22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeszăpezire fără... zăpadă

Deszăpezire fără… zăpadă

Deşi n-a căzut nici un fulg de nea, Primăria Craiova trebuie să achite 295.341,93 lei pentru deszăpezire, pe luna decembrie 2011

Unora li se va părea incredibil, însă e cum nu se poate mai real: preţul operaţiunilor de deszăpezire aferente lunii decembrie 2011 este de aproape trei miliarde de lei vechi. Cel puţin aşa arată factura primită zilele trecute de municipalitate, în ciuda soarelui care străluceşte pe cer şi a lipsei totale a zăpezii.

Bani pentru stat degeaba

Deszăpezirea oraşului se face în baza unui Acord-cadru cu o durată de patru ani, cu o valoare estimată de 32 de milioane de lei, încheiat de Primăria Craiova cu firma Delta ACM ‘93 cu trei ani în urmă. Potrivit acestui acord, Salubritatea se ocupă de curăţarea străzilor pentru orice ninsoare care ar cădea înainte de 1 decembrie.
De la 1 decembrie şi până pe 15 martie, de deszăpezire se ocupă Delta ACM, şi Salubritatea. Chiar dacă nu cade un fulg de nea, primăria le plăteşte acestora, pentru perioada de staţionare, sume considerabile, stabilite în baza unui contract subsecvent semnat anual, ca o completare a acordului-cadru.
Pentru luna decembrie 2011, facura trimisă primăriei are înscrisă pe ea suma de 295.341,93 lei pentru deszăpezire. De fapt, acesta este tariful de aşteptare al utilajelor şi al oamenilor pentru ultima lună a anului trecut.
„Potrivit acordului, tariful de aşteptare include doar două componente: 75% din salariul angajaţilor angrenaţi în activitatea de deszăpezire şi amortizarea utilajelor aferentă acestei perioade, calculată însă doar la opt ore pe zi“, explică Flavius Sirop, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
În contract există şi o prevedere menită să scadă cheltuielile municipalităţii dacă primăvara vine mai devreme. Potrivit acestei prevederi, primăria poate renunţa la serviciile firmelor de deszăpezire până iarna viitoare, cu o notificare prealabilă de cinci zile. În cazul în care iarna s-ar întoarce după o asemenea notificare, municipalitatea trebuie să se descurce cu forţe proprii pentru a curăţa zăpada şi pentru a elimina poleiul.

Anul şi scumpirea

Potrivit Programului de Deszăpezire aprobat de consiliul local în cursul lunii octombrie, deszăpezirea se va face cu 83 de utilaje, din care 30 aparţin SC Salubritate Craiova SRL, iar 53 sunt ale Delta ACM.
Planul de deszăpezire pentru iarna 2011-2012 indică şi faptul că va fi nevoie de 2.350 de tone de sare, 3.281 de tone de nisip, şi 130 de tone de clorură de calciu pentru menţinerea în bună stare a străzilor oraşului. Din acest necesar, au fost achiziţionate şi se află deja în stocul Salubrităţii circa 1.800 de tone de sare, 2.300 de tone de nisip şi 45 de tone de clorură de calciu.
Faţă de anul trecut, tarifele practicate de Salubritate şi aprobate astă-vară de Consiliul Local Craiova au scăzut cu 3-4% la curăţarea manuală a zăpezii, însă au crescut preţurile deszăpezirii mecanizate, atât pe ora efectiv lucrată de utilajele specializate, cât şi în privinţa tarifului de aşteptare.
Această scumpire vine după o alta operată în 2010. Spre exemplu, în cazul unei automăturători cu lamă, o oră de funcţionare costa 149 de lei în 2010, 169 de lei în 2011, pentru a ajunge la 183 de lei în iarna 2011-2012. Acelaşi utilaj primea pentru staţionare – deci fără măcar să pornească motorul – 66 de lei în 2009, 70 de lei în 2010, iar pentru această iarnă tariful său de stat a ajuns la 87 de lei/oră pe timp de zi şi 93 de lei/oră pe timp de noapte.
Vi se pare mult 300.000 de lei pentru o lună în regim de aşteptare? Aflaţi atunci că într-o lună de iarnă normală, cu ninsori fără excese, factura la deszăpezire ajunge la circa 1,5 milioane de lei. Iarna trecută, întreaga activitate de deszăpezire a costat bugetul local circa 5,4 milioane de lei, adică 54 de miliarde de lei vechi sau aproximativ 1,25 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS