10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicul de familie, un mic rege pe tabla de șah

Medicul de familie, un mic rege pe tabla de șah

Unii au încredere în specialiști, însă vor să se implice în stabilirea propriului tratament. Alții aduc ofrande medicului de familie și farmacistului, știu că suferă de hipertensiune arterială și că nu rudele și prietenii sunt cei care îi pot informa mai bine. Cum se comportă România?
17% dintre români au optat anul trecut pentru serviciile de sănătate din sistemul privat, arată un studiu coordonat de ISRA Center și publicat recent. Acest lucru nu înseamnă însă că oamenii se-nghesuie la spitalele de stat, din moment ce numai 35% din populația investigată a mers la un specialist, în 2010. Conform aceluiași studiu (realizat și în alte 27 de țări), românii nu sunt deloc încântați de sistemul public de sănătate: 6% dintre persoanele respondente sunt mulțumite de ceea ce au găsit aici.

Rapoartele, diferite
de declarații

În țări din Uniunea Europeană sau mai îndepărtate – Germania, Ungaria, Finlanda, Canada, Thailanda etc., hipertensiunea arterială, o afecțiune răspândită la nivel mondial, este raportată în proporție de 19-27%. În România, procentul pare a arăta că există puțini astfel de pacienți, doar 10% din populația urbană declarând boala. Nu același lucru spun însă și rapoartele medicale: acestea arată că în jur de 40% dintre românii adulți suferă de hipertensiune arterială.

Întâiul Sfătuitor
al pacientului

În majoritatea dintre cele 28 de țări analizate, medicul de familie a însemnat prima sursă de informare pentru problemele de sănătate ivite. Pacienții pun mare preț pe sfatul acestuia în state precum Olanda, Australia, Franța, Slovenia, Germania, Lituania etc. În România, 71% îi acordă rolul de prim sfătuitor. În același timp, 35% dintre români prețuiesc informațiile medicale obținute de la prieteni și de la rude. În cele mai multe țări aflate în studiu, o mare parte a populației a mers în ultimul an cel puțin o dată la medicul de familie (din sectorul public). 80% dintre ruși au trecut pe la acesta, procente mari întâlnindu-se și în Slovenia sau Germania. La polul opus, medicul de familie a fost cel mai puțin vizitat – sub 30% – în Egipt, Indonezia, SUA și Finlanda. În România, 73% dintre cei intervievați au mers cel puțin o dată la medicul de familie în ultimul an, iar procentul ajunge la 87% atunci când este analizată satisfacția față de serviciile oferite.

64% dintre români contează pe medic când stabilește tratamentul

Colaborarea specialist-pacient are forme diferite, în funcție de zone. În țări precum SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, Finlanda, Germania, chiar Grecia sau Polonia, oamenii se așteaptă să fie implicați în luarea deciziilor care privesc tratamentul. În India, Chile, Lituania sau România, rolul major îi revine medicului. În România, 64% dintre cei intervievați au această opinie.

Farmacistul – vraci

Studiul arată că rolul farmacistului în sistemul de sănătate este major în țări precum Franța, Olanda, Canada, SUA, India sau Egipt, unde mai mult de 50% dintre respondenți i-au cerut sfatul în ultimul an. Datele ISRA Center arată că în România 47% dintre cei chestionați au folosit serviciile unui farmacist în perioada menționată; în alte state, rolul acestuia este și mai neînsemnat. ISRA Center a coordonat în România studiul Iris Global Health, care a fost realizat în 28 de țări membre ale rețelei Iris Network.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII