24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea - pol pentru inovare şi dezvoltare

Universitatea – pol pentru inovare şi dezvoltare

Între necesitate și proiecție strategică, între condiţionalitate externă și răspuns la schimbările socio-economice, și politice interne, tema redefinirii administrativ-teritoriale a României, deși abordată discontinuu atât la nivelul politicilor publice, cât și în spațiul public, revine în atenția partidelor politice și a experților în dezvoltare regională. Astfel, sâmbătă, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ a fost gazda unei dezbateri de tip panel „Redefinirea administrativ-teritorială a României – Dincolo de retorică“. Evenimentul, organizat de Departamentul de Istorie și Relații Internaționale – Universitatea din Craiova, face parte din proiectul „Universitatea – pol pentru inovare şi dezvoltare“, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi implementat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi Consorţiul Universitar Oulu, Finlanda. „Universitatea din Craiova a organizat azi (sâmbătă – n.r.) un panel al unui grant foarte important pentru noi pentru că demonstrează, pe de o parte, calitatea teoretică academică a universităţii, iar în acelaşi timp e importantă pentru seriozitatea îndeplinirii misiunii de profesionalizare a diverselor aspecte sociale şi a diverşilor actori sociali implicaţi mai mult sau mai puţin în configurarea modernizării României“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector relaţii internaţionale şi integrare europeană la Universitatea din Craiova. De altfel, această conferinţă panel s-a dorit un fel de lecţie, dar şi o formă de manifestare a misiunii universităţii pe de o parte ca o instituţie pur academică, teoretică, şi în acelaşi timp ca o instituţie de formare. „Am vrut să propunem această temă de discuţie cam la o jumătate de an după ce a fost inhibată public, pentru importanţa ei teoretică şi formativă. O astfel de temă e deosebit de importantă pentru că afluează foarte multe elemente de strat, de abstract şi de substrat. Practic, aici se găsesc elemente ce ţin de legislaţie, elemente ce ţin de nivelul social, nivelul politic, nivelul administrativ, nivelul etnic, nivelul psihologic şi chiar lingvistic, pentru că o astfel de discuţie ne acomodează cu un vocabular nou“, a adaugat prof. univ. dr. Nicolae Panea.

„Sunt convins că această temă va fi în anii următori o temă constantă, cu explozii şi cu momente de tăcere sau cu o formă continuă de exprimare“

Pe parcursul evenimentului au fost abordate o serie de teme precum: „Reforma administrativ-teritorială. Teme centrale în mass-media“, „Reformele administrativ-teritoriale ale României – joncțiuni istorice și cauze“, „Importanța păstrării județelor ca nivel administrativ pentru o dezvoltare teritorială echilibrată a României“ sau „Tendințe în redesign administrativ-teritorial în UE“. „Tema generală de dezbatere («Redefinirea administrativ-teritorială a României – Dincolo de retorică») a fost constant prezentă în România. În 2001, ea a fost pusă pe tapet de guvernul Năstase, după aceea a intrat într-un con de umbră. În 2011, conform programului politic al preşedintelui Băsescu, de modernizare a României, regionalizarea, alături de reforma regională, trebuia pusă în discuţie, deci, chiar dacă tema a intrat într-un con de umbră în vara trecută, ea va reizbucni în 2012. Nu ar fi exclus să fie o temă de campanie în 2013 şi, ţinând cont de faptul că partidul de guvernământ spune că necesitatea unei astfel de reforme administrative ar duce la o absorbţie superioară a fondurilor europene, sunt convins că ea va fi în anii următori o temă constantă, cu explozii şi cu momente de tăcere sau cu o formă continuă de exprimare“, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Panea.

Alte trei conferinţe similare vor fi organizate în acest an

Conferinţa panel de la Craiova nu este singura organizată în cadrul proiectului „Universitatea – pol pentru inovare şi dezvoltare“. „Conferinţa aceasta este un prim pas în care nu ne dorim decât să sensibilizăm opinia publică, să dezvoltăm un vocabular specific şi, de ce nu, să asigurăm un continuum în ceea ce priveşte nevoia de abordare a redefinirii administrativ-teritoriale a României. Ea face parte dintr-o suită de patru paneluri. Grupul-ţintă al panelului de azi e administraţia publică locală, urmează al doilea panel, găzduit de Universitatea din Bucureşti (vizează actori ai societăţii civile), al treilea panel, organizat de Universitatea din Bucureşti sau cea din Cluj, va viza mediul de afaceri, şi un al patrulea panel, organizat de Universitatea din Timişoara sau de cea din Craiova, va viza un mixt al publicului, în aşa fel încât 2012 să asigure cel puţin în termenii unei abordări nu neapărat academice un continuum al acestei dezbateri“, a declarat lect. univ. drd. Florin Pasatoiu, managerul proiectului.
• Andreea Horcone  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS