14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, în pericol să rămână fără curăţenie

Craiova, în pericol să rămână fără curăţenie

Primarul Antonie Solomon a anunţat ieri că SC Salubritate Craiova SRL, firma care se ocupă de curăţenia oraşului, funcţionează ilegal din această lună, pentru că nu a primit licenţa de la ANRSC

În Bănie s-ar putea ajunge în situaţia de a nu exista o firmă care să se ocupe de curăţenia oraşului. Vestea a fost dată ieri de primarul Antonie Solomon, care a anunţat, într-o conferinţă de presă, că SC Salubritate Craiova SRL, firma care are în atribuţii activitatea de curăţenie, nu a primit licenţa de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi în prezent funcţionează în ilegalitate.
Solomon a dat de înţeles că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că Serviciul de Salubritate a fost scos din subordinea primăriei şi transformat în societate comercială. „Acel SRL al Salubrităţii nu mai are licenţă. Suntem în ilegalitate şi mai putem funcţiona după lege doar trei luni. Acel contract de delegare de gestiune făcut pe 49 de ani şi aprobat prin hotărâre de consiliu local nu a fost legal. Nu ştiu ce mai putem face acum. Avem trei luni să găsim o soluţie, să reparăm o eroare pe care nu a făcut-o Solomon, dar, deocamdată, ea nu se întrevede. Nici măcar secretara primăriei nu are acum o soluţie legală“, a spus ieri la prânz Antonie Solomon.

„Durata este de vină“

Primarul a mai menţionat că motivul pentru care ANRSC nu a acordat licenţa Salubrităţii, prin care aceasta să poată să cureţe oraşul, este durata pe care s-a făcut delegarea, 49 de ani. „Durata nu a fost corectă. Nu ştiu cum trebuia făcută delegarea pentru a fi corectă, poate pe 12 ani. Aştept ca juriştii să găsească o soluţie. Mai bine nu transformau Salubritatea în SRL, dar au avut unii grijă să gândească altfel“, a adăugat Solomon, dând voalat vina pe cei care au întocmit contractul şi pe consilierii locali care l-au votat. „Nu trebuia să se ajungă aici. Cine a greşit să plătească“, a mai spus edilul.
Primarul Craiovei a precizat că ANRSC a tot amânat răspunsul în ceea ce priveşte licenţa Salubrităţii, iar la ultima şedinţă acesta a fost negativ, lăsând în aer activitatea de curăţenie din Bănie. „S-au purtat corespondenţe cu ANRSC, s-a tot spus da, da, peste două săptămâni vă dăm licenţa, iar după ultima şedinţă ni s-a transmis clar: nu pe 49 de ani“, a dezvăluit Solomon.

„Dacă nu se găsesc soluţii se face licitaţie“

 Edilul a explicat că s-a încercat soluţia alipirii Salubrităţii la RAADPFL, ca serviciu în cadrul acestei Regii, dar nu s-a putut. „Nici modificarea duratei din contractul de delegare de gestiune nu s-a mai putut face“, a adăugat Solomon. Dacă până la urmă nu se va găsi o soluţie, pentru activitatea de curăţenie a oraşului se va face licitaţie. „Va trebui să vină altcineva să cureţe oraşul dacă nu se va găsi o soluţie în tot acest timp. Vom face licitaţie, la care poate să participe şi Salubritatea“, a dezvăluit primarul Craiovei.
Pentru a scoate în evidenţă importanţa pentru oraş a unui astfel de serviciu, Solomon a dat ca exemplu ziua de ieri: „De dimineaţă a fost o tentativă de polei, dar s-a ieşit imediat cu utilajele şi am dat până la Aeroport cu nisip“, Salubritatea având în atribuţii în sezonul rece şi activitatea de deszăpezire.
Ieri după-amiază, primarul Antonie Solomon a venit şi cu o completare la spusele sale, susţinând că are promisiunea directorului ANRSC că Salubritatea va primi o autorizaţie provizorie, cu care va putea funcţiona nu doar trei luni, aşa cum prevede legea, ci pe o perioadă de un an, după care contractul va fi scos la licitaţie.
Contractul pentru delegarea de gestiune la care face referire Solomon are ca dată 30 august 2011 şi a fost depus la ANRSC în septembrie, termenul legal pentru primirea licenţei fiind de 90 de zile de la data contractului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

68 COMENTARII