21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un an cu Salubritatea

Încă un an cu Salubritatea

Autorităţile au găsit o soluţie pentru salubrizarea Craiovei şi în 2012, încredinţând această activitate, prin negociere directă, tot SC Salubritate Craiova SRL

Pericolul ca municipiul Craiova să rămână nemăturat şi cu gunoiul nestrâns pare să fi trecut. Autorităţile au găsit până la urmă o soluţie de ieşire din impasul în care se afla, din cauză că firma de salubritate a consiliului local n-a reuşit să obţină decât o licenţă provizorie, pe un an, ba chiar s-a vehiculat faptul că se afla în incompatibilitate, pentru că municipalitatea era asociat unic.

Nu e conflict de interese

Incompatibilitatea nu există însă, după cum a anunţat ieri-dimineaţă, în cadrul unor declaraţii de presă făcute pe holul Prefecturii Dolj, viceprimarul PDL Mărinică Dincă. Acesta a înmânat reprezentanţilor mass-media un răspuns al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), în care se menţionează că SC Salubritate Craiova SRL are dreptul de a participa la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică, „situaţiile în care o societate comercială ce are ca acţionar sau asociat un consiliu local sau judeţean sau este înfiinţată de o autoritate contractantă (…) nefiind de natură să creeze un conflict de interese“.
Într-o atare situaţie, reprezentanţii Primăriei Craiova au întocmit şi înaintat primarului Antonie Solomon, cu câteva zile în urmă, o „notă justificativă“ în care se arată că există o „situaţie de necesitate“, întrucât la sfârşitul acestei luni expiră dreptul Salubrităţii de a aduna gunoiul şi de a face curăţenie în oraş. În documentul menţionat se arată că nu este timp pentru organizarea unei licitaţii, întrucât „durata de organizare şi desfăşurare a procedurii de licitaţie deschisă/concesionare este de 123 de zile“.

Negociere cu un singur operator

„Având în vedere situaţia prezentată mai sus ca fiind una de necesitate, se impune de urgenţă organizarea procedurii de atribuire pe o perioadă de un an a contractului de delegare a gestiunii pentru unele activităţi ale serviciului de salubrizare prin procedura de negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu invitarea la negociere a SC Salubritate Craiova SRL“, se menţionează în aceeaşi notă justificativă, aprobată miercuri de primarul Antonie Solomon.
Documentul motivează în amănunt şi de ce este invitat la negocierea directă un singur operator, adică acela unde consiliul local este acţionar. Printre justificări sunt menţionate necesitatea presantă a curăţării zăpezii în această perioadă şi respectarea ritmicităţii colectării gunoiului, dar, mai ales, faptul că pe teritoriul Craiovei nu îşi desfăşoară activitatea alt operator de profil şi ar fi nevoie de timp îndelungat pentru ca altul să preia această activitate şi să-şi pregătească logistica necesară. În plus, „SC Salubritate Craiova SRL are în prezent atât dotarea materială, cât şi experienţa necesară prestării pe teritoriul municipiului Craiova a activităţilor care urmează să fie delegate“, se menţionează în documentul amintit.
Drept urmare, a rămas doar o formalitate ca acest contract să fie încheiat.
„Din martie, o să facem contract tot cu Salubritatea. Nu prin licitaţie, ci prin negociere directă. Am găsit o fundamentare corectă şi îi invităm pe cei de la Achiziţii Publice (ANRMAP – n.r.) la o discuţie, probabil că miercurea viitoare va avea loc negocierea cu Salubritatea, urmând ca până vineri să semnăm acel contract. Deci pentru anul acesta e rezolvat. Anul care va veni…“, a anunţat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon.
Contractul va fi valabil doar un an, adică exact atât cât are Salubritatea acea licenţă provizorie. Potrivit angajaţilor Primăriei Craiova, această licenţă provizorie, de clasa a II-a, îi permite Salubrităţii doar să se prezinte la această formă de atribuire a contractului de salubrizare a oraşului. După semnarea acestui contract, însă, SC Salubritate Craiova SRL are 60 de zile la dispoziţie să obţină o nouă licenţă.

„E dispoziţie de sus că trebuie rivatizată!“

Varianta încredinţării prin negociere directă nu poate decât să-l bucure pe şeful Salubrităţii. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că a dat «specialiştilor» din Primăria Craiova mintea românului cea de pe urmă. Aceasta este soluţia propusă de mine încă de acum trei săptămâni, când i-am făcut pe toţi incompetenţi pentru că veniseră cu o idee aiuristică, de alipire a Salubrităţii la o regie. A trebuit să bat de două ori drumul Bucureştiului pentru a obţine un răspuns favorabil de la ANRMAP ca să mă ia în seamă“, a declarat Flavius Sirop, director general la SC Salubritate Craiova SRL.
Cât despre această „idee aiuristică“, primarul Solomon a dezvăluit ieri de ce reprezentanţii Primăriei Craiova au renunţat la includerea Salubrităţii în RAADPFL: „Vă mai fac o confesiune: acum trei zile, (angajaţii primăriei – n.r.) au fost din nou la preşedintele ANRMAP şi acesta le-a spus: Terminaţi cu struţo-cămila aia pe care vreţi voi s-o faceţi, trecând Salubritatea la Zone Verzi, că se va privatiza. Deci, e dispoziţie de sus că trebuie privatizată! Mai sunt doar două oraşe mari în ţară care n-au externalizat acest serviciu: Iaşiul şi Craiova. Tot timpul am spus că suntem oraş sărac şi nu trebuie să ne batem joc de acest serviciu de salubritate, care trebuie ţinut în subordinea consiliului local, nu externalizat. O să ne coste, probabil, dublu sau triplu colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului. Ăsta e adevărul!“
Ioana Teodorescu, director comunicare ANRMAP, a negat că cineva de la Primăria Craiova ar fi fost în ultima perioadă la cabinetul şefului acestei instituţii: „Nu comentez declaraţiile primarului, dar nimeni de la Primăria Craiova nu a venit în această săptămână să stea de vorbă cu preşedintele ANRMAP“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS