11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcoperişul fără autorizaţie le-a distrus locuinţele

Acoperişul fără autorizaţie le-a distrus locuinţele

Şi-au făcut acoperiş ca să nu le mai plouă în apartamente, dar mai rău le-au distrus. Într-o astfel de situaţie se găsesc proprietarii din blocul 11 de pe bulevardul Dacia din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Din cauza zăpezii şi a gheţii, acoperişul ridicat de nici doi ani a cedat, apa a juns în podul respectivului condominiu şi de aici s-a infiltrat în apartamentele locatarilor până la etajul al doilea. Oamenii stau acum cu găleţi şi lighene în care se scurge apa din tavan şi pereţi, dar se gândesc cu groază că zăpada se va topi în curând şi toată apa va ajunge în casele lor. Acum, proprietarii caută un ţap ispăşitor şi se tot acuză între ei, dar nici unul nu încearcă să înlăture zăpada de pe acoperiş.

Unde nu-i autorizaţie, vai de apartamente

De ce s-a ajuns aici? Lucrarea a fost prost făcută, spun la unison proprietarii. Numai că unii dintre ei au şi alte obiecţii. Aceştia din urmă consideră că probleme cu acoperişul au fost încă de la început.
„În anul 2010, noi, cei de la etajul IV, am hotărât să facem acoperişul, pentru că ne ploua în case. Am vorbit cu toţi de pe scară şi au fost de acord. Dar am zis să facem prin asociaţie, să facem cu licitaţie, cu trei firme şi să o alegem pe cea mai convenabilă. Să ne interesăm înainte pe unde a mai lucrat, cum sunt. Numai că şeful de scară, domnul Marcu, s-a opus. A găsit el o firmă şi gata, să facem cu ea. A făcut listă, a strâns semnături şi a trecut la adunat bani. Nu am fost toţi de acord, dar cine s-a înţeles cu el? Eu care eram cel mai afectat am acceptat. Numai că firma respectivă ne-a luat banii şi nu ne-a făcut nici în ziua de azi proiectul. Am plătit 13 milioane de lei în 2010. Autorizaţia tot aşa, nu există nici azi. Am plătit toate astea şi acum ne intră apa în casă. E dezastru“, a povestit Vasile Săndulescu, unul dintre proprietarii de la etajul IV.
Chiar „domnul Marcu“ recunoaşte că nu există nici proiect, nici autorizaţie de construire. Numai că omul nu se consideră vinovat de cele întâmplate şi lăcrimează, susţinând că şi el este afectat, pentru că apa i-a pătruns în bucătărie, dormitor şi baie, are pagube de 3.800 de lei, susţine acesta.
 „Şi eu sunt la fel de afectat, dar nu este vina mea. Am găsit firma asta şi am plătit arhitectul să ne facă proiect. I-am dat bani, 2.500 de lei, dar proiectul nu l-am văzut nici în ziua de azi. Nu ne-a făcut nici trei sferturi din acte, iar autorizaţie…. nici gând. Acum nici nu-l mai găsim, nu răspunde la telefon. Îi dăm în judecată să vină să ne refacă lucrarea“, a susţinut Constantin Marcu, proprietar în blocul 11.
Întrebarea este cum a acceptat recepţia lucrării, dacă ştia că există vicii atât în contract, cât şi în efectuarea lucrărilor?

Cine să plătească, cine să despăgubească?

Acoperişul ca acoperişul, dar cine plăteşte acum pentru distrugerile din propriile locuinţe? Asta îi doare cel mai tare pe locatari. „Acest domn Marcu, care s-a autointitulat şef de scară, venea şi ne bătea în uşă să-i dăm banii, că ne dă în judecată, că el face acoperişul, că se ocupă el. Şi acum uite unde am ajuns. Eu locuiesc la etajul al treilea şi mi-a ajuns apa până în camera copilului, în hol, în debara. Cine plăteşte toate aceste pagube, domnu Marcu? Nu cred, este un om cu care nu te poţi înţelege. Bine că avem asigurată locuinţa, dar se pune problema că nu există o autorizaţie, un proiect pentru această lucrare. De ce s-a opus ca asociaţia să se ocupe de lucrări? Nu se ajungea aici. Eu nu am avut încredere şi plăţile le‑am făcut prin asociaţie. Am toate chitanţele“, a susţinut Alina Cruciat, proprietar la apartamentul 12. La fel de afectată este şi familia Şarpe de la apartamentul 13. Felicia Şarpe susţine că o parte de vină o au şi proprietarii care au făcut tot felul de modificări prin locuinţe, dar şi ea arată cu degetul tot spre şeful de scară.

Să se descurce

Reprezentanţii asociaţiei de proprietari (blocul face parte din Asociaţia nr. 22 Brazda lui Novac) par că nu se implică în această problemă, deşi îl susţin într-un mod tacit pe Constantin Marcu.
„Lucrarea nu a fost făcută prin asociaţie. Ei s-au înţeles între ei. Şi-au găsit singuri constructorul, au semnat pentru recepţia lucrării. Din păcate, se tot ceartă între ei, fără să înţeleagă că aşa nu ajung la nici un rezultat. Domnul Marcu nu are nici o vină, el s-a implicat pentru această lucrare. Acum să ne gândim şi ce condiţii au fost, zăpadă multă, ger. Apa a îngheţat pe burlane şi atunci restul s-a infiltrat pe sub tablă. A presat acoperişul… Oamenii sunt şi răi. Nu-şi dau nici ţurţurii de la balcoane“, este de părere preşedinta Asociaţiei nr. 22 Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS