16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNe plac toţi brazii naturali

Ne plac toţi brazii naturali

De-a lungul activităţii Magazinului de Brazi în sectorul comercializării brazilor naturali am întâlnit o gamă "standard" de erori şi termeni utilizaţi greşit, în mod special în ceea ce priveşte latura eco. Simţim aşadar că se impune o scurtă clarificare asupra termenilor asociaţi ideii de brad de Crăciun.

Disputele au împărţit iubitorii pomilor de Crăciun în mai multe tabere, fiecare cu un set propriu de argumente care să le justifice alegerea:

       cei care cumpără brad de Crăciun şi cei care se opun cu totul acestui obicei

       cei care aleg un brad de Crăciun natural şi cei care investesc în unul artificial

       cei care aleg un brad natural tăiat şi cei care cumpără unul în ghiveci

Cum nu putem interveni direct în alegerea primului set, putem discuta despre următoarele două. 

Bradul natural versus bradul artificial

Spre deosebire de alte plante, coniferele nu îşi pierd frunzele (acele) în timpul sezonului rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteză să fie unul cotinuu. Pe tot parcursul vieţii lor în pepiniere brazii ocupă aşadar un rol important în reglarea nivelului oxigenului din atmosferă şi susţinerea ecosistemelor locale. Fiecare pom în parte primeşte îngrijire specială şi are coroana dirijată astfel încât aceasta să crească simetrică şi bogată. La finalul vieţii lor ca şi pomi de Crăciun, brazii de dimensiuni medii şi mari comercializaţi de Magazinul de Brazi sunt recuperaţi de la clienţi pentru a-i transforma în masă lemnoasă care ajunge în aziluri sau centre de oameni nevoiaşi ca şi bricheţi pentru încălzirea sobelor.

Multe persoane nu doresc însă să încurajeze tăierea unui pom, aşadar din vinovăţie achiziţioneaza unul artificial, fără să ia în calcul întreg ciclul de viaţă al unui astfel de produs. Producţia brazilor artificiali implică utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic şi metal) într-un proces care generează cantităţi considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezenţa sa în casă poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. În plus, în ciuda faptului că acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decât problematică. Fiind împletit din sârma şi PVC, bradul artificial nu este biodegradabil şi nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de către staţiile de colectare selectivă a deşeurilor. Majoritatea ajung aşadar în gropile de gunoi comune, unde sunt incineraţi împreună cu alte deşeuri, proces care la rândul său eliberează substanţe dăunătoare în amosferă. În cazul în care nu este ars, bradul artificial persistă multe decade până la degradare completă. 

Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre brazii naturali şi artificiali pot accesa acest articol.

Bradul tăiat şi bradul în ghiveci

Din punct de vedere ecologic opoziţia aceasta este o falsă dilemă, cele două categorii îndeplinind aproape în egală măsură criteriul unei alegeri responsabile. Brazii tăiaţi comercializaţi de Magazinul de Brazi provin din pepiniere private, în care brazii sunt îngrijiţi special şi aduşi la maturitate cu cea mai mare grijă. Sunt dealtfel crescuţi special pentru a deveni pomii perfecţi de Craciun şi nu provin din tăieri ilegale sau defrişările despre care se vorbeşte în presa. Mai mult, fiecare pom care este "recoltat" pentru comercializare (fie prin tăiere fie prin plasarea sa într-un ghiveci) este înlocuit cu un puiet tânăr, astfel încât cifra de pomi plantaţi fie rămâne constantă fie este progresiv în creştere.  

Fiecare brad în ghiveci este un absolvent al Şcolii de Rădăcină – titlul reprezentând totalitatea proceselor migăloase de acomodare în plantatii, rotiri şi mutări în diverse containere, grija şi devotamentul cu care sunt trataţi de către îngrijitori, anii de muncă dedicaţi special pentru a-i creşte şi pentru a-i pune la dispoziţia celor care doresc să aibă în casele, grădinile şi vieţile lor ceva cu adevărat deosebit. Brazii în ghiveci cu Şcoală de Rădăcină sunt renumiţi pentru rata mare de supravieţuire (peste 95% în aproape orice tip de sol) dar şi pentru calitatea excepţională a trunchiului şi a frunzelor. Şcoala de Rădăcină i-a "educat" să fie extraordinari, drăgălaşi şi primitori din orice unghi ar fi priviţi, dar mai ales i-a pregătit pentru adaptare şi supravieţuire.

Magazinul de Brazi

Lansat la data de 1 noiembrie 2009, MagazinulDeBrazi.ro este o platformă online destinată comercializării de pomi şi accesorii de Craciun care îşi propune să vină în întâmpinarea necesităţii clienţilor pentru un sortiment bogat de brazi tăiaţi şi cu rădăcină. Pomii sunt disponibili într-o gamă de 21 de categorii de înălţime (0,60 – 12 m) şi 4 soiuri diferite. Magazinul oferă astfel posibilitatea de a alege un produs de calitate tuturor persoanelor care nu au timpul necesar sau acces la o oferta de pomi suficient de variată, care să le satisfacă exigentele. 

În perioada 22 noiembrie – 24 decembrie 2011 Magazinul De Brazi derulează Campania “Împarte bucurie” prin care vă invită să achizitionaţi un brăduţ de Crăciun pentru un orfelinat, centru de plasament, casă de copii sau cămin de bătrâni. Brăduţul va fi livrat gratuit la locaţie de către reprezentanţii Silva Group România, şi pentru că vrem să participăm împreună cu dumneavoastra la împărţirea bucuriei oferim donatorilor o reducere de 30% din valoarea brazilor tăiaţi cu înălţimi cuprinse între 2 şi 6 m şi de 5% din valoarea brazilor cu rădacină. Donaţia nu este condiţionată de achiziţia altor produse de pe site-ul Magazinului de Brazi. După confirmarea comenzii şi efectuarea plăţii, braduţul va fi livrat gratuit de către reprezentanţii Silva Group Romania în locaţia aleasă de dumneavoastră.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII