Un milion de euro pentru teatrul de vară

Autori


Primăria Craiova vrea să cheltuiască un milion de euro, bani europeni, pentru refacerea teatrului de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“, construcţie pe care arhitectul-şef al oraşului ar desfiinţa-o

Forul legislativ local din Craiova a aprobat joi cererea de finanţare a proiectului intitulat „Reabilitare teatru de vară din Parcul «Nicolae Romanescu»“. Investiţia are o valoare totală de 4,4 milioane de lei şi se doreşte a fi făcută în proporţie de 98% cu fonduri europene nerambursabile, obţinute prin Programul Operaţional Regional. De la bugetul local va fi suportată doar cota de 2% din cheltuielile eligibile (circa 70.585 de lei), la care se vor adăuga cheltuielile neeligibile (34.568 de lei) şi valoarea TVA-ului (842.973 de lei, care vor fi însă recuperaţi de la bugetul de stat).

O idee mai veche a primarului

Ideea reabilitării acestui teatru de vară e veche. La propunerea primarului Antonie Solomon, au fost făcute un studiu de fezabilitate şi un proiect în acest sens încă din anul 2005, documentaţie actualizată ulterior în mai multe rânduri – în 2006, 2008, 2010 şi 2011.

Prin proiect se propunea ca scena şi anexele să fie modernizate prin decopertarea tuturor tencuielilor şi refacerea lor, iar în zonele foarte deteriorate să se aplice tencuieli armate cu plasă rabiţ şi finisate cu mozaic. Pardoselile urmează să fie finisate cu gresie, excepţie făcând scena, care va fi acoperită cu beton de uzură acoperit cu criblură de bazalt. Anexa scenei va avea învelitori din membrană bituminoasă cu ardezie, iar scena propriu-zisă va fi acoperită cu o structură uşoară din metal şi plăci de policarbonat alb semiopac.

În „sală“, asfaltul aleilor şi culoarelor va fi înlocuit cu plăci de bazalt, iar gradenele vor fi refăcute, urmând să fie prevăzute cu scaune individuale din fibră de sticlă. Întreaga zonă a spectatorilor va fi la rândul ei acoperită cu o structură metalică pe care să se sprijine o folie de poliplan alb, detaşabilă pe timpul iernii pentru a nu fi ruptă de greutatea zăpezii.

Teatrul de vară ar urma să fie dotat cu instalaţii moderne de sonorizare şi iluminat, iar fosa orchestrei va fi desfiinţată, peste ea urmând să fie extinsă scena.


În urma modernizării ar trebui să rezulte un teatru de vară cu 878 de locuri individuale, dispuse pe 11 gradene. Se propune totodată realizarea în vecinătatea scenei a unui grup sanitar modern, cu patru cabine WC.

„Teatrul de vară nu face parte din istoria acestui parc“

Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, s-a opus acestei investiţii. „Eu nu aş ţine acest teatru de vară. În primul rând, el nu face parte din istoria acestui parc, ci a fost făcut ulterior. În al doilea rând, este amplasat lângă o casă (n.r. – Casa Bibescu, recent refăcută de primărie) care este un mare monument istoric. Teatrul de vară, în general, are o perioadă de funcţionare mică. Noi nu avem nişte veri foarte lungi – trei luni, poate. În restul timpului ce facem, îi aducem pe actori să joace în ploaie? Iar spectatorii stau sub umbrele să privească spectacolul? În plus, mai avem locuri unde putem ţine spectacole în aer liber – pe Velodrom, pe esplanada de la Parcul Tineretului. Pot să greşesc sau nu, dar asta e părerea mea personală. Eu sunt adeptul ideii că parcul ar trebui să conţină ce a conţinut el iniţial, însă modernizat, cu alei făcute frumos, cu replantările necesare“, a declarat Mircea Diaconescu.

Şi totuşi, primarul şi consilierii locali au trecut peste părerea arhitectului-şef al municipiului. În documentaţia aprobată de consilieri, reprezentanţii Primăriei Craiova susţin – sub semnătura primarului Antonie Solomon – că necesitatea refacerii acestui teatru este justificată de „lipsa unui spaţiu adecvat pregătirii şi prezentării spectacolelor de teatru în aer liber“. Primăria susţine în cererea de finanţare adresată autorităţilor europene că „teatrul de vară este locul unde pot fi desfăşurate activităţi culturale prilejuite de diferite aniversări sau concerte ale orchestrelor de muzică uşoară şi populară, chiar de operă şi operetă“, menţionând totodată că această investiţie este justificată întrucât „prezintă un potenţial turistic ridicat, putând fi principalul pol de atracţie pentru vizitatorii municipiului Craiova“, fiind util şi pentru ONG-uri, care „vor avea posibilitatea de a-şi prezenta obiectivele într-un cadru natural“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2012

Actualitate

» Alarmă falsă la Ambulanţă
» Reorganizări în primărie
» Un milion de euro pentru teatrul de vară
» Fotbal – România a câştigat amicalul cu Kryvbas, scor 2-1
» Frigul a defectat autobuzele RAT Craiova
» Persoanele fără adăpost, strânse de pe străzi
» Simulare cu maşini de teren la locul accidentului în care a fost implicat Şerban Huidu
» Unii parlamentari PDL i-au sugerat lui Boc să ia în calcul demisia de la Guvern

Local

» Obiceiuri pierdute, obiceiuri păstrate
» Preocupări cu iz arhaic
» Povestea lui Paul Balaci, unul dintre ultimii cruceri din Salcia
» Argetoaia, o comună în care oamenii încep să se modernizeze
» Ceai fierbinte pentru târgujieni
» O femeie a murit îngheţată de frig lângă casă
» Urmărit în Europa, reţinut în Mehedinți
» Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare
» Incendiu la hotelul Dacia din Băile Herculane
» Condamnat pentru relaţii sexuale cu minori
» Pacienţi pe bandă rulantă la Urgenţă

Dolj

» „Iris“, adăpost pentru cei fără casă
» Ordinul lui Giugea: fără milă
» Primarii rătăcitori, puşi să jure dragoste PNL Dolj
» Libby Gitenstein a discutat cu tinerii doljeni despre voluntariat

Gorj

» Taximetrişti la negru
» Primarii aşteaptă deblocarea posturilor
» Cariera Bustuchin ar putea fi redeschisă

Sport

» Danezii, regii Europei
» Ungur, învins în finală
» Pluşenko, la al şaptelea titlu continental
» SCM-U joacă restanţa cu Piatra Neamţ
» Doagă, debut bun în sezonul indoor
» Horia Tecău a intrat în top 10 mondial la dublu
» Torje, rezervă cu Juve
» Bănel şi compania, învinşi la scor
» Marica a bifat „dubla“
» Stancu, pe val
» Paul Abba şi Alex Marin au trecut pe la medic
» Aluminiştii încep reglajele în Antalya
» Naţionala „mică“, învinsă de Voinţa Sibiu
» Cardoso revine fundaş

Magazin

» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Videoclip Nou: Holograf feat. Angela Gheorghiu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Nani-nani tehnologic
» Alimente împotriva gripei
» De profesie cobai uman
» HOROSCOP
» Paris Hilton se relansează în muzică

Top