10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu ar duce-o greu fără avantajele funcţiei

Băsescu ar duce-o greu fără avantajele funcţiei

Preşedintele Băsescu a declarat ieri, după întoarcerea de la Consiliul European, că a cerut amânarea liberalizării preţurilor la gaze şi curent pornind de la propriul salariu, el dându-şi seama că, dacă nu ar fi avut maşină şi casă de la stat, ar fi avut probleme cu plata utilităţilor.
Băsescu a fost întrebat despre rezultatele discuţiei cu delegaţia FMI şi dacă s-a obţinut ceva în privinţa preţului la gaze şi energie electrică. „Un subiect a fost legat de amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze şi eu cred că avem şanse, cel puţin în ceea ce priveşte populaţia, să modificăm calendarul, adică să nu ajungem la preţul pieţei în 2015, ci undeva către 2017-2018-2020. Va trebui ca guvernul să întocmească un program eşalonat de ajungere la preţul pieţei“, a răspuns el.
„De altfel, aici vă pot spune că argumentul fundamental a pornit de la salariul meu. Am încercat o demonstraţie cu un salariu net de 5.400 de lei să arăt cât ar fi costurile pentru populaţie la încălzire, care este racordată la gaze, plecând şi de la realitatea că reţeaua de alimentare cu gaze a caselor, a blocurilor este în continuă extindere şi se vede din capul locului că, dacă mâine am liberaliza preţurile la gaze, şi eu aş avea dificultăţi, dacă nu aş avea maşină de la preşedinţie, dacă  nu aş avea benzina cu care circul cu mijloacele de transport ale instituţiei, casa de la preşedinţie, deci am vrut să am o discuţie în care să pun în faţa unor tehnicieni o realitate tot tehnică: ce salariu ar trebui să aibă românii azi ca să poată plăti gazele la preţul pieţei şi, sigur, lucrurile s-au flexibilizat“, a relatat el.
Preşedintele s-a arătat de această dată îngăduitor cu argumentele marilor companii care aşteaptă ca statul să le vândă gaz mai ieftin. „Cu întreprinderile e mai greu şi eu le dau perfectă dreptate când spun: «daţi gaz la industrie la preţul gazelor pentru populaţie, iar producţia este exportată în proporţie de 60%, deci ce-am făcut? Am exportat gaz ieftin»,  şi aici au perfectă dreptate“, a conchis Băsescu.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS