16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Jaf de tot râsul

http:http://www.youtube.com/watch?v=zW73q815VNI

Un elev de la Liceul Energetic a ajuns în spatele gratiilor şi riscă să rămână acolo zece ani pentru că a săvârşit vineri cel mai jenant jaf armat din Dolj

Vineri seară, toate televiziunile vuiau: „Jaf armat în Craiova“. Ce a fost, de fapt? O tâlhărie cu mână înarmată, într-adevăr, dar săvârşită într-un mod de-a dreptul penibil, ca să nu spunem chiar amuzant, de un tânăr care a fost identificat şi prins de poliţişti în doar câteva ore.

A luat banii şi a fugit

Georgel-Mihăiţă A., din comuna Dobreşti, judeţul Dolj, este elev la Grupul Şcolar Energetic din Craiova. Pe 7 decembrie, a împlinit 17 ani, serbându-şi evenimentul împreună cu câţiva prieteni. O săptămână mai târziu, adică în noaptea de 15 spre 16 decembrie, tânărul a dat o spargere în magazinul firmei SC Stefan Syd SRL din cartierul craiovean 1 Mai. A luat de acolo 300 de lei şi un pistol cu gaze, aparţinând patronului Teodor-Iulian Ştefan. Dar banii s-au terminat rapid, aşa că Mihăiţă, având pistolul în buzunar, s-a gândit să facă rost de alţii. Şi a pus ochii pe un magazin aflat în drumul său de la liceu către casă.
Vineri seară, la 18.20, el a intrat în magazinul aparţinând SC Full Moon SRL Craiova, situat alături de fast-food-urile amplasate vizavi de Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului Dolj, la intersecţia străzilor Amaradiei şi Nicolae Titulescu. Pândind momentul în care era singurul client din magazin, a scos arma din buzunar şi a ameninţat-o pe vânzătoarea Loredana Ciocoiu, de 22 de ani, spunându-i că o împuşcă dacă nu-i dă toţi banii. Tânăra s-a speriat şi i-a dat tot ce avea – cei 80 de lei din poşeta personală şi circa 130-140 de lei din încasările pe ziua respectivă, bani aflaţi într-o cutie de carton de sub tejghea. Tâlharul minor nu s-a mulţumit cu această sumă, aşa că i-a luat vânzătoarei şi telefonul mobil, pe care îl văzuse pe un raft. În mai puţin de un minut, elevul a ieşit pe uşa magazinului şi a dispărut în noapte.

Camera l-a dat de gol

După ce jefuitorul a ieşit, vânzătoarea a dat fuga la fast-food-ul Talalico, aflat alături, să-i povestească angajatei de acolo, Mirela Popescu, ce i s-a întâmplat. Aceasta a ascultat-o, apoi a pus mâna pe telefon şi a sunat la 112, anunţând jaful.
În câteva minute, zona a fost împânzită de poliţişti. Fiind vorba de o faptă deosebit de gravă – tâlhărie cu mână înarmată – cazul n-a rămas doar în investigarea Secţiei 5, pe raza căreia se produsese evenimentul, ci s-a constituit o echipă complexă, formată din zeci de poliţişti şi coordonată chiar de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, în vederea identificării şi prinderii autorului. Încă de la începutul cercetărilor, poliţiştii de la Investigaţii Criminale şi-au dat seama că fapta n-a fost săvârşită de vreun profesionist, ci de un „agarici“, cum îi numesc deseori oamenii legii pe infractorii care fac greşeli stupide. Iar în acest caz, autorul se dovedise de-a dreptul penibil: nu purtase vreo mască, fusese filmat suficient de clar de camerele video ale sistemului de supraveghere instalat în magazin şi acţionase într-o zonă prin care trecuse deseori.
Semnalmentele autorului – vârsta – 17-18 ani, circa 1,70 m înălţime, constituţie atletică, păr castaniu, tuns scurt, îmbrăcat în blugi albaştri şi o geacă din material, de culoare albastru închis – şi chiar fotografii ale lui au fost distribuite în tot judeţul, aşa că era doar o chestiune de ore pentru poliţişti să-l identifice pe autor. Au aflat rapid cine este, iar sâmbătă, cam pe la ora prânzului, i-au făcut o „vizită“.

Riscă zece ani de puşcărie

Georgel-Mihăiţă nu se trezise de mult, iar mama lui, Daniela Anghel, se pregătea să-i pună masa în momentul în care poliţiştii au dat buzna în curte şi apoi în casă. Sub privirile stupefiate ale mamei, odrasla a fost ridicată de oamenii legii din camera lui de la Dobreşti şi condusă la sediul poliţiei pentru audieri. Luat la întrebări, tânărul a încercat mai întâi să-i „ducă de nas“ pe poliţişti, dar în faţa probelor evidente – pistolul şi telefonul mobil, găsite la el acasă – şi-a recunoscut până la urmă fapta. A fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar ulterior, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Judecătoria Craiova a dat curs propunerii procurorilor, emiţând pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă pentru 19 zile.
Art. 211 din Codul Penal prevede pentru tâlhăria săvârşită cu ajutorul unei arme o pedeapsă cu închisoare de la şapte la 20 de ani, însă limitele de pedeapsă se reduc la jumătate în cazul minorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII