11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePDL se pune rău cu Delta

PDL se pune rău cu Delta

În ultima şedinţă a legislativului local, pedeliştii craioveni au tăiat aproape trei milioane de lei din banii pe care Primăria Craiova dorea să-i achite firmei Delta ACM ‘93

Rectificarea bugetului Craiovei din şedinţa de săptămâna trecută a consiliului local a fost una „cu cântec“. Consilierii locali, cu pedeliştii în frunte, n-au vrut cu nici un chip să aprobe sumele solicitate de primarul Antonie Solomon. Mai mult decât atât, consilierii l-au criticat pe primar că nu s-a limitat la banii pe care îi avea aprobaţi, întinzându-se cu cheltuielile mai mult decât „îl ţinea plapuma“.

„Un bun gospodar face mult cu bani puţini“

„Cum este posibil la începutul anului să fii de acord cu o sumă şi să te gândeşti în luna a noua sau a zecea că nu-ţi mai ajung banii? Păi să-mi fie cu iertare, dar ăsta nu este administrator dacă cheltuiește pe principiul «Hai să cheltuim până se termină şi după aceea vedem noi ce facem!». În opinia mea, şi bănuiesc că a multor colegi, un bun gospodar face mult cu bani puţini, mai ales în perioadă de criză. A face puţin cu bani mulţi poate oricine. Ăsta este motivul pentru care am socotit de această dată că trebuie să fim foarte riguroşi în estimarea veniturilor de la prezenta rectificare de buget“, a spus în plenul şedinţei Dan Cherciu, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul legislativului craiovean.
Cherciu a făcut un calcul, din care a reieşit faptul că fiscul local va încasa de la contribuabili, până la sfârşitul anului, mult mai puţin decât spera Direcţia de Impozite şi Taxe a municipalităţii. În baza acestui calcul, „ne putem permite în mod realist o majorare a veniturilor nu cu suma de 5,36 milioane de lei, ci doar cu 1,2 milioane de lei. În aceste condiţii, trebuie să socotim la ce cheltuieli putem să renunţăm“, a spus consilierul pedelist în şedinţa de joi a legislativului craiovean.

Scăderi la Zone Verzi

Prima instituţie vizată de tăierea de fonduri a fost RAADPFL Craiova. Regia municipalităţii ceruse o suplimentare bugetară de 1,072 milioane de lei, pentru întreţinerea grădinii zoologice şi lucrările de la Zone Verzi aferente lunii noiembrie.
„Sigur, dacă am fi împotrivă, ni s-ar spune: Consilierii ăştia nu vor spaţii verzi în Craiova! Ei bine, vrem spaţii verzi, tocmai de aceea până în luna noiembrie am alocat pentru asta 12 milioane de lei, sumă pe care cei care dau comandă în primărie o cunoşteau foarte bine. Pe 8 decembrie s-au alocat la Spaţii Verzi încă 178.000 de lei, sumă pe care o considerăm mai mult decât suficientă, aşa că propun să respingem o altă suplimentare“, a spus Dan Cherciu.
Primăriei Craiova i s-au tăiat şi cei 300.000 de lei, pe care îi ceruse în plus pentru consumul de electricitate aferent lunii noiembrie la iluminatul public, semafoare şi fântâni arteziene.
„Se va spune acum că, dacă suntem împotrivă, o să lăsăm oraşul în beznă… Nu-l lăsăm! Dar ştiţi că s-au cheltuit de la începutul anului 18,5 milioane de lei, adică 4,5 milioane de euro pentru asta? Deci nu noi lăsăm craiovenii în beznă, ci stilul de management bazat pe principiul «Hai, consumaţi şi vom mai vedea ce facem!». Deci propunerea mea este să respingem această cheltuială“, a propus consilierul Cherciu.

Reduceri drastice la Reparaţii străzi

Cea mai drastică reducere bugetară a fost însă de la capitolul „Reparaţii străzi“, unde municipalitatea solicitase o suplimentare bugetară de 3,447 milioane de lei.
„Evident, toţi ne dorim drumuri de calitate în Craiova, nu străzi cu gropi în care să ne rupem amortizoarele. Dar ştiţi cât s-a cheltuit în acest sector de la începutul anului până în acest moment? Nouă milioane de euro! Păi cu nouă milioane de euro cheltuiţi pentru reparaţii de străzi cred că am fi făcut şi o autostradă! De aceea, o majorare cu încă aproape un milion de euro este exagerată. Suntem, însă, înţelegători şi fac propunerea să păstrăm o sumă de 544.000 de lei la acest capitol bugetar“, a spus Cherciu.
Ce nu şi-a dat însă seama consilierul – şi nici nu prea avea cum din puţinele documente pe care i le-au pus la dispoziţie reprezentanţii primăriei – este că pentru cârpirea străzilor au fost alocaţi în cursul acestui an mult mai puţini bani – cam un milion de euro. Restul sumelor erau destinate achitării lucrărilor pe care Delta ACM ‘93 le-a făcut în Craiova în anii 2009-2010, în baza Acordului-cadru pe patru ani semnat cu această firmă. Urmare a acestui Acord-cadru, Delta ACM ‘93 a făcut deja asfaltări în Craiova de circa… 40 de milioane de euro! Plata urma să fie făcută eşalonat până în anul 2012.

Urmările… mai târziu

Propunerile lui Dan Cherciu au fost asumate de toate partidele politice, fiind votate în unanimitate de Consiliul Local Craiova.
Primarul Solomon s-a arătat reţinut în comentarea consecinţelor: „Propunerile făcute pentru rectificarea bugetară au fost bine fundamentate de serviciile de specialitate ale primăriei și priveau domenii prioritare pentru Craiova, cum sunt reparaţiile de străzi, spațiile verzi sau iluminatul public. Craiovenii plătesc taxe și impozite și vor să trăiască într-un mediu ambiant curat, verde și să aibă lumină pe străzi, dar există consilieri care nu văd cu ochi buni aceste lucruri. Din păcate, pentru că trăim cu toții în acest oraș, pe care ni-l dorim să fie din ce în ce mai frumos și prosper“.
Consecinţele acestei rectificări bugetare ar putea fi însă mult mai profunde, chiar în sânul PDL. Depinde de cum vor „înghiţi“ anumite persoane din conducerea centrală a partidului faptul că pedeliştii craioveni s-au împotrivit unei plăţi de circa 750.000 de euro în contul firmei Delta ACM…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII