22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEcologiştii cer schimbarea taxei auto

Ecologiştii cer schimbarea taxei auto

Partidul Ecologist Român (PER) solicită schimbarea metodologiei de calcul al taxei auto, pentru că nu respectă principiul european „poluatorul plăteşte, ci este doar o taxă pe tranzacţii“, a declarat ieri conducerea partidului, în cadrul unei conferinţe de presă.
Referitor la problema taxei auto, Partidul Ecologist Român consideră că amânarea cu încă un an a legii taxei auto în varianta propusă în prezent de guvern nu rezolvă cu nimic datele problemei, pentru că aceasta nu este o taxă de poluare realizată pe principiul „poluatorul plăteşte“, ci este doar o taxă pe tranzacţii.
Partidul Ecologist Român, în colaborare cu asociaţiile profesionale, va elabora un nou model pentru taxa auto, prin preluarea unor practici aplicate în alte state comunitare. Conducerea partidului a dat drept exemplu Germania, unde, pe lângă impozitul pe proprietate, se mai impune o taxă de poluare, în funcţie de nivelul de dioxid de carbon emis.
În acelaşi timp, potrivit PER, tot după modelul german, ar trebui făcute modificări şi la prima de casare pentru maşinile vechi.
„În Germania, prima de casare de la stat este de 2.500 de euro, ceea ce ar putea explica succesul maşinilor româneşti pe piaţa germană. Astfel, dacă pentru o maşină low-cost, care costă 6.000 – 6.500 de euro pe piaţa auto, scădem cei 2.500 de euro din prima de casare de la stat, observăm că devine o afacere foarte bună pentru cumpărători“, au mai precizat reprezentanţii PER.

PER va prezenta un proiect de lege pe această temă

În acelaşi timp, prin aplicarea taxei de poluare în funcţie de nivelul de noxe emise de maşini, se pot strânge mult mai mulţi bani la bugetul de stat, a mai precizat conducerea partidului, care a precizat că PER va prezenta, săptămâna viitoare, un proiect de lege pe această temă.
„În prezent, Partidul Ecologist Român lucrează împreună cu asociaţiile profesionale din domeniu la un proiect de lege privind schimbarea normelor metodologice ale taxei auto, urmând ca săptămâna viitoare să prezinte proiectul de lege şi normele metodologice de modificare a taxei auto. Proiectul prevede stabilirea pragului minim de taxare la 100 de lei anual, cu taxe diferenţiate, în funcţie de noxele emise şi de caii-pu­tere ai autovehiculelor“, a declarat preşedintele PER, Dănuţ Pop.

Parlamentarii trebuie să se aplece asupra realităţii economiei româneşti

În continuare, preşedintele executiv al PER, Răzvan Păunescu, a reiterat poziţia Partidului Ecologist Român faţă de situaţia salariilor şi pensiilor din ţara noastră, având în vedere situaţia catastrofală a economiei mondiale din momentul de faţă, care influenţează permanent situaţia financiară a României şi a românilor.
„Cu privire la sistemul de salarizare şi retribuire a pensionarilor şi a categoriilor sociale defavorizate, Partidul Ecologist Român revine cu ideea pe care o propune de peste şapte luni, şi anume că nici un salariu, indemnizaţie sau venit al pensionarilor nu trebuie să fie mai mic de 1.000 de lei, pentru că acest lucru reprezintă un genocid la adresa românilor“, a precizat preşedintele executiv al PER.
Reprezentantul Partidului Ecologist Român a precizat că suma reprezintă un prag critic de supravieţuire a populaţiei, având în vedere că „nici unul dintre politicienii consacraţi de Parlamentul României nu a fost în stare să spună cum un român ar putea trăi cu acest salariu minim pe economie sau cu această pensie mică şi care, pe deasupra, au mai suferit şi reduceri din partea executivului“.
„Ca atare, rugăm insistent parlamentarii să se aplece asupra realităţii economiei româneşti şi asupra existenţei populaţiei, care este îngreunată în fiecare zi de creşterile de preţuri. În caz contrar, parlamentarii care nu se gândesc la situaţia românilor ar trebui să primească drept pedeapsă salariul minim pe economie de acum înainte, pentru tot restul vieţii“, a încheiat Răzvan Păunescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS