16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul Revoluţiei, în curs de finalizare

Dosarul Revoluţiei, în curs de finalizare

Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, aflat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului instanţei supreme, este în curs de finalizare, a anunţat ieri Biroul de informare publică şi relaţii cu presa al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Potrivit sursei citate, dosarul privind evenimentele din decembrie 1989 se află pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unde se regăseşte dosarul declinat în cursul anului 2007, ulterior deciziei Curţii Constituţionale şi cel disjuns de Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 18 aprilie 2011).
PÎCCJ aminteşte că la adoptarea soluţiei de disjungere şi declinare din luna aprilie, procurorii militari au avut în vedere împrejurările conform cărora „decesul, rănirea sau reţinerea nelegală a unor persoane au fost rezultatul acţiunii unor militari şi a unor persoane care nu au calitatea de militar, aşa încât competenţa de soluţionare a cauzei nu aparţine procurorului militar, întrucât art. 35, alin. 2, Cod procedură penală stabileşte competenţa de soluţionare în favoarea procurorului civil“.
În temeiul acestei disjungeri, s-a înregistrat dosarul în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vizează evenimentele din luna decembrie 1989, respectiv „activitatea şi acţiunile desfăşurate atât de către persoanele civile, cât şi cele militare“, sens în care, în temeiul cercetărilor, procurorii civili trebuie să stabilească dacă între aceste acţiuni a existat o legătură de conexitate.
De asemenea, reprezentanţii Parchetului instanţei supreme arată că procurorii au luat act de hotărârea CEDO pronunţată în cauza Asociaţia „21 Decembrie“ şi alţii contra României. 
„În raport cu responsabilitatea persoanelor, relativ la durata de soluţionare a acestor cauze, respectiv certele cauze de întârziere şi lacunele constatate în desfăşurarea anchetei, soldate cu încălcarea normelor imperative de procedură penală, pe parcursul perioadei 1994-2005, a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, încă din anul 2008“, amintesc reprezentanţii parchetului. 
De asemenea, anchetatorii amintesc că în aceste dosare au fost efectuate, din 2007, audieri de părţi vătămate, martori, s-a procedat la conducerea în teren a părţilor vătămate şi a martorilor, au fost ridicate şi examinate înscrisuri, precum şi fotografii, imagini filmate, s-au dispus reexaminări medico-legale.
„Precizăm, de asemenea, că pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al parchetelor militare din teritoriu au fost înregistrate 4.495 de dosare penale, din care în 2.894 de cauze au fost efectuate cercetări de către Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti, iar în 1.601 dosare – de către unităţile militare de parchet din teritoriu. Din numărul total al acestor dosare, 3.135 au avut ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane (818 dosare privind perioada 17 – 22.12.1989, iar 2.317 cauze privind perioada de după 22 decembrie1989)“, se arată în comunicatul citat.
Potrivit aceleiaşi surse, din totalul de 3.135 de dosare, Secţia Parchetelor Militare şi Parchetul Militar Bucureşti au instrumentat 2.311, 647 de cauze privind perioada de până la 22 decembrie 1989, iar 1.664 de dosare privind perioada următoare.
În 112 cauze, din totalul de 4.495, au fost trimişi în judecată, de către Secţia Parchetelor Militare şi parchetele militare din subordine, 245 de persoane, printre care şase generali, 32 de ofiţeri, nouă subofiţeri şi 35 de militari în termen din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum şi 12 generali, 73 de ofiţeri, opt subofiţeri şi un militar în termen din cadrul Ministerului de Interne, precum şi 69 de civili.
„Toate documentele transmise de către Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie odată cu soluţia de disjungere a cauzei dispusă pe 18 aprilie 2011 sunt analizate de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind faptele din contextul evenimentelor din decembrie 1989, de către civili, membrii gărzilor patriotice, lucrătorii de miliţie şi personalul din sistemul administraţiei penitenciare, fapte care au avut ca urmare reţinerea, uciderea, rănirea sau agresarea altor persoane, respectiv distrugerea unor imobile şi bunuri“, se arată în comunicatul Ministerului Public.
Dosarul vizează activitatea şi acţiunile desfăşurate atât de către persoanele civile, cât şi cele militare, astfel încât trebuie stabilit cu exactitate dacă între aceste acţiuni a existat o legătură de conexitate, spun reprezentanţii PÎCCJ.
„Până în prezent, de la data declinării, respectiv aprilie 2011, majoritatea acestor aspecte au fost analizate, cauza fiind în curs de finalizare“, se arată în comunicatul citat.
• NewsIn
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII