16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape, foarte aproape de noi

Aproape, foarte aproape de noi


Clubul de Speologie Vulcan din Craiova a organizat în weekend-ul trecut o „ieșire“ de iniţiere pentru potenţiali noi membri.
Tura a avut loc în Mehedinţi, în comuna Cireşu, satul Jupâneşti, la aproximativ 30 de kilometri nord de Drobeta Turnu Severin. Gazdă a fost Sorin Şoşu de la Club Speo MH, iar tabăra a fost instalată la Casa Liliecilor. După cheful fiecărui participant, s-a dormit în cort sau în cabană. Vineri seară s-au stabilit peşterile ce urma să fie vizitate: Curecea, Gramei, Balta şi una din cele patru intrări în Topolniţa, cea prin Prosăc. Învățăceilor li s-a reamintit de căști și surse de lumină, condiții de neocolit dacă vrei să te și întorci dintr-o peșteră.
Plecarea a fost sâmbătă dimineaţă, la 9.30, împărţiţi în două echipe, prima – la Curecea (peştera fiind mai mare, era nevoie de mai mult timp pentru vizitare), a doua echipă a plecat spre Gramei, Balta şi Prosăc. Duminică dimineaţă s-a făcut schimb de trasee şi a fost organizată o repriză de tiroliană.
În cele două zile s-au văzut galerii înalte, dar şi zone de târâş, colonii de lilieci în hibernare, stalactite, stalagmite, coloane, draperii etc. Doritorii au putut face poze. Dintre cei veniţi pentru prima dată într-o peşteră (alea cu intrare, ghid şi iluminate nu se pun), câţiva or să meargă mai departe pe sub pământ să continue speologia.
Pământul are tot soiul de frumuseţi ascunse, greu de descris. Cel mai indicat e să le vezi de aproape.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII