6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul Rutier nu s-a modificat

Codul Rutier nu s-a modificat

Deşi au apărut mai multe zvonuri că, începând cu 1 ianuarie 2012, Codul Rutier a suferit mai multe modificări, poliţiştii spun că, în realitate, nu s-a modificat decât valoarea punctului-amendă.
Scăderea alcoolemiei de la 0,80 la 0,50 grame/litru în sânge, valoare peste care şoferului i se întocmeşte dosar penal, verificarea medicală şi psihologică a şoferilor la cererea poliţiştilor, pedepsirea comportamentului agresiv sau creşterea amenzilor până la 100 de puncte – amendă pentru vitezomani. Acestea sunt câteva modificări pe care le-ar putea suferi Codul Rutier, dacă vor fi votate de parlamentari.
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, a declarat pentru Mediafax că acestea nu sunt decât amendamente aduse proiectului de modificare a Codului Rutier, care urmează să fie aprobate sau nu de Camera Deputaţilor. „În media se spune că începând cu 1 ianuarie 2012 intră în vigoare noul Cod Rutier. Comisia din Camera Deputaţilor l-a denumit aşa, dar sunt modificări şi completări la legea-cadru care reglementează circulaţia pe drumurile publice şi nu vor intra în vigoare la 1 ianuarie. Ele vor intra în vigoare în momentul în care parlamentul va discuta cele 487 de amendamente care sunt formulate în prezent“, a precizat Lucian Diniţă.
Singurul aviz pe care Comisia Juridică l-a dat până în prezent este faţă de reducerea alcoolemiei în sânge de la 0,80 la 0,50 grame pe litru.
Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, singura noutate pe care o aduce Codul Rutier de la 1 ianuarie este creşterea valorii punctului-amendă de la 67 la 70 de lei. În consecinţă, cea mai mică amendă (două puncte-amendă) va fi de 140 de lei (faţă de 134 de lei anul trecut), în timp ce amenda maximă va ajunge la 1.400 de lei, faţă de 1.340 de lei.
• Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS