în prima lună a anului 2012 a fost mai temperată, doar 15%, după cum susţine administratorul. Dacă în luna decembrie 2011 factura totală pe asociaţie a fost de 25.571,95 lei pentru energie termică, pe luna ianuarie, factura a crescut la 29.082,98 lei. „Dacă ne uităm pe situaţia apartamentelor, observăm că un apartament cu două camere plăteşte căldură în jur de 230 de lei, iar cel cu trei camere – 290 de lei în decembrie. Comparativ, în luna ianuarie, apartamentul cu două camere ajunge să plătească 290 de lei, cam tot atât cât plătea cel cu trei camere în decembrie. Și, bineînţeles, apartamentul cu trei camere plăteşte în ianuarie 350 de lei. Asta înseamnă că frigul din ianuarie se resimte în facturile de la încălzire şi cu atât mai mult ne vom aştepta la noi creşteri la consumul din februarie“, a spus Alina Mora, administratorul Asociaţiei SO2.

Câteva zile în plus

Unele asociaţii de proprietari pun creşterea facturii pe seama celor cinci zile din luna decembrie pe care furnizorul le-a băgat la plată în luna ianuarie. Cel puţin asta este explicaţia la Asociaţia 5 din cartierul 1 Mai. „Creşterile sunt în medie de aproape 25%, dar nu trebuie să uităm că la asociaţia noastră citirile s-au făcut de pe data de 27 decembrie şi în factura din ianuarie avem cinci zile în plus la facturare. Avem facturi la întreţinere de 504 lei, este cazul apartamentului 3 din blocul I50, care în decembrie 2011 a plătit 380 de lei“, a spus preşedintele Asociaţiei 5, Victor Stamin.
Costurile tot mai ridicate la întreţinere de la o lună la alta îi nemulţumesc pe proprietari. Cei mai în vârstă dintre ei se plâng că au ajuns să îşi lase mai mult de jumătate din pensie la întreţinere. „Mult, foarte mult. Niciodată nu a fost atât de scump ca acum. Nu pot să iau în calcul nici o explicaţie. Plătesc 500 de lei, extraordinar de mult“, se plânge Frusina Roşca, proprietar din blocul I83, cartier 1 Mai. Alţii, obişnuiţi cu facturile pe lunile trecute, când nu au depăşit 300-400 de lei, au făcut cale întoarsă întrucât cei 500 de lei cu care veniseră să achite întreţinerea nu le-au fost de ajuns.
În Craioviţa Nouă, la Asociaţia 10, facturile la căldură au ajuns şi la 700 de lei, dar majoritatea proprietarilor au plătit 300-400 de lei pentru căldura din ianuarie. „Este o creştere de 15% comparativ cu decembrie anul trecut. Pe toată asociaţia, factura la căldură a crescut de la 11.500 de lei la 14.900 de lei“, a precizat preşedintele asociaţiei, Ilie Preda.

Alţii au ars gazul

La cealaltă extremă sunt craiovenii care au plătit facturi mai mici la întreţinere şi, implicit, la căldură. Dar ei şi-au dublat facturile la gaze, deoarece şi-au închis repartitoarele şi au folosit pentru încălzire aragazul, fiindcă gazele se plătesc la pauşal. „În asociaţia noastră, factura la căldură este mai mică faţă de luna decembrie a anului trecut. Este bizar, dar aşa este. Proprietarii au văzut că au plătit prea mult în octombrie şi noiembrie, iar în decembrie au închis robinetul. Dar au folosit gazele. Dacă factura la gaze era în decembrie de 2.600 de lei, în ianuarie este de 4.000 de lei“, a declarat președintele Asociației Siloz-Înfrățirii, Marin Sorescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS