10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnzăpeziţii de la periferiile Craiovei

Înzăpeziţii de la periferiile Craiovei

Îşi croiesc cu greu drum printre nămeţi, copiii nu-i mai trimit la şcoală sau la grădiniţă, iar de primul magazin îi desparte un kilometru. Nici Salvarea nu ajunge la ei. Cam aşa arată viaţa multora dintre locuitorii… de lux de la periferiile Craiovei, respectiv din cartierele Veterani, Popoveni, Marin Sorescu, Bariera Vâlcii.

Nu sunt nici cătune uitate de lume, nici sate izolate. Sunt cartierele periferice ale oraşului, pline de vile cu unu sau două niveluri, dar majoritatea lipsite de orice utilităţi şi mai ales de străzi.
Din cauza zăpezii, oamenii sunt nevoiţi să-şi croiască drum cu lopata ca să ajungă la „strada principală“, de altfel şi aceasta un drum de pământ. Nu pot aştepta utilajele de deszăpezire care ajung cu greu aici, trebuie să meargă la serviciu şi, mai ales, să-şi procure hrana necesară. Rar trece câte un autoturism printre troiene. „Cu lopata în mână dăm zăpada, altfel nu putem ieşi din case. Copiii i-am mutat la părinţi, pe Calea Bucureşti, ca să poată ajunge la şcoală. În primele zile când a nins am rămas blocaţi aici. Maşina am scos-o târziu, când au venit cu plugurile. Și aşa am rupt două rânduri de lanţuri, altfel… Am sunat de zeci de ori la Salubritate şi la două, trei noaptea. Suntem mai rău ca la ţară, dar se cheamă că stăm la oraş. Nu beneficiem de nimic. Avem doar curent electric, şi ăsta pe banii noştri“, a spus Doru Pârvuleţ, din cartierul Veterani.
Vremea rea i-a alungat la rude pe unii dintre ei. „Copiii mei au casă aici. Acum s-au mutat cu noi în apartament, în 1 Mai. Nu au de ales, altfel cum să ajungă la lucru? Vin eu ziua pe aici, că sunt la pensie. Mai dau cu lopata, mai am grijă de casă“, a spus un bărbat.
Altul se plânge că de două săptămâni nu şi-a mai dus copiii la grădiniţă, deşi în zonă este una dintre cele mai moderne unităţi de învăţământ din oraş. Nu are cum să-i care în fiecare dimineaţă în spate câţiva kilometri, să meargă la muncă şi să ajungă la timp să-i ia după-amiaza.

Un kilometru până la primul magazin

Casele, vreo 300 la număr, stau pâlcuri, pâlcuri pe un câmp de zăpadă, iar uliţele pe care locuitorii le-au croit, ca pe nişte punţi de legătură, nu ştii cu siguranţă dacă sunt adevăratele străzi: Eroii sanitari, Geniştilor, Artileriei… „Avem condiţii“, striga un cetăţean supărat.
Altul arată cu mâna peste întinderea de zăpadă: „Vedeţi, acolo este un magazin. Este un kilometru până acolo. Este aproape de ANL-uri. Trebuie să ajungem să ne luăm pâine. Mergem pe jos. Dacă plecăm cu maşina şi rămânem înzăpeziţi, ne chemăm unul pe altul. Ne mai ajută cei de la şcoală, că au utilaje. Îi plătim, că altfel rămânem în nămeţi. Acum au ajuns şi la noi cu plugurile. Cei care stau mai departe îşi fac drum la lopată“, a spus Voicu, un alt locuitor.

„Nu vrem… asfalt“

Localnicii spun că autorităţile ar putea măcar să le traseze… străzile. Să le delimiteze, după care să arunce nişte pietriş. Aşa ar şti şi ei pe ce stradă stau pentru că unii, deşi sunt vecini, au adrese diferite. Alţii au autorizaţie de construire pe o adresă, contract de energie electrică pe altă adresă şi acte de identitate pe alta. „Nu vrem asfalt ca în centru. Măcar să ne delimiteze străzile. Să pună piatră, aşa ca la ţară. Să ştim şi noi pe unde vin străzile, care sunt“, a spus Costel Câtu, din cartierul Veterani.
Ambulanţa nu vine aici nici când e vreme bună, până la strada principală este un kilometru şi jumătate, până la primul mijloc de transport în comun sunt trei kilometri, iar taxiurile nu preiau comenzi de aici.

Alegerea lor

Popoveniul, alt cartier periferic. În partea veche a cartierului se circulă în condiţii de iarnă.
Pe strada Şoseaua Popoveniului însă, nu a ajuns nici un utilaj, deși suntem într-un cartier din Craiova.
O situaţie asemănătoare este şi în Bariera Vâlcii, la o aruncătură de băţ de Centura de Nord a oraşului. Craiovenii care au ţinut să-şi ridice case la periferie pe terenuri care nu demult făceau parte din extravilanul municipiului constată acum că sunt privați de multe dintre condițiile de care ar fi trebuit să beneficieze.

Periferia, lăsată la urmă

Cartierele periferice nu sunt uitate, aşa susţin cei de la Salubritate, dar sunt lăsate mai la urmă. „Nu am uitat aceste cartiere. Noi mergem în tot oraşul, preluăm sesizările prin dispecerat sau mergem în toate zonele, conform planului de acţiune pe care îl avem. Sunt prioritare arterele principale, străzile din cartiere, dar mergem şi în zonele periferice. Oamenii au dreptate când se plâng, dar nu am stat nici o clipă în ultimele zile. Acestea au fost condiţiile meteo şi am acţionat cu toţi oamenii şi toate utilajele“, susţine Flavius Sirop, directorul SC Salubritate Craiova SRL.

Planuri şi promisiuni

Primăria Craiova are pentru craiovenii din cartierul Veterani şi veşti mai bune: „În 2012 se va continua activitatea de trasare şi balastare a străzilor, începută în 2011, iar în programul de investiţii publice pe acest an sunt prevăzute sumele necesare realizării studiului de fezabilitate pentru alimentare cu apă şi canalizare pluvială“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS