6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaidanezii încaieră oamenii

Maidanezii încaieră oamenii

Audierea publică organizată ieri la Craiova de mai multe asociaţii şi sindicate pentru a se găsi o soluţie în privinţa miilor de maidanezi din oraş s-a transformat la final în scandal. Noua Lege privind câinii comunitari adoptată de parlament dă posibilitatea autorităţilor locale să ia măsurile pe care le cred de cuviinţă pentru rezolvarea acestei probleme, respectând însă anumite etape, şi după consultarea populaţiei. Acest lucru s-a încercat ieri, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, dar ce a ieşit este demn de o scenetă a lui I.L. Caragiale.
La întrebarea „Ce facem cu câinii liberi de pe străzile Craiovei?“ au răspuns în scris 71 de persoane, însă 31 au dorit să-şi susţină punctul de vedere şi în faţa unei Comisii de Experţi care, pe 19 decembrie, după ce va analiza toate depoziţiile, va trebui să ofere şi o soluţie, drept concluzie, „care va fi depusă la autorităţile locale“. Până aici, nimic ieşit din comun. Membrii comisiei, printre care se regăsesc prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, conf. univ. dr. Cristiana Geormăneanu, medic specialist medicină de urgenţă, şi Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină, s-au crucit însă când au auzit soluţiile venite din sală. „Audierea publică este un exerciţiu democratic prin care fiecare cetăţean responsabil se implică în viaţa şi dezvoltarea urbei“, au anunţat organizatorii şi se pare că unii cetăţeni şi-au luat rolul în serios.
Mai întâi, câțiva dintre cei prezenți s-au scandalizat că au fost chemaţi la audiere degeaba, dacă nu li se dă dreptul să vorbească. Organizatorii au încercat să le explice că părerile s-au depus în scris până pe5 decembrie, iar acum sunt prezentate doar de cei care au dorit acest lucru. Degeaba. Nu s-au făcut înţeleşi şi până la urmă au acceptat să afle şi părerile celor din sală, spuse „în afara procedurii oficiale“.

Aberaţie: Câinii, în meniul deţinuţilor

Cel mai vehement în a-şi spune părerea a fost un bătrânel de 81 de ani din Craiova, Mihai Barbu. Discursul său i-a adus însă un cor de huiduieli. „O să ajungem ca budiştii, să respectăm animalele şi microbii. Propun ca aceşti câini să fie sacrificaţi, iar persoanele care sunt închise în puşcării să primească la masă carne de câine. Dacă au greşit şi au fost condamnaţi, atunci să sufere“, a fost soluţia oferită de acesta. A coborât mândru de pe scenă, dar a fost rapid înconjurat de iubitoarele de animale şi catalogat drept misogin şi criminal fără suflet.
Bătrânelul a părăsit cu greu sala, după ce le-a ameninţat pe „atacatoare“ că le dă pe mâna nevestei. „Lasă-mă, femeie, că sunt însurat! Te dau pe mâna nevesti-mii şi te face praf. Lasă-mă în pace, că îmi plesneşte inima în piept“, a strigat pensionarul în apărarea sa, în timp ce era „atacat“ cu texte din Biblie şi cu versul „Din bucata mea de pâine“.

Ţarcuri pentru câini între blocuri

Dintre depoziţiile participanţilor oficiali la audiere, una oferea „o cale de mijloc“. „Consiliul local să dea posibilitatea asociaţiilor de proprietari să facă nişte ţarcuri între blocuri, în locuri mai retrase, unde să stea cinci-şase câini din zonă. Aceştia să fie luaţi în evidenţă şi să se desemneze o persoană care să aibă grijă de fiecare câine. Să-l hrănească, să-l plimbe în lesă, să-i ia medicamente, să cureţe după el, totul pe cheltuiala lui“, a spus Floarea Dobre. „Cine îi selectează pe aceşti câini, pentru că 75 la sută din ei au o dereglare comportamentală? Cum am putea evita accidentele nedorite?“, a întrebat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină. „Păi unii pot fi dresaţi şi îşi pot schimba comportamentul“, a fost răspunsul oferit de cea intervievată.
„Dacă pot fi îmblânziţi, OK, dar de unde bani? De la UE, ca să mai băgăm şi noi ceva prin buzunar?“, s-a auzit o voce din sală. „Să avem grijă de câini? Dar mie cine îmi oferă siguranţă când sunt pe stradă, că se întâmplă atâtea crime şi violuri?! De ce vorbim doar despre câini?“, a răsunat o altă voce din spatele sălii.
Discuţiile au continuat şi în stradă, fără a se ajunge la un numitor comun. Din depoziţiile scrise ale celor care au participat la audiere şi care au ţinut să-şi exprime public punctul de vedere s-a desprins concluzia că „trebuie stopată cauza, nu efectul“ şi că principala soluţie ar fi nu eutanasierea, ci sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân şi aplicarea de amenzi drastice celor care îi abandonează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

160 COMENTARII