9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiting de amploare la Craiova

Miting de amploare la Craiova

La mişcarea de protest organizată de foste cadre militare au luat parte şi reprezentanţii partidelor de opoziţie

Circa 400 de persoane au participat sâmbătă la primul miting autorizat care s-a desfăşurat în acest an la Craiova. Protestul antiguvernamental şi antiprezidenţial a fost organizat de Societatea Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) – Filiala Dolj, împreună cu Asociaţia Proconcordia.

Reprezentanţii opoziţiei, printre demonstranţi

Manifestanţii s-au adunat la ora 15.00 pe platforma din faţa Clubului Electroputere. De acolo, grupul protestatarilor a plecat pe Calea Bucureşti către centru, flancat atât de propriii oameni de ordine, aşa cum prevede legea, cât şi de jandarmi. Drumul le era deschis manifestanţilor de două maşini ale jandarmeriei, iar în urma coloanei mergeau un camion plin cu jandarmi şi alte 11 maşini ale poliţiei, jandarmeriei şi Poliţiei Locale. Poliţiştii plasaţi în fiecare intersecţie de pe traseu au avut grijă să oprească traficul pentru a permite coloanei protestatarilor să treacă.
În mijlocul grupului de manifestanţi se aflau şi politicieni ai opoziţiei, printre care Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, consilierul local PSD Dan Magla, senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea, deputatul liberal Ionuţ Stroe, dar şi preşedintele conservatorilor doljeni, Iulian Bucur.
Scandând „Jos dictatura!“ şi „Nu vă fie frică / Şi Băsescu pică!“, manifestanţii au încercat să atragă atenţia curioşilor ieşiţi la ferestre, cărora le-au strigat: „Nu staţi la balcoane / Că muriţi de foame!“ şi „România, trezeşte-te!“. Pe strada A.I. Cuza, protestatarii s-au oprit pentru un minut în faţa Bisericii Hagi Enuş, pentru a rosti într-o singură voce „Tatăl nostru“, apoi şi-au continuat drumul către centru. O altă scurtă oprire a avut loc la primărie. Acolo, manifestanţii au îngenuncheat în faţa statuii lui A.I. Cuza, în semn de omagiu pentru domnitorul care a săvârşit Unirea Principatelor.

„Avem nevoie de politicieni cinstiţi, curaţi şi capabili“

Manifestanţii au ajuns în Piaţa „Mihai Viteazul“ în jurul orei 16.00. În mulţime se vedeau pancarte pe care stătea scris: „Vrem unitate în diversitate“, „Preşedinte mediator, nu jucător!“, „Băsescu, venim la tine / Să faci baie de mulţime!“ sau „Nu traseismului politic!“.
La microfonul aşezat pe scările din faţa Prefecturii Dolj au urcat pe rând, pentru a lua cuvântul, atât reprezentanţi ai organizatorilor, cât şi ai partidelor politice care au luat parte la acest protest.
„Ne aflăm aici din două motive: în primul rând să arătăm că suntem solidari cu poporul din care provenim şi, în al doilea rând, în semn de unitate faţă de societatea civilă, care a dat scânteia acestor nemulţumiri. Avem nevoie de clasă politică, pentru că în toată lumea parlamentul este politic. Dar avem nevoie de politicieni cinstiţi, curaţi şi capabili. Nu avem nevoie de mediocri, pentru că mediocrii ne-au adus în această situaţie. Jos guvernul!“, le-a spus manifestanţilor Mişu Naon, preşedintele SCMD Dolj.
A luat apoi cuvântul Cristiana Anghel, învăţătoarea din Caracal care a făcut greva foamei cu un an în urmă pentru a protesta pe această cale împotriva diminuărilor salariale din sistemul bugetar.
„Mă bucur că în sfârşit oamenii din această ţară şi din Craiova în special au realizat faptul că această ţară nu mai este a noastră. Este a lor şi fac ce vor cu ea. Nu există lege, nu există Constituţie, există Curte Constituţională, care a deturnat sensul acestei Constituţii. Există guvern care îşi asumă răspunderea când vrea, pe ce vrea şi obţine votul parlamentului stând în bănci. În care ţară civilizată se mai întâmplă lucrul acesta? Există un preşedinte-jucător. Dacă n-ar fi fost jucător, astăzi l-am fi chemat în mijlocul nostru să medieze, aşa cum spune Constituţia. Dar în momentul în care este de o parte, nu mai poate fi chemat ca mediator. Şi atunci normal este să pleci şi să laşi locul altuia, care va şti să ţină linia de mijloc!“, a spus învăţătoarea.

„Sunt gata să demisionez din parlament“

La microfon au urcat apoi oamenii politici. „V-au promis că n-or să taie pensii şi salarii, dar nu s-au ţinut de cuvânt. V-au promis o viaţă mai bună, dar nu aveţi o viaţă mai bună. Vor dialog? Unde sunt parlamentarii puterii, dacă vor dialog? De ce nu sunt aici, în faţa dumneavoastră? Noi, oamenii din opoziţie, ne-am înţeles lecţia foarte bine. Jos Băsescu!“, a rostit la microfon pesedistul Mihai Fifor.
În faţa sutelor de manifestanţi, senatorul Mario Oprea a venit cu o idee inedită: „Spun că vor alegeri comasate pentru că economisim bani. De fapt, e o altă dovadă de încălcare a Constituţiei. Pentru rezolvarea problemelor sunt gata să demisionez luni din parlament şi aştept ca toţi parlamentarii să facă acelaşi lucru pentru a ajunge la anticipate, pentru ca voi, poporul, să hotărâţi cine în locul cui va veni“, a spus liberalul Oprea.
Scena ad-hoc de pe scările din faţa Prefecturii Dolj s-a transformat apoi într-un soi de tribună a democraţiei, unde fiecare a putut urca pentru a-şi spune părerea despre această manifestare populară antiguvernamentală.
Manifestațiile au continuat și ieri după-amiază, zeci de oameni adunându-se din nou în Piața „Mihai Viteazul“, pentru a protesta împotriva președintelui și a guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS