10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Piaţa OZN

Hala viitoarei pieţe din cartierul craiovean 1 Mai va semăna cu o aripă de avion

Înfiinţată cu zece luni în urmă, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a reuşit să termine anul 2011 pe profit. Ba chiar cu un profit bunicel în cont, de trei – patru ori mai mare decât cei 100.000 de lei planificaţi la înfiinţare. Faptul că pot obţine profituri, pe care să le investească ulterior, i-a determinat pe reprezentanţii acestei firme a municipalităţii să-şi facă planurile pentru noul an.
„Dorim să propunem Consiliului Local Craiova, în şedinţa din ianuarie, aprobarea a trei studii de fezabilitate ale unor investiţii pe care le-am dori începute chiar în cursul acestui an. Este vorba despre modernizarea Pieţei din 1 Mai, situată vizavi de Spitalul de Urgenţă Craiova, de modernizarea zonei olarilor din Piaţa Centrală şi de modernizarea toaletei publice din Piaţa Centrală“, a precizat Bogdan Apostol, directorul executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Piaţă pe două niveluri în 1 Mai

Cea mai mare dintre aceste investiţii, evaluată la circa 2.000.000 de lei şi având un termen de realizare de 18 luni, va fi noua piaţă de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Datorită acoperişului curbat, care din lateral aduce cu profilul unei aripi de avion, cei care au văzut schiţele viitoarei hale i-au dat deja porecla de „Piaţa OZN“.
Clădirea va avea parter şi etaj, suprafeţele vitrate mari, din geam termopan colorat, asigurându-i iluminatul natural. Ca să nu crească temperatura prea mult la interior pe timpul verii, au fost prevăzute luminatoare doar pe latura de nord a halei, nu şi pe cea dinspre sud. La exterior, clădirea va fi placată cu aluminiu şi va avea un acoperiş din tablă zincată, de culoare gri-albăstrui.
Pe latura dinspre spital vor fi amenajate zece boxe pentru vânzătorii de flori, cu acces direct dinspre stradă, însă retrase cu câţiva metri faţă de nivelul trotuarului, pentru a nu împiedica în dreptul pieţei circulaţia pietonală.
În centrul halei se vor afla cele 35 de mese de câte 2 mp, destinate desfacerii legumelor şi fructelor atât de către reprezentanţii firmelor de profil, cât şi de producătorii agricoli.
Tot la parter se vor mai găsi trei spaţii pentru desfacerea ouălor, o zonă pentru desfacerea brânzeturilor şi altor produse lactate, dar şi o zonă pentru bunuri de larg consum, care va fi izolată de sectorul de legume-fruncte. Vor exista spaţii mari pentru diferite magazine.
Etajul se va întinde pe o treime din suprafaţa halei şi va găzdui două spaţii de alimentaţie publică (fast-food-uri), care vor avea la dispoziţie şi o sală de mese comună, unde se va putea ajunge atât din hala de legume, cât şi direct din exterior.
Construcţia va avea două intrări pentru clienţi, pe latura de sud, prevăzute cu porţi armonică. În plus, vor exista şi două căi de acces cu cartele electronice – una mare, pentru maşinile de marfă, şi încă o poartă pietonală, pentru personal. Nu vor lipsi nici rampele care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi. Sistemul de climatizare va fi inedit, prevăzut cu o perdea de aer care va delimita spaţiile de alimentaţie publică de restul pieţei. În plus, spaţiile pentru comercializarea florilor vor avea sisteme individuale de aer condiţionat, care să asigure aer rece pe timpul verii şi aer cald iarna.
„Vrem să asigurăm toate utilităţile «la cheie» pentru beneficiari, să nu mai fie ei nevoiţi să-şi tragă curent sau apă în boxele pe care le-au închiriat“, a precizat Gabriel Şerban, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Târgul de haine rămâne în Romaneşti

Pe lângă cele trei investiţii, firma care administrează pieţele Craiovei speră să poată amenaja, tot în 2012, şi noul târg al oraşului, care va fi amplasat lângă Tancodrom, vizavi de Cimitirul Nord. De menţionat că acolo va fi amenajat târgul de autoturisme, cel de cherestea şi de produse agricole, intenţia fiind să se mute în noua locaţie întreaga piaţă de gros de fructe şi legume, aflată în prezent în Piaţa Chiriac.
Nu se vor muta, însă, în noul târg comercianţii de haine şi încălţăminte veche. Aceştia vor rămâne în actuala locaţie a târgului din Romaneşti, care îşi va păstra exclusiv destinaţia de piaţă de vechituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS