10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul îşi asumă comasarea alegerilor

Guvernul îşi asumă comasarea alegerilor

Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012 și pe cel privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casatie și Justiție joi, 15 decembrie, potrivit deciziei luate ieri de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
Opoziția poate depune o moțiune de cenzură până sâmbătă, 17 decembrie, potrivit președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Documentul va fi citit luni, 19 decembrie, urmând ca moțiunea să fie dezbătută și votată joi, 22 decembrie. USL a decis să depună moțiune de cenzură împotriva celor două legi pentru care guvernul a decis să își angajeze răspunderea, a anunțat ieri liderul conservator Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe de presă a Uniunii.

O Constituţie, mai multe modificări

Emil Boc a anunțat ieri că PDL vrea modificarea Constituției, astfel încât, pe lângă limitarea deficitului și a datoriei publice, să se introducă Parlamentul unicameral și limitarea numărului de parlamentari la 300, așa cum arată rezultatele referendumului votat în 2009. Cu alte cuvinte, șeful PDL vrea să unifice într-o singură inițiativă de revizuire a Constituției două teme majore.
Prima temă este fiscală și prevede includerea unui prag maxim al deficitului structural de 0,5% din PIB. Tema introducerii acestei „reguli de aur“ a apărut în urmă cu un an, fiind lansată de Traian Băsescu, dar acum a fost relansată după apariția Acordului de Guvernanță Fiscală semnat la Bruxelles pe 8 decembrie.
A doua temă este politică și prevede existenta unui parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari. Populația României a votat aceste modificări într-un referendum inițiat de președintele Traian Băsescu și desfășurat pe 22 noiembrie 2009.

Bruxellesul a venit ca o mănuşă

Tema revizuirii Constituției a apărut joia trecută, după ce în declarația celor 26 de șefi de stat și guvern din UE (toate statele membre, mai puțin Marea Britanie) privind Acordul de Guvernanță Fiscală s-a specificat faptul că regula unui deficit structural maxim de 0,5% din PIB trebuie introdusă în legislația națională „la nivel constituțional sau la un nivel echivalent“.
În text se mai arată că liderii UE recunosc „competența Curții de Justiție de a verifica transpunerea acestei reguli la nivel național“. Vineri, la o zi după apariția textului, președintele Traian Băsescu a declarat că România trebuie să-și modifice Constituția pentru introducerea acestui prag maxim al deficitului structural.
Duminică, liderul PSD Victor Ponta a anunțat că USL sprijină introducerea regulii de aur, dar nu prin modificarea Constituției, ci prin votarea unei legi în parlament. Președintele Băsescu a respins ulterior această propunere, susținând că este insuficientă față de textul Acordului, și i-a chemat pe liderii partidelor parlamentare la consultări pentru mâine. Liderii USL au anunțat că nu vor merge la consultări dacă acestea vor avea loc concomitent cu toți liderii partidelor politice.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII