12 ani de Ştiinţe Sociale la Universitatea din Craiova

Autori


Facultatea de Ştiinţe Sociale a sărbătorit ieri 12 de la înfiinţare. Cu această ocazie, reprezentanţii facultăţii au făcut bilanţuri, dar şi planuri de viitor.

De-a lungul timpului, facultatea a evoluat. „Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra evoluţiei corpului didactic, în 2000, când s-a înfiinţat, facultatea avea 17 cadre didactice şi 924 de studenţi. În prezent, are 48 de cadre didactice şi 1.302 studenţi. Anul trecut, a fost de boom în privinţa numărului de studenţi (1.700), fapt care ne-a situat pe locul IV în universitate din cele 16 facultăţi“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale.

În privinţa structurii posturilor didactice, sunt însă decalaje semnificative. „A fost o perioadă de blocaj. Odată cu schimbarea guvernului, sperăm să fie altă posibilitate de afirmare şi promovare profesională, în special a celor tineri. În prezent, avem şapte preparatori, 14 asistenţi, 16 lectori, şapte conferenţiari şi doar patru profesori. Din aceştia patru dacă luăm în calcul că timpul lucrează în defavoarea acestei structuri înseamnă că de anul viitor vor rămâne numai doi“, a adăugat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.

Acesta a explicat că noua lege a învăţământului a introdus criterii draconice de promovare a cadrelor didactice universitare.

Relaţiile internaţionale s-au dezvoltat an la an

Din punct de vedere al programelor de studii, facultatea se mândreşte cu şase programe de licenţă (Sociologie, Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice, Filosofie, Jurnalism şi Geografie), cinci programe de master şi cu o şcoală doctorală de sociologie coordonată de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. De asemenea, există o colaborare foarte bună la nivel internaţional. „Fără a prezenta un raport şi fără a-mi asuma un anumit merit, trebuie să spun că, dacă atunci când am preluat domeniul relaţiilor internaţionale aveam relaţii de parteneriat cu patru universităţi şi am ajuns astăzi la 23 de universităţi din nouă ţări. Din datele pe care le avem, mai mult de 135 de studenţi au studiat la aceste universităţi. Numai în acest an sunt 27 de studenţi, plus patru cu burse de plasament, care studiază în străinătate“, a spus prof. univ. dr. Ion Deaconescu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova.


„Avem de gând să înfiinţăm o nouă specializare, Geografia Turismului, iar pe viitor şi un nou master pe aceeaşi linie“

Având în vedere rezultatele obţinute de absolvenţii de liceu la examenul de bacalaureat din 2011, pe viitor se impun eforturi ca facultatea, prin specializările pe care le are, să trezească interes. În acest sens, începând din anul universitar 2012-2013, va fi introdusă o nouă specializare. „Avem de gând să înfiinţăm o nouă specializare, Geografia Turismului, iar pe viitor şi un nou master pe aceeaşi linie a turismului, care este foarte cerut pe piaţa forţei de muncă. Având în vedere că suntem în moment aniversar, îmi doresc o colaborare mult mai strânsă, şi aici nu mă refer numai pe linie didactică şi administrativă, ci în speţă pe linie ştiinţifică. Putem să iniţiem o serie de proiecte comune din care să aibă de câştigat şi facultatea, dar mai ales studenţii noştri“, a precizat lector univ. dr. Alina Vlăduţ, directorul Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe Sociale.

Facultatea de Ştiinţe Sociale se pregăteşte de evaluarea din acest an a programelor de licenţă

Pe termen scurt, cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Sociale se pregătesc în primul rând de evaluarea din acest an a programelor de licenţă. „Va trebui să fim foarte atenţi ca să reuşim să ne ridicăm cel puţin cu o clasă. În al doilea rând, avem în faţă două sau trei evaluări pe linie de ARACIS. Este vorba de două dosare la Ştiinţe Politice şi la Filosofie şi un dosar de autorizare provizorie la Geografia Turismului. În al treilea rând, va începe evaluarea pe domenii a masteratelor, un lucru foarte important. Dacă, în urma evaluărilor, ai un domeniu acreditat, atunci poţi să faci câte mastere vrei, cu condiţia să ai un minim de 30 de locuri asigurate la fiecare“, a spus prof. univ. dr. Aurel Piţurcă, directorul Departamentului de Sociologie, Filosofie, Ştiinţe Politice şi Jurnalism al Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 9 februarie 2012

Actualitate

» Plecarea lui Igaş ar putea declanşa un lanţ de schimbări la vârful MAI
» 15 miliarde pentru paranghelii
» Şeful patronatelor din Olanda cere guvernului să se distanţeze de site-ul antiimigraţie
» 19 de drumuri naţionale şi A 2 sunt încă închise
» Băsescu: Numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme cunoscut de mine şi de Boc
» Băsescu felicită Guvernul Boc: Au ştiut că măsurile anticriză nu aduc glorie, dar şi-au asumat riscuri
» Grevă generală în Grecia, mâine şi sâmbătă

Local

» Corul consilierilor județeni către ANI: Noi nu suntem incompatibili
» Salvat de la moarte de poliţişti
» Pod de gheaţă peste Jiu
» 14 tone de lignit, confiscate
» Operele lui Brâncuşi, scoase din nămeţi
» Procurorul lui Bercea Mondial, mutat disciplinar
» 149 de nave blocate în porturi din cauza Dunării îngheţate
» Mașinile împiedică deszăpezirea
» Şpaga de la Penitenciarul de Minori, pe masa judecătorilor
» Elevi de talie internaţională
» Gâlceavă din cauza ţurţurilor
» Patru drumuri judeţene închise
» Rezultatele provizorii ale recensământului
» Strânge sticle după ce a muncit 16 ani
» Secţia ATI, mărul discordiei la Spitalul de Neuropsihiatrie

Gorj

» Primăria Fărcăşeşti deschide bâlciul pomenilor electorale
» Studenţii pot lucra în Germania
» Zeci de martori audiaţi în procesul primarului Pârvulescu
» Zăpada, bună pentru agricultură

Sport

» Sporting, falimentară
» Athletic Bilbao va juca finala Cupei Spaniei
» Interul, prioritate pentru Chivu
» Adrian Ganea s-a înţeles cu FC Olt
» ALRO a făcut instrucţie cu FC Costuleni
» Găzarii au câştigat amicalul cu FC Aarau
» Spectacol cu ungurii, deziluzie cu sârbii
» Cîrstea, în sferturi
» Au oltenii energie pentru play-off?
» Voleibalistele de la SCM-U au un nou antrenor, Marian Constantin

Bani & Afaceri

» Cum te păcăleşti la supermarket
» Românii, săracii Europei
» A trecut vremea creditelor de nevoi personale

Magazin

» HOROSCOP
» Metallica organizează un festival de muzică
» Robert Downey Jr., proaspăt tătic
» Madonna, în turneu mondial
» Zina Dumitrescu la „Doamne de poveste“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Vremea în Oltenia
» Anxietatea din oglindă
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Inovaţie tehnologică: telefonul mobil din bambus

Top