10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractul care îi dă frisoane unui primar de comună

Contractul care îi dă frisoane unui primar de comună

Caz incredibil în comuna doljeană Cioroiaşi. Primarul a driblat Legea achiziţiilor publice şi a atribuit direct, fără licitaţie, un contract de peste un milion de euro. Prins de autorităţile statului, edilul-şef a plătit din buzunarul propriu jumătate din amenda de 100.000 de lei încasată de primărie, ca să scape de probleme.

Primarul din Cioroiaşi, Vergil Dascălu, a făcut praf Legea achiziţiilor publice. Sub pretextul binelui comunei şi invocând motive de extremă urgenţă, Dascălu a atribuit o lucrare de alimentare cu apă de 4,4 milioane de lei din fonduri guvernamentale, prin negociere directă, fără publicarea unui anunţ de participare, firmei TCIF din Craiova. Prin această procedură, primarul şi-a ales, practic, singur firma cu care să lucreze.
 Pe 13 noiembrie 2008, Primăria Cioroiaşi a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un anunţ de participare la licitaţia deschisă pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă, proiect evaluat de primărie între 3,4 şi 3,7 milioane de lei fără TVA. Banii urma să vină din fonduri de la guvern, pe baza Hotărârii de Guvern nr. 577/1997 prin care s-a aprobat programul de alimentare cu apă la sate. O săptămână mai târziu, primăria s-a răzgândit şi a anulat licitaţia pe motiv că în documentaţia de atribuire, întocmită tot de ea, sunt omisiuni care ar încălca articolul 2 din OUG nr. 34/2006 privind achiziţiile publice din România. În mod ironic, articolul respectiv face referire la respectarea concurenţei, asigurarea transparenţei şi alte principii asemănătoare pe care primăria, în frunte cu primarul, le-a ignorat cu bună ştiinţă, aşa cum vom vedea mai târziu. Cum banii trebuia cheltuiţi cu „cap“ şi repede, după anularea licitaţiei primarul Dascălu a invocat o situaţie de extremă urgenţă şi a atribuit lucrarea direct firmei TCIF, fără să mai publice în SEAP un anunţ de participare, că poate îl vedeau şi alţii și veneau şi ei la negocieri. Cu viteza fulgerului, Vergil a semnat contractul, a plătit banii, iar după un an, spre sfârşitul lui 2009, a tăiat panglica lucrării de alimentare cu apă. Toată lumea era mulţumită. Primarul rezolvase o problemă stringentă a comunei, firma câştigase bani frumoşi, chiar şi guvernul, neştiutor, se putea declara mulţumit că banii săi sunt cheltuiţi cu cap. Numai că, pe firul contractului a intrat Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, forul suprem care supervizează toate licitaţiile din ţară.

100.000 de lei amendă

În iunie 2009, inspectorii ANRMAP au amendat autoritatea contractantă, recte, primăria, cu 105.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice. La solicitarea GdS, ANRMAP a precizat că amenda a fost aplicată pentru anularea nejustificată a licitaţiei şi atribuirea ulterioară a contractului fără publicarea unui anunţ de participare. „Autoritatea contractantă a anulat în mod nejustificat licitaţia deschisă, neprecizând care sunt omisiunile din documentaţia de atribuire care impun anularea. Anularea unei proceduri de atribuire în alte cazuri decât cele prevăzute la articolul 209 din OUG nr. 34/2006(…) constituie contravenţie şi a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 70.000 de lei“, se arată în răspunsul trimis GdS. Articolul 209 prevede că o licitaţie se anulează dacă ofertele nu sunt conforme, dacă abateri grave afectează procedura de atribuire sau în alte situaţii, ceea ce nu era cazul la Cioroiaşi.
Primăria a primit încă o amendă de 35.000 de lei, deoarece s-a folosit nejustificat de un articol din OUG nr. 34 care îi dădea dreptul să folosească metoda rapidă de atribuire a contractului. „În urma anulării licitaţiei deschise, încadrarea achiziţiei la articolul 122, litera c este eronată. Autoritatea a încălcat articolul 20, alineatul 2, ceea ce constituie contravenţie. Autoritatea a fost sancţionată cu amendă de 35.000 de lei“, se mai arată în răspunsul ANRMAP.
Articolul 122, litera c invocat de primărie se referă la aplicarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare „ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a licitaţiei deschise, a licitaţiei restrânse, a negocierii cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nici o formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante“. Acest articol de lege este folosit de autorităţi în situaţii de calamităţi naturale, ceea ce nu era cazul la Cioroiaşi. Primăria a primit şi două avertismente, deoarece nu a informat toate firmele despre iniţierea unei noi proceduri şi nu a publicat anunţul de participare în SEAP. În felul acesta, primăria a încălcat principiul tratamentului egal acordat firmelor şi al transparenţei.

Are primarul bani

Contactat telefonic, primarul din Cioroiaşi a recunoscut că a încălcat legea, dar s-a scuzat, spunând că se grăbea să nu piardă banii de la guvern. Uimitor este însă alt lucru: a plătit de bunăvoie, din banii lui, jumătate din amendă, adică 50.000 de lei, în termen de 48 de ore. De unde a avut atâţia bani şi de unde această disponibilitate în condiţiile în care primarii amendaţi se judecă pentru fiecare leu? A evitat un răspuns direct, dar s-a plâns că nu mai are linişte acum. „Banii de la guvern au venit târziu şi, dacă publicam în SEAP ,se prelungea termenul, trecea anul şi îmi luau banii. Aşa că, după mai multe consultări, mi s-a spus că pierd banii. Eu nu aveam fonduri la buget. Da, am primit amendă pe care am plătit-o eu, pentru că nu puteam plăti de la buget, deoarece nu avem prevedere bugetară. Asta era singura posibilitate de a încheia litigiul. Şi dacă venea Curtea de Conturi peste mine…. Acum riscul este al meu, dar, dacă nu o făceam atunci, nu o mai făceam deloc. Nu mai am eu linişte, dar asta este“, a spus Dascălu. Reprezentanţii TCIF nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS