11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Sunt probleme şi la procurori, trebuie să răspundă

Băsescu: Sunt probleme şi la procurori, trebuie să răspundă

Preşedintele Băsescu a declarat ieri că multe dosare prezentate cu „tam-tam“ s-au finalizat cu achitări sau suspendări, dovadă că sunt probleme şi la procurori, care trebuie să fie responsabili când acţiunea lor distruge cariere, menţionându-l în acest sens pe fostul ministru Paul Păcuraru.

Băsescu a precizat, la RRA, că faptul că multe dosare prezentate cu „tam-tam“ s-au finalizat cu achitări sau cu sentinţe cu suspendare şi procurori care în faţa judecătorilor nu ştiau cum să ceară suspendarea reprezintă o dovadă că sunt probleme nu numai la judecători, ci şi la procurori.
„Faptul că mai multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări sau cu suspendări la executare sau cu procurori care, de unde când au trimis dosarul mâncau pământ, prinseseră marii hoţi în politică, şi, când au fost în faţa judecătorilor, nu ştiau cum să ceară mai repede o sancţiune cu suspendare, dându-şi seama, probabil, că dosarul nu ţine, arată că avem probleme nu numai la judecători, ci şi la procurori“, a spus Băsescu.
Şeful statului a arătat că a susţinut ca intervenţia procurorilor să aibă curaj să meargă până la capăt, dar când acţiunea lor distruge cariere, trebuie să fie responsabili.
El a mai spus că sunt oameni politici, unii dintre ei arestaţi, şi nu s-a mai auzit de dosarul lor. „Ce te faci cu cei care au fost arestaţi în baza solicitării procurorului cu puţine argumente şi pe urmă se fac procurorii că i-au uitat?“, a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că sunt mai multe dosare în această situaţie şi că răspunderea magistraţilor este „absolut necesară“.
„Le-a dat Constituţia putere, le-a dat politicul putere, nu s-a atins nimeni de vreun judecător sau procuror, dar eşecurile intră şi ele la categoria de care trebuie să răspundă. Nu numai că arestezi primari, şi când te referi la miniştri. Păi, l-am revocat din funcţie pe Păcuraru, era ministru al muncii, l-am revocat pe Chiuariu pe dosare DNA. Au fost miniştri… Şi acum eu ce să-i spun lui Păcuraru?“, a afirmat Băsescu.
Paul Păcuraru, fostul ministru liberal al muncii, şi Dan Ilie Morega au fost achitaţi luni de către Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în procesul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, decizia fiind definitivă.
Un complet de cinci judecători al ICCJ a respins luni recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Paul Păcuraru, ministru al muncii în perioada 3 aprilie 2007 – 23 septembrie 2008, şi Ilie Morega, membru AGA la societăţile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, în decembrie 2008.
Instanţa supremă arată, în motivarea deciziei de achitare, obţinută de MEDIAFAX, că interceptările procurorilor DNA nu dovedesc acuzaţiile potrivit cărora Dan Ilie Morega ar fi oferit şi fostul ministru Paul Păcuraru ar fi primit mită. În septembrie 2008, după începerea urmăririi penale de către DNA, preşedintele Băsescu l-a suspendat pe Paul Păcuraru din funcţia de ministru al muncii. A doua zi acesta a demisionat din funcţie, iar în locul său a fost numită Mariana Câmpeanu.
• MEDIAFAX
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII