10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul plantează TVA în agricultură

Statul plantează TVA în agricultură

Doar nouă dintre cei 72 de agricultori descoperiţi de Finanţe că nu achitau TVA la stat au contestat sumele de plată stabilite de inspectorii fiscali. Ceilalţi agricultori au început să plătească.

Fiscul continuă „vânătoarea“ persoanelor fizice din agricultură care lucrează sute sau mii de hectare de teren, dar nu sunt înregistrate ca plătitoare de TVA. Persoanele care au avut venituri anuale de peste 35.000 de euro (echivalent în lei), obţinute din valorificarea producţiei agricole obţinute de pe terenurile lucrate trebuia să se declare la stat plătitori de TVA. Dar nici un agricultor care lucra sute de hectare de teren nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA din proprie iniţiativă până anul trecut, când ANAF a început să caute persoanele fizice care nu au achitat TVA. În 2011, 72 de agricultori doljeni care lucrau suprafeţe importante de teren pe persoană fizică au fost descoperiţi că aveau de plată către stat taxa pe valoarea adăugată ce rezulta din valorificarea producţiei agricole. Directorul adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu, susţine că, din verificările efectuate în 2011, a reieşit că agricultorii care nu se înregistraseră ca plătitori de TVA aveau de achitat către stat suma de 3,288 de milioane de lei, din care până în noiembrie se achitaseră circa 500.000 de lei.

Fermierii s-au împăcat cu ideea

Curios este faptul că, deşi Fiscul a stabilit din estimări producţiile obţinute anul trecut de agricultori, cei mai mulţi nu au contestat sumele pe care le aveau de plată către stat sub formă de TVA, semn că le-au convenit. „Doar nouă agricultori au contestat sumele stabilite de Fisc până acum în cele 72 de cazuri. Restul au acceptat sumele stabilite de noi şi chiar au început să plătească“, a spus Filipescu. Iniţial, fermierii susţineau că Fiscul nu are de unde să ştie ce producţie au avut ei, astfel că nu are cum să le calculeze TVA de plată. În acelaşi timp, Ioan Filipescu a declarat că TVA a fost stabilită după ce oamenii Fiscului au luat producţia medie pe comuna în care activează fermierii respectivi, înmulţită cu preţurile medii ale produselor agricole, afişate de Consiliul Judeţean Dolj. Cei care au contestat sumele stabilite de Fisc fie au arătat că producţiile lor au fost altele faţă de cele calculate de finanţişti, fie au adus documente justificative care au arătat că au făcut o serie de cheltuieli pentru înfiinţarea culturilor respective. Dovedind cheltuielile, oamenii şi-au diminuat TVA de plată către stat. Fiscul anunţă că va continua verificările şi anul acesta în rândul agricultorilor, fiind căutaţi fermierii  persoane fizice, în funcţie de suprafeţele declarate de ei la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), unde se văd şi sutele de hectare lucrate sau doar deţinute în arendă, precum şi structura culturilor pe acele suprafeţe.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS