12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO masă modestă de Crăciun costă aproximativ 300 de lei

O masă modestă de Crăciun costă aproximativ 300 de lei

Cu aproximativ două săptămâni înainte de Crăciun, halele din pieţele şi magazinele din Craiova sunt pline de carne de porc şi preparate din acest tip de carne. Dacă am lua în considerare cele mai mici preţuri practicate de comercianţi săptămâna aceasta, o masă modestă de Crăciun ar costa 200-300 de lei, adică aproximativ la fel ca în ultimii doi ani. Cu acești bani, o familie poate să cumpere 6-7 kg de pulpă de porc (15 lei/kg), 2-3 kg de cârnaţi (15 lei/kg faţă de 11,99 lei/kg în 2009), 2-3 kg portocale (3 lei/kg), o cutie de fursecuri (8-9 lei/cutie), un cozonac (5,5 lei), două pungi cu bomboane de pom (5 lei/cutie) şi două sticle de vin (aproximativ 10 lei/sticlă).

„O să mă orientez
către produsele cele mai ieftine“

Chiar şi aşa, pentru mulţi craioveni, efortul va fi destul de mare. „Preţurile diferă foarte mult de la un magazin la altul – în unele locuri sunt produse mai scumpe faţă de anul trecut, în altele sunt mai ieftine. Vom încerca să cheltuim mai puţin pentru că eu am intrat în şomaj, iar soţul meu s-a pensionat, astfel că avem la dispoziţie mai puţini bani. O să profit pe cât posibil de oferte şi o să mă orientez către produsele cele mai ieftine, astfel încât să putem întâmpina Naşterea Domnului cum se cuvine“, a spus Adela Drăgan, de 50 de ani, din Craiova. „Cumpărăturile pentru Sărbători le voi face în săptămâna de dinainte de Crăciun. Sunt cam piperate preţurile. La pensiile noastre, nu-mi permit să cheltuiesc mai mult de 300 de lei pentru două persoane. O să iau câte puțin din tot ce trebuie pentru o masă tradiţională“, a spus Constantin Şarpe, pensionar din Craiova.  
Unii comercianţi sunt destul de îngrijoraţi din cauza modului în care merg vânzările anul acesta. „Anii trecuţi în perioada asta erau destul de mulţi clienţi. Acum nu prea sunt“, a spus unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală. Totuşi, situaţia nu poate fi generalizată. Craiovenii cu dare de mână, care-şi permit să cumpere preparate din carne produse după reţete tradiţionale, cu ingrediente naturale, se află deja pe lista de aşteptare pentru Crăciun. „În apropierea Crăciunului este foarte aglomerat şi mai rămânem fără anumite produse. Astfel, pentru a se asigura că vor putea cumpăra tot ceea ce vor avea nevoie, oamenii au făcut deja comenzi de produse“, a spus alt comerciant.

Preţurile la carnea de porc:

Antricot – 13,50 lei/kg
Carne lucru – 13 lei/kg
Carne tocată – 12,50 lei/kg
Cap de porc – 8 lei/kg
Cap de porc fără guşă –
6,5 lei/kg
Ceafă de porc – 15,50 lei/kg 
Cotlet – 15 lei/kg
Coastă -14 lei/kg
Măruntaie – 5-9 lei/kg
Maţe de porc – 6 lei/10 m
Pastramă – 20-30 de lei/kg
Pulpă porc – 15 lei/kg
Spată de porc – 13,99 lei/kg
Stomac – 5 lei cutia
Slănină – 8 lei/kg
Şorici – 50 lei/kg
Tobă şorici – 9,5 lei/kg

Produse radiţionale:

Caltaboş – 28,50 lei/kg
Cârnaţi – 24,50 lei/kg
Jumări – 53 lei/kg
Scăricică afumată – 25,50 lei
Şorici – 59,90 lei/kg
Tobă carne – 29 lei/kg

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII