16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSirop îl acuză pe Solomon de incompetenţă

Sirop îl acuză pe Solomon de incompetenţă

Caz unic în administraţia locală craioveană: şeful unei instituţii subordonate municipalităţii îl acuză pe primar de incompetenţă

Războiul dintre PDL şi primarul Craiovei, Antonie Solomon, a intrat într-o nouă fază, după ce, ieri, directorul executiv al SC Salubritate Craiova, Flavius Sirop, a anunţat că oraşul va rămâne fără salubrizare de la 1 martie din cauza… incompetenţei primarului!
„Se pare că de la 1 martie oraşul nostru o să rămână nemăturat. E o situaţie specială, o situaţie cu care nu ne întâlnim în fiecare zi şi, ca de obicei, unii se precipită să arunce vina într-o direcţie sau în alta, când, din punctul meu de vedere, există un singur cuvânt cu care aş putea să-l calific pe domnul primar: incompetent. Nu poţi să te ascunzi la nesfârşit în spatele unor greşeli ale subordonaţilor, nu poţi să nu-ţi asumi ceea ce ai semnat, nu poţi să ieşi acum o lună şi să spui că situaţia este rezolvată pentru un an, ca să aflăm acum că e rezolvată pentru două luni şi să ne răzgândim, să găsim alte soluţii din ăstea miraculoase, salvatoare, în care eu personal nu mai cred“, a declarat în conferinţa de presă de ieri Flavius Sirop.

SRL cu bucluc

Pentru a înţelege acest conflict, trebuie să ne întoarcem în urmă cu un an, când, pentru a găsi o soluţie de menţinere a unui număr cât mai mare de angajaţi la primărie – după ce guvernul Boc plafonase numărul maxim de posturi în administraţie -, juriştii municipalităţii s-au gândit la o soluţie miraculoasă: externalizarea Salubrităţii, prin transformarea sa în SRL, cu unic acţionar consiliul local. Zis şi făcut: juriştii din primărie au întocmit documentele, iar consiliul local a votat transformarea, dându-şi acordul şi cu privire la numirea în funcţia de administrator-director general a lui Flavius Sirop. Pedelistul Sirop a fost propus pentru această funcţie de colegul său de partid care deţinea la acea vreme atribuţiile de primar în locul lui Solomon – viceprimarul Mărinică Dincă.
Ulterior, juriştii primăriei şi cei ai salubrităţii au pus la punct şi un contract de delegare a gestiunii prin care municipalitatea împuternicea propriul SRL să se ocupe de curăţenie, ecarisaj şi alte activităţi pe o perioadă de 49 de ani. Acest contract a fost aprobat de consiliul local şi apoi a fost semnat de cele două părţi – Salubritate, prin Flavius Sirop, şi primărie, prin Antonie Solomon, care între timp revenise la cârma administraţiei locale craiovene.
Încercând să obţină licenţa de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, conducerea Salubrităţii a fost refuzată, pe motiv că acel contract de delegare a gestiunii nu e bun, fiind întocmit pe o perioadă de 49 de ani. Municipalitatea a primit un termen de trei luni – până la 1 martie 2012 – să găsească o soluţie, timp în care directorul Sirop s-a zbătut şi a reuşit să obţină o licenţă temporară pe un an. Nici această licenţă n-ar fi însă utilă.
„Este un mare impediment: în momentul de faţă, Salubritatea are o licenţă provizorie, pe un an, dar nu poate funcţiona fiindcă noi suntem singurii acţionari şi e conflict de interese. În februarie voi supune Consiliului Local Municipal un proiect prin care Salubritatea să revină la RAADPFL, ca serviciu. Dacă nu, va trebui să facem licitaţie!“, a explicat ieri, în conferinţa de presă, primarul Antonie Solomon.

Celălalt e vinovat

În loc să caute soluţii, fiecare tabără încearcă acum s-o acuze pe cealaltă că ar fi vinovată de faptul că oraşul riscă să rămână necurăţat. Flavius Sirop, directorul Salubrităţii, susţine că primarul e de vină pentru această situaţie pentru că a semnat acel contract de delegare a gestiunii. La rândul său, Solomon dă de înţeles că nici nu s-a dorit obţinerea licenţei, pentru a se scoate la licitaţie salubrizarea oraşului: „Probabil că unii aşteaptă licitaţia asta, aşa au gândit-o (Salubritatea – n.r.), să fie privatizată… Privatizarea ar însemna pentru craioveni costuri duble sau triple! Dacă acum am prevăzut în buget 200 de miliarde de lei vechi pentru tot ce înseamnă deszăpezire, curăţenie, transport gunoi etc., o să ne coste atunci 400 sau 600 de miliarde!“.
Cine va câştiga acest conflict între directorul pedelist de la Salubritate şi primarul care şi-a declarat ataşamentul faţă de UNPR rămâne de văzut. Cu siguranţă, însă, cineva va pierde: Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS