13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmoţii la Universitate

Emoţii la Universitate

Ieri, începând cu ora 8.00 şi până la ora 18.00, cadrele didactice, cercetătorii şi reprezentanţii studenţilor de la Universitatea din Craiova (UCV) au participat la vot pentru a decide cine va prelua, începând din acest an, conducerea instituţiei de învăţământ superior. „Pentru Universitatea din Craiova este un eveniment deosebit. Este primul tur pentru desemnarea rectorului universităţii. La urne sunt aşteptate 974 de persoane cu drept de vot“, a declarat conf. dr. ing. Niculae Boteanu, preşedintele Biroului Electoral al UCV. Acesta a explicat că, pentru ca acest prim tur de scrutin să fie validat, trebuie ca la vot să participe două treimi din totalul de votanţi ai Universităţii (aproximativ 650 de persoane). În caz contrar, va fi programat un nou tur de scrutin, în termen de maximum două zile, cu încadrarea în calendarul alegerilor, iar rezultatul acestui al doilea tur de scrutin este validat indiferent de numărul celor care votează.

Modalitatea de stabilire a rectorului

Conform „Metodologiei de alegere a rectorului Universităţii din Craiova“, este declarat rector candidatul care întruneşte un număr de voturi cel puţin egal cu jumătate plus unu din numărul celor care au votat. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi desemnat rector, se va desfășura un nou tur de scrutin. La cel de-al doilea tur, pe buletinul de vot vor fi înscrişi doar candidaţii clasaţi pe primele două locuri în primul tur şi va fi declarat rector al Universităţii candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi. În cazuri de balotaj, se efectuează tururi de scrutin suplimentare. „Dacă sunt îndeplinite atât condiţiile de participare, cât şi cele de vot, vom cunoaşte numele rectorului pentru următorul mandat (în perioada 2012-2016) în cursul acestei seri (ieri – n.r.). Pentru punerea în funcţie a noului rector, noi trebuie ca până pe 1 martie să trimitem dosarul de alegeri la minister, unde noul rector este validat. Apoi va fi pus în funcţie“, a precizat conf. dr. ing. Niculae Boteanu, care a explicat că, în primele două ore de la deschiderea urnelor, la vot au participat aproximativ 270 de persoane.

Trei candidaţi pentru funcţia de rector

Durata mandatului de rector este de patru ani. Conform cartei universitare, mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unei noi desemnări.
Astfel, o persoană nu poate fi rector al Universităţii din Craiova mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.
Pentru funcţia de rector al Universităţii din Craiova, pentru mandatul 2012-2016, candidează trei profesori universitari: prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor (profesor la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi actualul decan al facultăţii), prof. univ. dr. Nicu Panea (profesor la Facultatea de Litere şi actualul prorector pe Probleme de relaţii internaţionale şi integrare europeană) şi prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu (profesor la Facultatea de Ştiinţe Exacte, directorul Departamentului Chimie).

Universitarii au participat la vot în număr mare

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul UCV, la alegerile organizate pentru desemnarea rectorului Universităţii din Craiova (UCV) au participat două treimi din numărul persoanelor cu drept de vot din instituția de învățământ superior. Fiind realizat cvorumul, nu se va mai organiza un nou tur de scrutin astăzi. Totuşi, dacă la deschiderea buletinelor de vot se constată că nici unul dintre candidaţi nu a primit un număr de voturi cel puţin egal cu jumătate plus unu din numărul votanţilor, va avea loc un nou tur de scrutin pe 27 februarie. „Privind posibilitatea organizării unui nou tur de scrutin, vă rugăm să urmăriţi pagina de web a universităţii, unde vor fi încărcate rezultatele alegerilor de azi (ieri – n.r.)“, se arată într-un anunţ postat pe site-ul UCV.

Alegerile, supravegheate i de reprezentanţi ai MECTS
La scrutinul de ieri au participat şi doi reprezentanţi de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Aceştia au supravegheat desfăşurarea procedurii de vot.

Persoanele peste 65 de ani nu au drept de vot
Conform unui Ordin de ministru recent primit de Universitatea din Craiova, cadrele didactice şi de cercetare titulare care au împlinit vârsta de 65 de ani nu au dreptul la vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS