10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZilele de concediu în jurul lumii

Zilele de concediu în jurul lumii

Angajații din Marea Britanie și Polonia au cele mai generoase perioade de concediu stabilite prin lege, la polul opus fiind cei din Statele Unite, Canada, Filipine, China și Thailanda, cu cele mai puține zile de concediu. Columbia are cele mai multe zile de sărbătoare legale, Mexic, cele mai puține, iar angajații britanici au acces la cel mai îndelungat concediu (36 de zile pe an), se arată într-un studiu al companiei Mercer.

Angajații din Europa de Vest au acces, în medie, la cele mai multe zile de concediu legal plătit din lume. La polul opus, angajații din Asia Pacific au cel mai scăzut nivel al concediului legal plătit. Angajații din Marea Britanie au, de principiu, una dintre cele mai generoase perioade de concediu legal (28 de zile), în timp ce în Statele Unite nu există concediu stabilit prin lege. Datele se regăsesc în Mercer’s Worldwide Benefit and Employment Guidelines și prezintă reglementările și practicile din piața muncii în peste 62 de state. Concediul legal este perioada de timp liber pe care angajatorul este obligat, prin lege, să o ofere angajaților săi. În Regatul Unit există opt sărbători publice legale în fiecare an. Potrivit Mercer, mărimea perioadei de concediu reprezintă un tablou mult mai complex întrucât dimensionarea concediului este dată, deseori, de contractele de muncă ale companiilor, precum și de numărul de zile acordate pentru sărbătorile publice legale. În Marea Britanie, de exemplu, angajații au dreptul la 28 de zile de concediu. Dat fiind că în Regatul Unit există opt sărbători publice legale în fiecare an, asta sugerează că aici concediul s-ar putea întinde pe o perioadă de 36 de zile, sau 10% din an. Aceasta ar fi cea mai mare perioadă de concediu din toate cele 62 de țări. Realitatea arată că angajatorii au dreptul să includă cele opt sărbători legale ca parte din cele 28 de zile de concediu, așadar angajații britanici au, în fapt, mai puține zile de concediu decât vecinii lor din restul Europei, unde, practica generală este ca angajații europeni să își ia zilele de sărbători legale în plus față de concediul legal. Angajații din Asia și Australia au, prin comparație, un nivel mult mai jos al concediului legal, dar sărbătorile publice se adaugă acestuia, și nu reprezintă parte din el. Cu toate acestea, nivelul concediului la care angajații din Asia sunt îndreptățiți este mai scăzut comparativ cu cel din țările din Vestul Europei. Angajații care au posibilitatea de a accesa cea mai lungă perioadă de concediu sunt cei din Austria, cu 25 de zile de concediu conform legii și 13 zile de sărbători publice legale și cei din Malta, cu 24 de zile de concediu conform legii și 14 zile de sărbători publice legale. În ambele țări, angajații au un concediu potențial de 38 de zile pe an. Filipine și Canada au cel mai scăzut nivel al concediului, de 20, respectiv 19 zile. Angajații din Columbia au cel mai mare număr de sărbători publice legale (18 zile), în timp ce angajații din Mexic au cel mai scăzut număr de sărbători publice legale (7 zile).

Europa de Vest

Angajații din Marea Britanie primesc cea mai generoasă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmați de Grecia, Austria, Franța, Suedia, Luxemburg, Finlanda și Danemarca (toate cu câte 25 de zile). Angajații ușor dezavantajați sunt cei din Malta (24), Spania și Portugalia (22) și Norvegia (21). În Italia, Belgia, Germania, Cipru, Irlanda, Elveția și Olanda, angajații au dreptul la 22 de zile legale de concediu. Cipru oferă cel mai mare număr de sărbători publice legale (15), urmat de Malta și Spania (ambele cu câte 14) și Austria și Portugalia (ambele cu câte 13). Marea Britanie și Olanda au cel mai mic număr de sărbători publice legale din Europa (8).

Europa Centrală și de Est

Polonia (26 de zile) oferă angajaților cea mai generoasă perioadă de concediu din Europa de Est, urmată de Ungaria (23). Letonia, Rusia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Lituania, Croația, Republica Cehă și România oferă câte 20 de zile de concediu legal. Cele mai mici perioade de concediu din regiune se regăsesc în Ucraina (18) și Turcia (17). În această regiune sunt mai multe zile libere de sărbători legale comparativ cu țările din Vestul Europei. Slovacia oferă cel mai mare număr de zile de sărbători publice legale (15), iar Serbia oferă cele mai puține (8).

Orientul Mijlociu și Africa

Emiratele Arabe Unite, cu 22 de zile prevăzute, reprezintă țara din regiune cu cea mai extinsă perioadă de concediu, urmată de Maroc (18), Liban (15) și Africa de Sud (15). Liban oferă cel mai mare număr de zile libere pentru sărbătorile publice legale (16), urmat de Maroc (14), Africa de Sud (12) și Emiratele Arabe Unite (9).

America de Nord și America Latină

Cele două state nord americane, Canada și Statele Unite, se numără printre națiunile cel mai puțin generoase atunci când vine vorba de concediu legal. Legea federală din Statele Unite nu prevede obligativitatea plății timpului liber, iar politicile referitoare la dimensionarea concediului variază foarte mult. Multe organizații din Statele Unite oferă trei săptămâni de vacanță după cinci până la zece ani de serviciu, iar angajații din sindicate au, în general, perioada de vacanță specificată în contractele colective de muncă. În Canada, concediul obligatoriu variază de la provincie la provincie și de la companie la companie, de regulă, suplimentează cerințele legale, iar unele organizații oferă până la șase săptămâni de concediu după 20 sau 25 de ani de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU