10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Nămeţi cât omul

Iarna se joacă cu nervii drumarilor şi ai locuitorilor din Dolj. În timp ce la Craiova soarele topea ieri zăpada, iar străzile ieşeau din hibernare, viscolul bloca mai multe drumuri judeţene. Între Galicea Mare şi Băileşti, nămeţii ajunseseră la aproape doi metri înălţime, iar la Întorsura, oamenii nu-şi puteau îngropa morţii.

La Craiova, soare. Zăpada nu mai rezistă şi se topeşte încet. Înspre Băileşti, drumul te duce de la agonie la extaz. Până în dreptul comunei Radovan, asfaltul te îmbie plăcut să accelerezi. Îţi dă siguranţa că în curbe nu aluneci şi nu te duci cu maşină cu tot în pădure, iar soarele te amăgeşte că vine primăvara. După Radovan, lucrurile se schimbă radical. Vremea frumoasă se schimbă brusc, furtuna de zăpadă te orbeşte şi trebuie să frânezi, pentru că nu vezi în faţă la mai mult de cinci metri. Totul se întunecă, iar valul de gheaţă care izbeşte maşina te nedumereşte. Parcă acum câteva secunde mergeai pe drumul către mare şi dintr-o dată… Pe o porţiune de un kilometru faci slalom printre mormanele de zăpadă aruncate de vânt. Apoi, desprins parcă din altă lume, apare iar soarele. Peste câţiva kilometri, istoria se repetă. În zona Galicea Mare, către Băileşti, însă, vremea frumoasă a cedat în faţa viscolului. Autorităţile au blocat drumul şi zeci de şoferi aşteptau ieri la prânz ca utilajele să-şi facă treaba. Şi aveau mult de lucru. În localitatea Galiciuica, de exemplu, viscolul a acoperit drumul judeţean cu un strat de zăpadă de aproape doi metri. Autofreza şi-a croit drum încet şi a trasat linia care spărgea pustiul alb sub privirile responsabililor de la drumuri. În spatele ei,  şoferul temerar al unei Dacii 1300 îşi croia şi el drum cu lopata. „Noi am avut noroc până acum că nu a viscolit zăpada, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe. Dar, în această zonă, zăpada este de 1,8 metri din cauza viscolului de azi. Statistic, dacă judecăm după cantitatea de zăpadă care a căzut liniştit, fără să fie viscolită, în Dolj a fost cea mai multă. În medie, stratul a atins 90 de centimetri“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

Cu morţii în casă

Viscolul a creat mari probleme şi în comuna Întorsura, unde oamenii au fost obligaţi să stea cu morţii în casă, din cauza nămeţilor. „Sunt cu preotul lângă mine. Avem doi morţi care trebuia înmormântaţi azi (ieri -n.r.), dar drumul dintre Radovan şi Întorsura este înzăpezit. Până la ora nouă dimineaţa, nu a fost nici o problemă, apoi s-a pus vântul şi a adus zăpadă de un metru şi jumătate. Aşteptăm să vină o volă să dea zăpada la o parte. Noi am încercat să spargem gheaţa cu trei tractoare de câte 300 de cai-putere fiecare, dar nu am reuşit“, a spus primarul din Întorsura, Constantin Camen.

Se redeschid şcolile

Dacă în Craiova vremea bună a determinat autorităţile să redeschidă şcolile începând de azi, în judeţ mai multe porţiuni de drumuri judeţene erau închise spre seară. Din 46 de drumuri, 11 sectoare erau blocate: DJ 552A Boureni – Covei – Catane, DJ 552 Gemeni – Cetate, DJ 552D Vârtop – Giubega, DJ 552B Râpa Roşie – Verbiţa, DJ 561G Băileşti – Galicea Mare – Izvoare, DJ 561A Unirea – Pleniţa, DJ 561E Băileşti – Seaca de Câmp, DJ 561D Vârtop – Izvoare – Giubega, DJ 561B Segarcea – Drănic – Padea,    DJ 553 Poiana Mare – Maglavit şi Calafat – Ciupercenii Vechi
În schimb, pe drumurile naţionale s-a ridicat interdicţia pentru camioanele cu o greutate mai mare de 7,5 tone, dar au fost menţinute închise punctele de trecere a frontierei Calafat şi Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS