12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudor Gheorghe: Nu vă voi dezamăgi niciodată

Tudor Gheorghe: Nu vă voi dezamăgi niciodată

În semn de recunoaştere a contribuţiei şi dedicării sale în domeniul culturii româneşti, lui Tudor Gheorghe i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Sala Albastră a Universităţii din Bănie şi-a deschis uşile ieri, începând cu ora 11.00, pentru a-i primi pe cei care-l admiră şi respectă pe rapsodul Tudor Gheorghe. Acestuia i-a fost acordat în unanimitate, de către Senatul Universităţii din Craiova, titlul de Doctor Honoris Causa.

Stima publicului – cea mai importantă distincţie

Muzica maestrului Tudor Gheorghe i-a poftit pe invitaţi în Sala Albastră încă de pe scările de marmură, iar manifestarea a început cu vorbele rectorului Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, alături de care au mai fost Gabriel Marciu, Gabriel Olteanu, ÎPS Irineu Popa, Marcel Drăcea, Dan Popescu, Cristiana Teodorescu, Dumitru Topan şi Mihail Mangra. Ion Vladimirescu a mărturisit că „sunt un om în vârstă, dar atâtea emoţii nu am avut niciodată“ şi că titlul de Doctor Honoris Causa este „darul pe care Universitatea din Craiova a decis să îl facă tuturor iubitorilor de artă“. Tudor Gheorghe a mai primit în 2010, printre altele, cea mai importantă distincţie a Republicii Moldova, însă cea mai semnificativă, după cum a declarat Ion Vladimirescu, o reprezintă „stima, respectul şi admiraţia publicului“.
Chemat la pupitru, directorul Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Marciu, a citit un frumos Laudatio, ca dovadă de apreciere a lucrurilor pe care Tudor Gheorghe le-a făcut de-a lungul vieţii şi continuă să le facă. „Tudor Gheorghe este expresia vie a adevăratei rezistenţe. A rezistenţei prin cultură. Este arhitectul-maestru al unui univers profund uman, în care armonia şi frumuseţea sunt rezultatul unor căutări continue, neobosite, în care singura lege este aceea a emoţiei împărtăşite“, a spus Gabriel Marciu. Prodecanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, a citit un scurt Laudatio în limba latină, după care proaspătul Doctor Honoris Causa, îmbrăcat în robă şi purtând toca academică, a spus câteva cuvinte despre titlul primit.

„Când îţi dau ai tăi
o asemenea distincţie
e lucru mare!“

„Am primit multe distincţii în viaţa mea, multe diplome, multe premii, dar aceasta le întrece pe toate. Când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare!“, a spus cu mândrie maestrul Tudor Gheorghe. El a completat că această recunoaştere îl obligă şi mai mult să nu înşele aşteptările celor care au avut şi au încredere în el. Totodată, menestrelul a declarat că reuşita sa în domeniul artistic se datorează faptului că a fost contemporan cu majoritatea poeţilor pe care i-a cântat, fiind capabil să îi cunoască şi să îi înţeleagă şi, astfel, să le transpună mult mai uşor versurile în melodii. Tudor Gheorghe şi-a încheiat intervenţia cu o declaraţie care a stârnit ropote de aplauze: „Vă rog să aveţi încredere că nu vă voi dezamăgi niciodată“.
Prieteni apropiaţi – sau doar prieteni – au fost poftiţi să spună câteva cuvinte cu ocazia acestui moment emoţionant. Directorul Festivalului Shakespeare, Emil Boroghină, a mărturisit că Tudor Gheorghe este „un om-orchestră, un om-teatru, un om-instituţie“, iar distincţia primită onorează şi întreaga artă şi cultură românească. Directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu, s-a limitat la a declara că „n-are rost să mai adaug laude la cele spuse“, completând, însă, cu faptul că între el şi menestrel există o relaţie foarte apropiată, care le-a permis, de-a lungul vremii, să se înţeleagă fără cuvinte. Directorul Radio Oltenia Craiova, Mircea Pospai, cel care a povestit viaţa lui Tudor Gheorghe într-o frumoasă carte de interviuri, a spus cu mândrie, dar şi cu regret, că „Tudor Gheorghe este o statuie vie a poporului român, într-o vreme în care se distrug atâtea statui din sufletele noastre“. Nu în ultimul rând, prof. Marius Şandru, venit tocmai de la Reşiţa, i-a dat un sfat valoros rapsodului: „Daţi pe mai departe anii vieţii dumneavoastră şi daţi mai departe viaţă anilor noştri“.
Întâlnirea încărcată de emoţie s-a încheiat cu un scurt moment muzical al violonistului Vlad Stănculeasa, care a oferit auditoriului sunetele viorii ce i-a aparţinut, odată, lui George Enescu. Tudor Gheorghe a aplaudat şi a fost aplaudat. Iar 28 decembrie 2011 va rămâne o zi în care Universitatea din Craiova i-a recunoscut acestei „statui vii“ rolul şi importanţa în cultura românească.  
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII