15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecta Anti, Victor Ponta și noul său chip

Secta Anti, Victor Ponta și noul său chip

În ziua ciudatei răsuciri a liderului PSD, Victor Ponta, merita să vă pierdeți, seara, câteva ore din viață pentru a urmări spectacolul dezorientării în spațiu al unei micuțe secte. Dezertarea fostului Che, abandonarea cursei de către copilot înainte de marele finish, trădarea credinței în zdrobirea vrăjmașului prin Insurecție sau Anticipate, le-a dereglat sectanților ritualul monosilabic al hulirii dictatorului Băsescu. Prin urmare, în loc de încântarea binecunoscutului verset „Jos Băsescu“, la adunarea de seară s-au auzit alte mormăieli decât obișnuita litanie. Cine i-a sucit mintea Marelui Rătăcit? Cum de s-a convertit peste noapte la „băsism“? Să fie trădare sau o manoperă vicleană de a adormi vigilența dușmanului, de a atrage noi adepți?

Să-l execute preventiv, să-l susțină, să-l ierte pe Marele Rătăcit?

Metamorfoza liderului PSD din Revoluționar în Pacifist în timpul discursului ținut în parlament la votarea noului guvern Ungureanu este, fără îndoială, subiectul zilei. Schimbarea n-a început joi, cum bine observa colegul Florin Negruțiu de la Gândul, ci în momentul desistării sale din poziția de Che Guevarra, când i-a lăsat pe liberalii lui Antonescu să facă miting singuri taman când i se oferea ocazia declanșării Insurecției din ianuarie. Dar ca să-i înțelegi mai bine transformarea se cuvine să-i ascultăm pe cei alături de care combătea, până mai ieri, la televizor. Cum li s-a părut lor? Ce explicații găsesc ei? Deruta e totală. Ce să-i facă: să-l execute preventiv, să-l susțină, să-l ierte pe Marele Rătăcit?
Iată câteva întrebări în jurul cărora micuța sectă s-a învârtit bezmetică, joi seară, în direct, la televizor. A fost un spectacol unic, o incoerență simpatică greu de povestit. Au început timid prin a-i cataloga discursul din parlament drept „neadecvat“ și au sfârșit prin a-l excomunica din sânul Bisericii Anti într-o aversă de scuipați și o ploaie torențială de epitete și adjective vulgare. L-a cumpărat Băsescu, ba nu, l-a șantajat! E omul serviciilor secrete! A bătut palma cu Ungureanu, și-au împărțit funcțiile, tu președinte, eu premier! Ba nu, a schimbat placa pe care noi, istericii și apucații pământului, o tocim de șapte ani tocmai ca să convingă și oameni întregi la minte să-l voteze! E un slugoi și-un trădător! Stați așa, în realitate omul s-a adaptat isteț la noul adversar, e o manevră deșteaptă, gândită, elaborată!
N-au lipsit, desigur, scenariile conspiraționiste: l-au întors americanii, e păpuşat de forțele oculte! Au uitat să adauge că Ponta are un cip implantat în cap și este manevrat cu un joystick de la Cotroceni, ba nu, de la Casa Albă, ca o mașinuță de curse teleghidată. În timpul ăsta, moderatorul juca partitura gâdelui milostiv și înțelept. I-a mai dat, în final, o șansă condamnatului înainte să-i taie capul cu satârul care, vorba unui mic sectant, i-l plimba acum pe gât.

 Toxica sectă Anti și religia ei

Victor Ponta a devenit suspect în ziua în care, odată cu flacăra revoluționară, i s-a stins și lucirea dementă din ochi, devenind astfel incompatibil cu statutul de activist al sectei Anti. Pentru a fi acceptat în Mișcarea de Rezistență trebuie să dovedești fanatism necondiționat,  puterea de a urla Jos Băsescu la fiecare două minute, capacitate de a răcni împotriva dictaturii până la pierderea completă a simțului ridicolului. Sectantul Anti știe cum să-l scoată vinovat pe Traian Băsescu, dacă e cazul, că afară ninge și poate vărsa cam două găleți de lacrimi pe oră, când vine vorba de suferințele poporului.
Urci vertiginos pe scara inițierii Anti când ajungi să vezi în doi oameni aduși să tremure în Piața Universității o mulțime revoltată și chiar crezi în asta, deși  sunt în mod evident doar doi amărâți zgribuliți puși să țipe la TV cât ține transmisia în direct. Pe scurt, ajungi membru cu drepturi depline al sectei când ai luat-o complet razna și îți place, convins fiind că nu ești un prost plătit să latre, ci un martir credinței Anti, apăsat de dictatură, hăituit, prigonit, crucificat pe altarul lui Felix.
Toți cei care se întreabă, de bună sau de rea credință fiind, ce s-a întâmplat cu Victor Ponta, ajung repede la teoria conspirației. Când nu înțelegi ce se întâmplă o dai pe ulei cu scenarii imposibil de verificat, dar cel puțin nu riști să te ia lumea de bou.

 Liderul PSD una spune dimineața, alta la prânz și face exact pe dos seara

Toți aceștia refuză să facă și pasul următor. Să-și pună întrebările cu adevărat importante: cât de utilă și de autentică este domesticirea liderului PSD? E corect ce spune? Se bate cu adevărat pentru mine, pentru interesul general sau doar mimează lupta mai sofisticat pentru a-și spori șansele? Dar, ia, gândiți-vă puțin. Nu cumva tocmai faptul că are curajul să proclame public că dorește să păstreze instituții funcționale gen ANI sau DNA, SRI sau SIE, că admite că justiția și-a câștigat independența și funcționalitatea îi scoate din minți pe partenerii săi, care susțin exact contrariul? Nu cumva promisiunea că va sprijini noul guvern să elimine băieții deștepți din energie îl derutează pe întemeietorul Bisericii Anti, specializat tocmai în bișniță cu energie de la stat și parazitarea resurselor publice?
Merită susținut și încurajat liderul PSD să-și mențină noua agendă publică, mult mai acordată ca ton și obiective cu interesul general, mai apropiată stilistic de opoziția europeană? Evident da, cu condiția să probeze în timp că nu este o schimbare conjuncturală, o minciună propagandistică. Am mai văzut la Victor Ponta răsuciri de pe-o zi pe alta, elanuri reformiste interne stopate de Adrian Năstase sau Ion Iliescu, am mai auzit vorbe frumoase despre justiție urmate de mitinguri de susținere a unor arestați preventiv și presiuni exercitate asupra magistraților. Prea des am putut constata cu toții că liderul PSD una spune dimineața, alta la prânz și face exact pe dos seara ca să putem vorbi de o schimbare ireversibilă de comportament politic, în direcția maturizării și responsabilității.

Crin Antonescu mai stă o tură afară din joc?

Cu alte cuvinte, liderul PSD va trebui să rămână consecvent pentru a deveni cu adevărat credibil, să aibă puterea de a sta cât mai departe de toxica sectă Anti și de religia ei. Mi se pare mai important de urmărit dacă Ponta chiar internalizează și crede în ceea ce spune astăzi, convins fiind că acesta e drumul corect, decât să-mi pierd vremea filozofând inutil despre libertatea lui interioară. Interesul meu de cetățean exasperat de politicieni demagogi mă obligă să pretind coerență și să încurajez politicienii să-și respecte promisiunile și programul anunțat.
Face liderul PSD ce trebuie? Critică puterea rațional și cu argumente, propune și construiește o alternativă frecventabilă? Foarte bine, trăiască securiștii, marțienii sau noua ordine mondială, care i-a resetat creierul! De asta spuneam la început că merita să vă pierdeți câteva ore din viață pentru a înțelege ceva mai mult din schimbarea lui Ponta. Când ești blestemat și atacat de secta Anti e ca și când te înjură Vadim Tudor în România Mare. Fii convins că te afli pe drumul cel bun.
Cât despre Crin Antonescu, doar atât: îi va mai lua ceva timp să se împace cu ideea că, în jocul de pocker al puterii, șeptarii nu sunt la el. Cam greu de acceptat că mai stai o tură afară din joc când credeai că toate cărțile sunt la tine.
• Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS