5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentraliştii, arşi de căldura comună

Centraliştii, arşi de căldura comună

Craiovenii care şi-au montat centrale în speranţa că vor scăpa de costurile pentru căldura furnizată din sistemul centralizat plătesc scump această independenţă. Costurile pentru căldura pe părţile comune au ajuns să egaleze şi chiar să depăşească factura vecinilor care au repartitoare.

Cum au ajuns mulți dintre proprietarii din Craiova, care
şi-au montat centrale de apartament, să plătească pentru căldura pe părţile comune mai mult decât vecinii lor cu repartitoare? Oamenii, deşi s-au desprins de sistemul centralizat, plătesc scump acest lucru, în sensul că factura la căldură pentru părţile comune este mai mare sau egală cu a vecinilor din bloc care au repartitoare. De exemplu, un proprietar din blocul D 13 din Asociaţia 2 George Enescu, deţinător de centrală, plăteşte căldura pe părţile comune 137 de lei, într-un apartament de 43,36 mp, în timp ce vecinul lui cu repartitoare plăteşte 177 de lei atât pentru consum individual, cât şi comun. Calculul este făcut de firma de repartitoare ISTA.
Mult mai rău stau proprietarii din blocul R5 din cartierul Calea Bucureşti, Asociaţia R4-R5. Aici, un proprietar cu centrală termică, într-un apartament cu o suprafaţă utilă de 71,58 mp, are de plătit pentru căldura comună 244 de lei, în timp ce vecinul lui, cu aceeaşi suprafaţă utilă, dar cu repartitoare, plăteşte consumul individual şi comun 223 de lei. În acest caz, calculul a fost făcut de firma de repartitoare Techem. „Oamenii sunt foarte supăraţi în asociaţie. Cei cu centrale nu înţeleg cum de plătesc la fel sau chiar mai mult decât cei care au repartitoare. Am ţinut o şedinţă şi cei mai mulţi au depus cereri prin care solicită recalcularea. Nu mai vorbesc de cei care au rămas la pauşal, care au plătit şi câte 749 de lei doar căldura. Vom solicita precizări din partea firmei Techem, cea care a făcut calculul“, a spus preşedintele Asociaţiei R4-R5 Calea Bucureşti, Rene Cristea. Locatarii spun că nu mai înţeleg de ce există diferenţe între ei. „Eu, la apartamentul 11, cu centrală, am de plătit căldura comună 207 lei, vecinul meu cu câteva etaje mai sus, la apartamentul 21, are 109 lei, iar un altul, la apartamentul 22, care are conductele care trec prin apartament izolate, chiar zidite, plăteşte 109 lei. Cei de la repartitoare spun că se subţiază conductele la etajele superioare, dar nu este logic“, este de părere Mihaela Grigorescu, proprietară în blocul R5, Calea Bucureşti.
 
Coloanele din apartamente fac preţul
 
Altă asociaţie – 22 Calea Bucureşti, o problemă similară. Proprietarii cu centrale dau pentru căldura comună aproape cât plătesc vecinii lor cu repartitoare pentru căldura individuală şi comună la un loc, diferenţa fiind foarte mică, 10-20 de lei. Este cazul blocului 27 C Calea Bucureşti, unde proprietarul unui apartament cu centrală şi suprafaţă utilă de 94 mp plătește pentru căldura pe părţile comune, în luna noiembrie, 236 de lei, în timp ce proprietarul unui apartament similar, dar cu repartitoare, plăteşte cu vreo 20 de lei mai mult, adică 251 de lei. O diferenţă ciudată pe care locatarii nu o înţeleg este consumul pe coloanele care tranzitează apartamentele, majoritatea fiind identice. „Modul de calcul practicat de firmele de repartitoare este o noutate şi pentru noi. Proprietarii cer tot felul de explicaţii. Ei s-au despins de sistemul centralizat tocmai pentru a nu mai plăti căldura furnizată de Termoficare, dar se pare că debranşarea îi costă mai mult. O altă nemulţumire vine din partea celor care şi-au izolat coloanele de distribuţie şi de încălzire din interiorul apartamentelor, care sperau să plătească foarte puţin, dar au avut surpriza să fie taxaţi ca şi vecinii lor. Revenind, eu înţeleg acest calcul aşa: au pe repartitorul-martor din subsol înregistrate 500 de unităţi, de pe repartitoarele individuale au un total de 300 de unităţi, restul de 200 de unităţi îl repartizează către proprietari pe părţile comune“, este de părere administratorul Asociaţiei 22 Calea Bucureşti, Mihail Buţescu.
De aceleaşi costuri ridicate se plâng şi proprietarii cu centrale din cadrul Asociaţiei 30 Craioviţa Nouă.

Cel mai corect calcul
 
„După noul mod de calcul, adică după inventariere, este posibil să se ajungă ca persoanele cu centrale să plătească mai mult decât cele contorizate. Sunt aspecte particulare. Există o suprafaţă utilă mai mare şi procentul care îi revine este mai mare, sau are conducte cu un diametru mai mare. Acum însă, calculul este corect. Acesta se face de către centrul de calcul din Bucureşti, noi doar introducem datele. Este adevărat că aceste ţevi sunt mai subțiri la etajele superioare. Din păcate, oamenii nu înţeleg. Din 200 de reclamaţii, peste 175 vin din partea proprietarilor cu centrale“, a explicat reprezentantul firmei ISTA, Daiana Cerban.
Reprezentanţii Techem nu au putut fi contactaţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS