17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasajul subteran îşi aşteaptă diriginţii de şantier

Pasajul subteran îşi aşteaptă diriginţii de şantier

Primăria Craiova a deschis licitaţia pentru dirigenţia de şantier a proiectelor privind construirea pasajului subteran din centrul oraşului şi reabilitarea celor şase străzi. Anunţurile de participare au fost publicate ieri, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Două dintre proiectele importante privind infrastructura urbană a Craiovei, aflate în derulare prin contracte cu finanţare nerambursabilă, au mai făcut un pas, chiar dacă tot la nivel de documentaţie. Primăria a publicat ieri, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), două anunţuri de participare privind pasajul subteran şi reabilitarea străzilor Amaradia, Olteniei, Tineretului, Toamnei, Pelendava şi Brestei (tronsonul dintre intersecţiile cu Pelendava şi Râului). Pentru ambele proiecte, ale căror contracte de finanţare s-au semnat pe 9 septembrie 2011, se caută diriginte de şantier, termenul limită de primire a ofertelor fiind jumătatea lunii ianuarie. Pentru lucrările de execuţie la cele două proiecte, licitaţia este în derulare, ea aflându-se în faza de evaluare a ofertelor depuse. 

Şase luni în loc de 18?

Proiectul privind „Construirea unui pasaj subteran în vederea descongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova – realizare pasaj denivelat subteran pe sub intersecţia străzii Arieş cu A. I. Cuza şi respectiv cu strada Împăratul Traian în vederea preluării traficului auto pe bulevardul Carol I – strada Arieş“ are ca termen de execuţie 18 luni de la data atribuirii contractului, însă primarul Antonie Solomon crede că el se poate realiza şi în şase luni „dacă se va lucra cum trebuie“.
Dirigenţia de şantier pe parcursul derulării lucrărilor de execuție la acest proiect este evaluată de primărie la 439.277 de lei, fără TVA, ofertele urmând să se deschidă pe 19 ianuarie, când este şi ultima zi de depunere. Tipul procedurii este licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire îl reprezintă preţul cel mai scăzut. Ofertanţii trebuie să vină cu o garanţie de participare la licitaţie de 4.400 de lei şi să depună o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea fără TVA a contractului. Firma care va câştiga licitaţia va supraveghea pasajul subteran pe întreaga perioadă de desfăşurare a lucrărilor de execuţie, de recepţie, precum şi pe perioada de garanţie a lucrărilor executate.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească ofertanţii

În anunţul de participare publicat de primărie sunt specificate o serie de condiţii pe care ofertanţii trebuie să le îndeplinească, printre care şi componenţa echipei de îndeplinire a contractului. Din această cauză nu trebuie să lipsească un responsabil de lucrare, un specialist/expert diriginte de lucrări în domeniul „Drumuri, poduri, tunele, piste de aviaţie, transport pe cablu“, un specialist/expert diriginte de lucrări în domeniul „Lucrări tehnico-edilitare şi reţele de apă şi canalizare“, un diriginte specialist în reţele electrice, un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării şi un topometrist autorizat.
Suma totală necesară pentru serviciile de asistenţă tehnică, execuţia lucrărilor şi publicitatea proiectului pasajului subteran este de 65.454.642 de lei, inclusiv TVA, conform ultimului raport întocmit de Direcţia Elaborare şi Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Craiova.
Aceleaşi condiţii trebuie să le îndeplinească şi firmele care se vor înscrie în cursa pentru dirigenţia de şantier la proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere din zona de Nord – Vest a polului de creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în zona Metropolitană Craiova“. Proiectul presupune reabilitarea străzilor Amaradia, Olteniei, Tineretului, Toamnei, Pelendava şi Brestei (tronsonul dintre intersecţiile cu Pelendava şi Râului), iar valoarea sa este de 52.570.288 de lei inclusiv TVA (pentru serviciile de asistenţă tehnică, execuţia lucrărilor şi publicitatea proiectului), la care s-a adăugat suma de 4.056.140 de lei, valoarea lucrărilor de deviere a reţelelor electrice şi de gaze. Pentru supravegherea lucrărilor la cele şase străzi pe durata execuţiei, recepţiei şi pe perioada de garanţie a lucrărilor executate, ofertele se depun până pe 18 ianuarie, dată la care se vor şi deschide, la sediul Primăriei Craiova. Valoarea estimată a contractului de dirigenţie este de 355.570 de lei, fără TVA, participanţii la licitaţie trebuind să depună o garanţie de 3.600 de lei, plus garanţia de bună execuţie.

Contestaţia licitaţiei pentru execuţie, respinsă

La proiectul de reabilitare a celor şase străzi, licitaţia pentru execuţia lucrării a fost contestată de firma craioveană Erpia SA, care s-a considerat nedreptăţită atunci când a fost descalificată. Contestaţia a fost însă respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar Erpia va face recurs la Curtea de Apel, motivând că firma Delta ACM, aflată într-o situaţie similară, a fost declarată conformă. Directorul general al societăţii din Bănie, Lucian Căpitănescu, susţine că, în cazul său, Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) privind formularea criteriilor de calificare şi selecţie, publicat la 28 septembrie, a fost aplicat retroactiv. Contestaţia ţine în loc licitaţia, iar demararea lucrărilor de execuţie, după anunţarea câştigătorului, ar putea întârzia. „Oricum nu se pot apuca de muncă mai devreme de 15 martie, aşa că nu cred că se întârzie cu lucrările“, a afirmat Lucian Căpitănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII