11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum se calculează prima factură la căldură

Cum se calculează prima factură la căldură

Câteva zeci de asociaţii din Craiova vor beneficia de subvenţii la căldură şi pentru luna octombrie a acestui an, deşi în mod normal beneficiarii primesc subvenţii începând din noiembrie. Într-o astfel de situaţie sunt asociaţiile de proprietari unde apartamentele au montate repartitoare şi nu au făcut citirile separat pe luna octombrie, respectiv luna noiembrie. „Proprietarii nu au mai dat citirile pentru cele câteva zile de căldură din luna octombrie pentru că asta ar fi însemnat să se facă şi calculul de către firmele de repartitoare. Orice calcul înseamnă ca proprietarul să plătească 2,25 lei + TVA pentru fiecare calorifer. Mulţi au ţinut repartitoarele închise pentru a face economie şi i-ar fi costat mai mult taxele decât căldura. Aşa că am cumulat cele două luni. Noi aşa procedăm în fiecare an“, a spus administratorul Asociaţiei Siloz Înfrăţirii, Marin Sorescu.
Reprezentantul unei firme de administrare imobile susține că această regulă nu este corectă. Acesta arată că este aplicabilă fără probleme acolo unde nu sunt subvenţii, dar nu prea este legală atunci când vine vorba de subvenţii. „În cazul condominiilor unde nu sunt beneficiari de subvenţie la căldură, cumularea celor două luni nu ridică nici o problemă, dar acolo unde sunt subvenţii nu este legal. Pentru luna octombrie nu se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei“, a precizat Alina Mora, reprezentant firmă de administrare imobile.

 E corect ?

Cumularea celor două luni, octombrie şi noiembrie, în care craiovenii au primit căldură pune şi alte probleme. Cum o să ştie proprietarii ale căror repartitoare au fost citite abia la sfârşitul lunii noiembrie câte unităţi au consumat în luna octombrie, când gigacaloria era 194 de lei, şi câte în luna noiembrie, când preţul gigacaloriei a fost de 245 de lei? Reprezentanţii asociaţiilor spun că aceştia nu o să ştie niciodată, dar nu este relevant pentru că asociaţia are de la furnizorul de căldură, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, o factură de o anumită valoare pe care trebuie să o repartizeze. De exemplu, în luna octombrie avem consum pe bloc 1 Gcal în valoare de 194 de lei, iar în noiembrie avem consum de 10 Gcal, în valoare de 245 de lei/Gcal. Valoarea totală a facturii pe cele două luni este de 2.644 de lei. Aceasta se împarte la preţul din ultima lună şi rezultă 10,791 Gcal cu 245 de lei. „Din punct de vedere contabil, balanţa din luna octombrie va avea un minus egal cu valoarea facturii de energie termică aferentă acestei luni, dar balanţa din luna noiembrie va avea un plus egal cu valoarea repartizată din luna precedentă. Acest lucru este valabil acolo unde nu sunt subvenţii“, a mai precizat Alina Mora, reprezentant firmă administrare imobile.
Craiovenii care nu au repartitoare, adică plătesc la pauşal, nu întâmpină astfel de probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII