Acasă Actualitate Studiu: Securitatea stocurilor nucleare din România, subminată de corupţie şi instabilitatea politică

Studiu: Securitatea stocurilor nucleare din România, subminată de corupţie şi instabilitatea politică

Corupţia şi instabilitatea politică duc la o scădere a securităţii stocurilor de materiale nucleare din România, arată un studiu realizat de centrul de reflecţie Iniţiativa privind ameninţarea nucleară (NIT), citat de NewsIn..
Clasamentul NIT are două părţi. Prima parte vizează ţările care au mai mult de un kilogram de uraniu puternic îmbogăţit sau plutoniu, iar a doua parte de cele care au mai puţin.
România intră în a doua categorie, clasându-se pe locul 6, din 144, fiind devansată de Slovenia şi urmată de Letonia şi Lituania.
În fruntea celui de al doilea clasament se află Finlanda, iar pe ultimul loc este Somalia.
România a obţinut în total 85 de puncte din 100. Dacă în ceea ce priveşte angajamentele legale internaţionale şi cele voluntare, ţara noastră a primit punctajul maxim (100 de puncte), în ceea ce priveşte factorii sociali (stabilitatea politică, corupţie şi grupări interesate de achiziţia de materiale ilicite) obţine numai 60 de puncte.
În funcţie de aceşti factori, România se clasează pe locul 44 în top.
În categoria "stabilitate politică", Bucureştiul a primit 65 de puncte, ceea ce îl clasează pe locul 35, iar în ceea ce priveşte corupţia, cu 25 de puncte, România ocupă a 44-a poziţie.
La capitolul legislaţie pentru securitatea materialelor nucleare, România primeşte 67 de puncte.
În ceea ce priveşte vecinii ţării noastre, Bulgaria obţine în total 78 de puncte (locul 11), Republica Moldova primeşte 57 de puncte (locul 44), iar Serbia 71 de puncte (locul 19).
Exit mobile version