13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmul zăpezilor, între mit şi realitate

Omul zăpezilor, între mit şi realitate

Indiferent cum i-aţi spune, Yeti, Meh-teh sau Migoi ca sherpaşii, cert este că celebrul „om al zăpezii“ este una dintre creaturile legendare care au stârnit întotdeauna interesul pasionaţilor de  criptozoologie

Apărut iniţial în Himalaya, în ultimele luni Yeti a revenit în prim-plan în urma unui studiu rus dedicat în întregime misteriosului om al zăpezii. Mai mult de atât, autorităţile din regiunea siberiană Kemerovo au afirmat recent că se află în posesia unor „dovezi inconfundabile“ cu privire la existenţa lui Yeti. Potrivit www.ditadifulmine.com, o expediţie internaţională în regiunea siberiană ar fi descoperit urme de paşi şi mostre de păr aparţinând membrilor unei întregi „comunităţi de yeti“. În opinia lui Igor Burtsev, care a făcut din descoperirea „omului zăpezii“ o adevărată misiune, toate aceste dovezi ar demonstra fără nici o umbră de îndoială că Yeti există şi locuieşte în Siberia. Şi, mai mult de atât, Burtsev afirmă că el ar mai avea alţi 29 de confraţi pe lângă el.
Kemerovo se află la  3.500 km distanţă de Moscova şi este un oraş industrial, care în perioada Uniunii Sovietice era cunoscut pentru producţia de produse chimice. Regiunea din zona oraşului pare lipsită de orice atracţie turistică, însă vestea unei posibile prezenţe a unei comunităţi de yeti ar putea schimba situaţia. Nu este exclus, aşadar, ca toată expediţia mai sus-amintită să nu fie decât o strategie de publicitate bine pusă la punct, cum suspectează criptozoologii de la Cryptomundo.

În căutarea lui Yeti

Burtsev, însă, pare convins de existenţa oamenilor zăpezii. Încă din 2009, în regiunea situată la sud de Kemerovo a avut loc o expediţie în căutarea lui Yeti. Expediţia condusă de  Nikolai Skalov, profesor de zoologie la Kemerovo State University, s-a concentrat pe peştera Azasskaya, din districtul Tashtagol, la aproximativ  500 km distanţă de oraşul Kemerovo, şi unde se poate ajunge doar cu ajutorul elicopterului. „În timpul expediţiei spre peştera Azasskaya, participanţii au adunat dovezi incontestabile că Munţii Shoria sunt locuiţi de Yeti. Aceştia au descoperit urmele lui, patul în care se odihneşte, dar şi semne prin care Yeti îşi marchează teritoriul. Toate aceste artefacte vor fi analizate într-un laborator special“, au anunţat oficialii ruşi, într-un comunicat postat pe site-ul administraţiei regiunii Kemerovo. Imediat au apărut voci care au pus la îndoială chiar faptul că expediţia ar fi existat. Mai mult chiar, se crede că alimentarea acestui mit nu este decât o strategie de marketing pentru promovarea turismului.

Declaraţiile martorilor

Dincolo de toate acestea, în regiune circulă oricum diferite legende despre înfricoşătorul om al zăpezilor. Siberia, la fel ca şi regiunea himalaiană, este considerată locul ideal pentru aceste fiinţe ipotetice, în legătură cu a căror existenţă, din păcate, nu există nici o dovadă clară. Anul trecut, în luna martie, Burtsev a adunat mărturiile a 15 martori direcţi, cercetătorul concentrându-şi atenţia pe zona din imediata apropiere a peşterii Azasskaya, unde, potrivit unora, s-ar afla casa lui Yeti. Conform martorilor, misteriosul om al zăpezii ar măsura doi metri înălţime şi este acoperit cu blană neagră-roşiatică. Deşi este capabil să se caţere în copaci, el nu ştie să înoate (potrivit unuia dintre localnici, el ar fi salvat un „yeti“ de la înec).  „Membrii acestei comunităţi fac construcţii ciudate piramidale cu trunchiurile şi ramurile copacilor, construcţii care pot măsura între 30 de centimetri şi chiar 3-4 metri“, a explicat Burtsev. Criptozoologul rus îşi bazează teoriile pe posibile artefacte realizate de oameni ai zăpezii descoperiţi în Siberia. „Uneori rup arbori uriaşi. O fiinţă umană nu ar fi atât de puternică să reuşească aşa ceva şi nici măcar urşii nu reuşesc. La început, ne-am gândit că fac asta pentru a-şi construi refugii, însă am ajuns la concluzia că este vorba de un fel de punct de reper. Sau poate este modul prin care un om al zăpezii comunică mai bine cu un seamăn de-al său“, a spus specialistul rus. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS