12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturare estimativă la apă

Facturare estimativă la apă

Craiovenii din cartierele de case vor plăti în această lună un consum estimativ de apă rece, pe luna ianuarie, şi nu consumul real înregistrat de apometru. Compania de Apă Oltenia (CAO) nu a putut efectua citirea apometrelor deoarece trotuarele oraşului sunt în proporţie de 90% acoperite cu zăpada înlăturată de pe carosabil şi chiar din curţile oamenilor.  În aceste condiţii, capacele căminelor nu au putut fi deschise pentru a se înregistra consumul de apă al fiecărui abonat. „Pentru luna ianuarie a anului curent, din cauza căderilor abundente de zăpadă din luna februarie, stabilirea consumurilor la utilizatorii casnici s-a făcut conform prevederilor art. 14, alin. 2 din Contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, prin estimare, urmând ca luna următoare să se efectueze regularizarea acestora. Pentru luna februarie, citirea contoarelor se efectuează în luna martie“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentantul CAO.
Sunt în această situaţie craiovenii din cartierele Bariera Vâlcii, Catargiu, Brestei, Mofleni, Romaneşti. „Nu au venit să citească luna asta şi am văzut că pe factură mi-au trecut la fel ca luna trecută, aproximativ 60 de lei. Nici nu aveau cum să citească apometrul pentru că acolo unde este căminul, la poartă, este acoperit cu zăpadă şi gheaţă“, a spus un craiovean de pe strada Doiceşti, cartier Brestei.
Unii sunt nemulţumiţi chiar cu acest consum estimativ, deoarece nu beneficiază de apă de când cu scăderea temperaturilor sub 0 grade Celsius. „Eu am numai pompă, în curte. Acum este îngheţată. Am luat apă de pe la vecini, am cumpărat, deci consumul meu de aproape două luni este zero şi nu îmi convine să-mi bage ei din burtă“, s-a plâns Fane Ţîru, din cartierul Catargiu.

Citirea la distanţă, neaplicabilă

Din păcate, CAO nu a putut utiliza citirea la distanţă în cazul celor peste 20.000 de apometre dotate cu dispozitiv de citire, deoarece „citirea la distanţă a contoarelor de apă se află în curs de implementare“, a mai precizat Mihaela Chiriţescu
Transmiţătoarele folosite pentru acest tip de citire pot fi de tip radio, cu impulsuri sau cu ieşire digitală. Pentru ca aceste transmiţătoare să funcţioneze, contorul trebuie să fie echipat cu un sistem de transmitere la distanţă a datelor. De exemplu, citirea contoarelor dotate cu transmiţătoare de tip radio este posibilă pe o distanţă de până la un kilometru de locul în care este amplasat contorul.
Citirea se face prin intermediul unui dispozitiv, asemănător telefonului mobil, unde se introduce codul contorului şi al transmiţătorului radio, dispozitivul indicând apoi cantitatea de apă consumată.

Perioada de citire a contoarelor
Citirea contoarelor la utilizatorii casnici se efectuează în perioada 8-27 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS