17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii au ieşit din nou în stradă

Profesorii au ieşit din nou în stradă

Profesorii doljeni au iesit din nou in strada
Profesorii doljeni au iesit din nou in strada

Peste o sută de profesori şi învăţători, afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, au protestat ieri în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova, cerând demisia preşedintelui, a guvernului şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă

Zgribuliţi de frig şi uzi de la ninsoarea care cădea în rafale, profesorii au suflat în fluiere şi au scandat lozinci. Deopotrivă profesori debutanţi sau aflaţi la final de carieră, ei au afişat pancarte în care cereau salvarea învăţământului şi salarii mai mari. „Aţi gonit părinţii copiilor din ţară să-i aibă Europa servitori“, scria pe una dintre pancarte. „Profesor debutant 700 de lei. V-aţi face copiii profesori?“, „România nu-i vas de croazieră, iar noi nu suntem turişti“, scria pe altele. Ca să încălzească atmosfera, protestatarii au cerut în cor demisia ministrului învăţământului, Daniel Funeriu, şi a preşedintelui Traian Băsescu. „Ministrul refuză cu încrâncenare discuţiile. În bugetul pe acest an, învăţământul are 2,82% din PIB, deşi legea prevede 6%(…) Avem procese câştigate şi guvernul refuză să le pună în aplicare. Suntem în discuţii avansate pentru declanşarea grevei generale, dar acest lucru îl vor decide colegii noştri“, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj. Un profesor îmbrăcat în vestă cu însemnele federaţiei a avertizat că peste câţiva ani învăţământul se va prăbuşi complet. „Din 2016 va fi groaznic pentru tot sistemul de învăţământ. La ţară nu vor mai exista profesori, pentru că această clasă a noua va trece la ţară, din licee vor dispărea 25% din profesori. Noi protestăm şi pentru 2016“, a spus el. 
Scarlatache Tudoriţa este profesoară de limba engleză la Școala nr. 39 din Craiova şi persoana care a conceput toate sloganurile de pe pancarte. „Am cumpărat materialele din banii mei. Am depăşit revendicările salariale, chiar dacă mulţi dintre colegii noştri vin şi spun că avem salariile mici. Nu mai contează de fapt lucrul aceasta, ci că se încalcă legea, că o aplică atunci când vor ei şi asta înseamnă că s-a dus statul de drept. Pur şi simplu, nu mai suportăm sfidarea clasei politice. Pe mine nu mă mai doare tăierea salariului, deja m-am obişnuit cu cât am, 1.500 de lei, cu gradul 1 şi 30 de ani de vechime. Este un salariu bun în învăţământ“, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS