11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePER: Companiile care obţin profit nejustificat ar trebui suprataxate

PER: Companiile care obţin profit nejustificat ar trebui suprataxate

Reprezentanţii PER propun introducerea taxei Robin Hood, care prevede suprataxarea profitului nejustificat, în perioadă de criză

În România, există companii care deţin monopolul pe piaţă şi obţin profituri nejustificate, iar acest lucru trebuie stopat, prin aplicarea unor măsuri de suprataxare în cazul firmelor care ţin consumatorul captiv, au declarat reprezentanţii Partidului Ecologist Român (PER).
„Reiterăm necesitatea suprataxării producătorilor care obţin profituri nejustificate. Să luăm exemplul companiilor care au obţinut anul trecut creşteri record ale profitului, în unele cazuri chiar dublarea profitului, faţă de anul 2010, deşi nu au înregistrat vânzări atât de mari faţă de aceeaşi perioadă“, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Ecologist Român (PER).
Totodată, în ceea ce priveşte piaţa carburanţilor din România, reprezentanţii PER au precizat că decizia companiilor petroliere de a scumpi benzina de două ori în această săptămână este nejustificată, dat fiind faptul că preţul barilului de petrol nu a mai cunoscut fluctuaţii în ultima perioadă.
„Datele vorbesc de la sine şi ne arată că, în ianuarie 2011, barilul de ţiţei era comercializat la preţul de 95 de dolari, în septembrie era de 114 dolari pe baril, iar astăzi (vineri – n.r.), barilul de ţiţei costa 113 dolari, deci nu avem fluctuaţii care să ducă la o asemenea scumpire“, au subliniat reprezentanţii Partidului Ecologist Român.

Banii economisiţi ar putea fi folosiţi de stat pentru programe sociale

Potrivit conducerii Partidului Ecologist Român, soluţia acestei probleme ar putea fi reprezentată de aplicarea taxei Robin Hood, prin suprataxarea profiturilor nejustificate în perioadele de criză. „Aceste lucruri trebuie stopate prin suprataxarea companiilor care deţin monopol pe piaţă şi ţin consumatorul captiv“, au mai spus reprezentanţii Partidului Ecologist Român.
Potrivit conducerii PER, banii economisiţi ar putea fi folosiţi de stat pentru programe sociale, „însă este nevoie de voinţă politică“.
Totodată, Răzvan Păunescu (foto), preşedintele executiv al Partidului Ecologist Român, a adus în discuţie acţiunea de aur a statului, de la societăţile comerciale care au fost privatizate, acţiune pe care statul ar fi trebuit să o exercite pentru binele populaţiei.

Legea sănătăţii, sabotată de interese ascunse

În continuare, preşedintele executiv al PER a vorbit despre Legea sănătăţii, spunând că ar trebui să se ţină cont de interesele populaţiei române şi nu de interesele autorităţilor. Răzvan Păunescu a precizat că statul nu acordă, în mod corect, şansa celor din sistemul privat de a intra pe piaţa din România, pentru că există interese ascunse la mijloc. „Reprezentanţii sistemului privat ar putea crea un sistem medical competitiv şi concurent, dacă ar fi lăsaţi să îşi presteze serviciile medicale, mai ales că este un lucru dovedit faptul că statul funcţionează mai bine în colaborare cu sistemul privat“, a declarat Răzvan Păunescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS