14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacultăţile craiovene vin cu noutăţi în 2012

Facultăţile craiovene vin cu noutăţi în 2012

Anul 2012 a început în forţă pentru Facultăţile din cadrul Universităţii din Craiova. La Facultatea de Ştiinţe Sociale, vineri au avut loc alegerile pentru Consiliul Profesoral. „Consiliul Profesoral al Facultăţii de Ştiinţe Sociale este alcătuit din zece persoane (opt cadre didactice şi doi studenţi). Pe cele opt poziţii de cadre didactice din Consiliul Profesional al facultăţii s-au înscris 17 candidaţi (o medie de doi candidaţi pe loc), iar pe cele două poziţii de studenţi reprezentanţi au fost șase candidaţi“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Acesta a explicat că anul acesta s-a observat un interes sporit al generaţiei tinere pentru a accede în aceste structuri colective de conducere. „Ţinând cont că din 2008 încoace au fost blocate posturile didactice şi promovările în instituţiile bugetare, tinerii nu au putut să promoveze în cariera profesională. Acum însă s-a ivit oportunitatea de a performa într-o carieră managerială. Aceasta este explicaţia pentru numărul mare de candidaţi pentru Consiliul Profesional“, a adăugat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.
După finalizarea alegerilor, unul dintre obiectivele principale ale Facultăţii de Ştiinţe Sociale este organizarea sesiunii de examene pentru cei 1.298 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, dintre care 36 străini. Se încheie semestrul I, astfel că, în perioada 23 ianuarie – 13 februarie, aceştia trebuie să facă dovada pregătirii lor. Urmează o vacanţă scurtă de refacere (13-19 februarie) pentru pregătirea semestrului al doilea. „Alt obiectiv este pregătirea ofertei educaţionale pentru admiterea din vară. În acest sens, avem o noutate – pe lângă cele şase specializări cunoscute şi consacrate (Sociologie, Asistenţă socială, Studii politice, Filosofie, Jurnalism şi Geografie), ne pregătim pentru asumarea unei noi specializări  – „Geografia turismului“, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. În prezent se elaborează un raport de autoevaluare pentru autorizarea acestei specializări.

Alegeri la Facultatea de Litere

Facultatea de Ştiinţe Sociale nu este singura care derulează alegeri pentru Consiliul Profesoral. Vineri, şi Facultatea de Litere a organizat un eveniment similar. „Consiliul Profesoral viitor va fi format din 23 de cadre didactice plus câţiva studenţi. Numărul locurilor pentru studenţi reprezintă un sfert din numărul locurilor destinate cadrelor didactice“, a declarat conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, decanul Facultăţii de Litere. Potrivit acestuia, a existat concurenţă atât pentru posturile de cadre didactice, cât şi pentru cele ale studenţilor. Ca şi la Facultatea de Ştiinţe Sociale, anul acesta, foarte mulţi tineri şi-au dorit să facă parte din Consiliul Profesoral.

„Sperăm ca numărul studenţilor străini să crească“

Unul dintre obiectivele Facultăţii de Litere pentru acest an este atragerea cât mai multor studenţi străini. „Având în vedere calitatea cadrelor didactice pe care le avem (cele mai multe cu stagii multiple în Occident), sperăm ca în 2012 numărul studenţilor străini să crească. De altfel, numărul studenţilor veniţi din străinătate este din ce în ce mai mare“, a adăugat conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu. În prezent, la Facultatea de Litere învaţă peste 150 de studenţi, fără a-i lua în calcul pe bursierii Erasmus-Socrates. Aceştia provin atât din ţări Europene, cât şi din Africa şi Asia.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS