24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea de comasare a alegerilor a fost declarată neconstituţională

Legea de comasare a alegerilor a fost declarată neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea USL privind neconstituţionalitatea Legii de comasare a alegerilor.
Până la cunoaşterea motivării CCR privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind comasarea alegerilor, efectul deciziei judecătorilor constituţionali este că alegerile locale vor avea loc la termen, adică la vară, odată cu expirarea mandatelor actualilor aleși locali.
Rămâne însă de văzut care este motivarea Curții, deoarece în funcție de aceasta se vor putea deschide mai multe variante politice. Dacă CCR a considerat că este neconstituțională în sine organizarea simultană a scrutinului local și a celui parlamentar, urmarea ar putea fi aceea că guvernul va putea să argumenteze public că nu poate demisiona pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate, dat fiind că acestea s-ar suprapune cu cele locale. Pe de altă parte însă, dacă CCR va motiva că Legea comasării este neconstituțională deoarece ea presupunea prelungirea nejustificată a mandatelor aleșilor locali, alegerile comasate ar rămâne în continuare un scenariu viabil. Aceasta pentru că, printr-o eventuală cădere a guvernului (prin demisie sau moțiune de cenzură), s-ar declanșa procedurile pentru organizarea de parlamentare anticipate, care ar putea avea loc în același timp cu alegerile locale. Organizarea acestora în vară rămâne astfel singura certitudine după decizia Curții, până la publicarea motivației acesteia.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS