10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Profesorii de la Turburea, fără salarii

Gorj: Profesorii de la Turburea, fără salarii

Cadrele didactice din comuna gorjeană Turburea nu și-au primit salariile aferente lunii ianuarie și amenință cu o grevă spontană. 
Nici până în prezent, bugetul local al comunei nu a fost votat de către consilierii locali. Ultima ședință de CL a avut loc ieri, dar fără niciun rezultat. Edilul Ion Bârcă a încercat de două ori până în prezent să le propună aleşilor locali votarea bugetului, dar aceștia nu snt de accord cu propunerile primarului în ceea ce priveșt cheltuirea banului public. ”Problema noastră este că nu am luat încă salariile pe luna ianuarie a acestui an. Din păcate, nici viitorul nu se anunță prea roz. La întrebarea când ne vom primi salariile, inspectoratul, prefectura și autoritățile locale ridică neputincioase din umeri și pun totul pe seama votului bugetului local. Bine, bine, dar banii nu vin de la Ministerul Educației? Și oricâte neînțelegeri ar exista între consilierii locali și primar, asta nu ar trebui să afecteze plata unor salarii și așa amărâte ale unor dascali care abia se descurcă în lupta cu crivățul, naveta, băncile și sistemul ăsta ticăloșit. Singura soluție nu rămâne decât o grevă spontană și mediatizarea problemei noastre”, a spus Constantin Popescu, profesor coordonator Școala Generală Poiana din comuna Turburea. 
Chemați la discuții la ISJ Gorj
De problema dascălilor de la Turburea au aflat și reprezenanții sindicatelor și ai Inspectoratului Școlar Gorj. În încercarea de a rezolva situația, conducerea ISJ Gorj l-a chemat la discuții pe edilul Ion Bârcă. ”Joi avem o întâlnire cu primarul din Turburea și vom încerca să vedem ce se poate face pentru ca situația să fie rezolvată. Trebuie votat bugetul local, altfel nu se poate. Vom lua legătura și cu prefectul, poate domnia sa va putea discuta cu cei din consiliul local”, a afirmat Gheorghe Mitescu, inspector școlar general adjunct. Șeful ISJ Gorj, Justin Paralescu, a spus că banii există, căci de la Ministerul Educației au fost virați în cnturile Primăriei Turburea: ”Dacă nu este aprobat bugetul local, este în van tot. Banii există, dar nu îi poate da profesorilor. Sperăm să se rezolv problema cât mai repede. Aceeași problemă este și la Glogova”, a spus Justin Paralescu, șeful ISJ Gorj. ”Nu cunosc în amănunt problema, însă, ce se întâmplă la Turburea, se întâmplă și la Glogova. Bugetul local nu este aprobat prin vot, așa că oamenii nu își pot lua salariile. Voi lua legătura cu lidera de sindicat să vedem care este rezolvarea”, a declarat Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicale Libere din Învățământ Gorj. Yeci de profesori, o parte navetiști, eiscă să nu își primească drepturile salariale nici în perioada imediat următoare. 
Mihaela Floroiu  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS