11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeserii învăţate de pe băncile şcolii

Meserii învăţate de pe băncile şcolii

Pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă la finalizarea studiilor, elevii vor putea să se înscrie în învăţământul profesional

La trei ani după ce Şcolile de Arte şi Meserii au fost transformate în licee tehnologice chiar de cea care le înfiinţase (ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu), învăţământul profesional revine în România. Începând din anul şcolar 2012-2013, elevii doljeni care vor să înveţe o meserie de pe băncile şcolii vor putea să se înscrie în învăţământul profesional. „Acest tip de învăţământ este legiferat. El va începe din septembrie 2012. Găsiți toate detaliile pe www.alegetidrumul.edu.ro“, a declarat pentru Hotnews Daniel Funeriu, ministrul demisionar al educaţiei. Acesta a spus că este convins că noul ministru va continua politica educaţională, având în vedere că a făcut parte din echipa sa de consilieri.

Elevii vor face practică la potenţialii angajatori

Învăţământul profesional va fi organizat după clasa a IX-a, ca parte a învăţământului liceal cu frecvenţă, filiera tehnologică, şi va avea o durată de doi ani. Pe parcursul acestei perioade, elevii vor beneficia în principal de formare practică. Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3168/2012 privind organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional prevede pentru anul I de învățământ profesional 40% pregătire teoretică şi 60% pregătire practică, iar pentru anul al doilea de învăţământ profesional – 25% pregătire teoretică şi 75% pregătire practică. Pregătirea practică a elevilor din învăţământul profesional se desfăşoară în cadrul orelor de laborator tehnologic, al orelor de instruire, precum și al stagiilor. Orele de laborator tehnologic şi cele de instruire practică se vor putea desfăşura atât în laboratoarele şi atelierele unităţii de învăţământ, cât şi la operatorul economic cu care instituţia şcolară are parteneriat pentru pregătirea practică. Totuşi, stagiile de pregătire practică se vor realiza la operatorul economic/instituţia publică parteneră.

Bursă lunară de minimum 200 de lei

Pe perioada celor doi ani, elevii ar putea beneficia, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 de lei. Angajatorii parteneri, la rândul lor, îi vor susţine (acolo unde condiţiile permit acest lucru) pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică.
Intrarea în acest tip de învăţământ, pregătirea şi ieşirea din sistem, dar şi examinarea pentru obţinerea acestui certificat vor fi în strânsă legătură cu nevoile angajatorilor din judeţ. Fiecare elev care se va înscrie în învăţământul profesional va avea un tutore şi un contract cu un angajator, unde-şi va desfăşura practica. „Angajatorul cu care elevul va avea o convenţie va avea un cuvânt foarte greu de spus în ceea ce privește selecţia, perioada de practică, dar şi obţinerea certificatului de calificare pe care elevul îl va dobândi la sfârşitul învăţământului profesional“, a declarat Daniel Funeriu. 

Cine se poate înscrie în învăţământul profesional

Pentru formarea profesională prin învăţământul profesional pot opta elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevii din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. Condiţia pentru aceştia din urmă este să nu fi împlinit 18 ani la data începerii anului şcolar. Înscrierile vor avea loc în perioada 7 – 31 mai 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS