5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraioveni implicați într-o înşelăciune de cinci milioane de euro

Craioveni implicați într-o înşelăciune de cinci milioane de euro

Patru persoane, dintre care doi craioveni asociaţi la o societate comercială, au fost trimise în judecată de DNA după ce au obţinut ilegal peste 540 de hectare de pădure în Vâlcea, în valoare de peste cinci milioane de euro. Celelalte două persoane sunt fostul director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale şi fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa.
Mircea Basarabă, administrator la SC Consult Turist Company SRL Craiova, a fost trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, dare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, conform DNA.
De asemenea, Mihai Dan Petrulian, fost asociat la SC Consult Turist Company Craiova, va fi judecat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi uz de fals în formă continuată.
În acelaşi dosar va mai fi judecat Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, luare de mită în formă continuată, fals intelectual săvârşit în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Totodată, a mai fost trimis în judecată şi Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, în prezent şeful Serviciului judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizarea infractorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

 Înscrisuri false

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Aceştia au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Astfel, Mircea Basarabă, Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, şi Mihai Dan Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces-verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare“ datat 24 februarie 1907. Mircea Basarabă a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris.

100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit

Procurorii arată că pentru ca Gheorghe Deaconeasa să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC Consult Turist SRL, firmă reprezentată de Mircea Basarabă, în baza căruia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, pe 11 noiembrie 2005, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora, deşi nu era abilitat în nici un fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.
La data de 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a dispus în mod nelegal şi fără a efectua verificări introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, pe 4 ianuarie 2008, Păduraru i-a trimis lui Mircea Basarabă două înscrisuri cu caracter clasificat referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Constantin Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.
Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier.
Prejudiciul cauzat statului român se ridică la 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând lui Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS