21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalnicii din Halânga sunt poluaţi de termocentrală

Localnicii din Halânga sunt poluaţi de termocentrală

Localnicii din satul mehedinţean Halânga nu au de înfruntat numai nămeţii de zăpadă. Aici, fumul tehnologic emanat de coşurile de la Temocentrala Romag Prod, care alimentează Drobeta Turnu Severin, le face oamenilor viaţa un calvar. Totul este negru, zi şi noapte. Chiar şi Şcoala Generală cu clasele I-IV din Halânga este acoperită cu fum, indiferent de anotimp.
„Nu mai putem să trăim aşa. De fiecare dată când bate vântul suntem poluaţi. Nu mai ştim unde să mergem şi la cine să apelăm“, a spus Gheorghe Dumitraşcu, localnic.
Fumul negru de la termocentrală a acoperit ca un nor satul Halânga, iar oamenii respiră cenuşa emanată de coşurile de evacuare.
„Este totul negru, acum se vede şi mai bine, că e zăpadă. Nu putem să deschidem geamurile. Copiii îi ducem la grădiniţă şi la şcoală cu fularele până peste nas ca să îi protejăm. Nici nu vreau să ştiu ce o fi în plămânii noştri. Nimănui nu îi pasă de noi“, s-a plâns o femeie care îşi dusese copilul la grădiniţă.
Oamenii spun că au depus sesizări peste sesizări la toate autorităţile, însă nimeni nu a făcut nimic.
„Această problemă este veche. Am depus de fiecare dată sesizări la Mediu, la poliţie, la prefectură, la conducerea termocentralei. Nimeni nu a făcut nimic. Am renovat casa în fiecare an pentru că se înnegreşte, dar degeaba. Noi respirăm moarte curată“, a spus alt localnic.
Nimeni din conducerea termocentralei nu a dorit să îşi exprime un punct de vedere.
• Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS