14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul de comasare a alegerilor aprinde scena politică

Proiectul de comasare a alegerilor aprinde scena politică

Premierul Emil Boc a susținut că proiectul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) de comasare a alegerilor este doar tehnic, va fi discutat în coaliție și va putea include unele modificări, și a cerut opoziției să susțină revizuirea Constituției pentru formarea unui parlament unicameral cu 300 de parlamentari, transmite Mediafax. „Este un proiect tehnic propus spre dezbatere publică și care comportă multiple modificări, iar dacă va fi susținut de coaliție, va fi promovat, dacă nu, nu. Are la bază două argumente, și anume necesitatea ca în 2012 să nu pierdem întreg anul cu dispute electorale, ba locale în primăvară, ba generale în toamnă, și pentru a se face și o anumită economie de ordinul câtorva zeci de milioane de euro în privința costurilor acestor alegeri, propunându-se să fie organizate la o singură dată“, a spus Boc ieri, la postul public de televiziune.
El a amintit că, în 1996, deși alegerile locale trebuia organizate în luna februarie, scrutinul a avut loc în mai-iunie și a rămas ca regulă de organizare pentru această perioadă fără nici o dispută publică, chiar dacă în 1992 aceleași alegeri au fost organizate în februarie. „Ideea era ca aceste alegeri să se comaseze în toamnă. Analiza va fi făcută în continuare în coaliție și, dacă va exista suport politic, va fi promovată. Este vorba doar de comasarea tehnică a alegerilor“, a spus Boc. Premierul a adăugat însă că dorește să transmită un apel public către liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, pentru ca aceștia să susțină revizuirea Constituției pentru formarea unui parlament unicameral cu 300 de parlamentari. „Domnii Ponta și Antonescu nu pot să se sustragă de la ceea ce românii au votat și să se prefacă că acest subiect nu există. Încă o dată le cer public să susțină acum în parlament, pentru că proiectul revizuirii Constituției este pe rol, trecerea la parlamentul unicameral.
Comasarea alegerilor este un subiect de natură tehnică, dar parlamentul unicameral este o temă aflată acum pe agenda parlamentului și cei doi lideri politici, dacă au responsabilitate în fața românilor, trebuie să vină și să susțină alături de noi revizuirea Constituției. Numai cu două treimi se poate face revizuirea Constituției“, a spus Boc.
Proiectul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) de comasare a alegerilor în 2012 menține norma de reprezentare a parlamentarilor din legislația în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populația luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.
Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

Modificare surprinzătoare: mai mulţi parlamentari

Proiectul de lege electorală propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor prevede o scădere a pragului electoral alternativ, oferindu-se posibilitatea partidelor să intre în parlament dacă se află pe primul loc în patru colegii de deputaţi (șase – în prezent) şi două de senatori (trei – în prezent).
Dacă în Legea electorală din 2008 se prevedea o „condiţie cumulativă“ privind îndeplinirea pragului electoral alternativ, respectiv obţinerea celui mai mare număr de voturi în şase colegii de deputaţi şi trei de senatori, în proiectul MAI condiţia este redusă la patru colegii de deputaţi şi două de senatori. În rest, proiectul MAI menţine prevederea pragului electoral de 5% pentru partidele politice, precum şi pragul electoral de 8% pentru alianţele politice formate din două partide, adăugându-se câte un procent pentru fiecare nou membru al alianţei. De asemenea, se menţine prevederea potrivit căreia pragul electoral în cazul alianţelor politice formate din mai multe partide nu poate fi mai mare de 10%.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a explicat, pentru NewsIn, că, potrivit proiectului propus de MAI, numărul senatorilor creşte de la 137, cât este în prezent, la 142, iar numărul deputaţilor se măreşte de la 334, câţi au fost aleşi în 2008, la 345, astfel că reducerea promisă nu este pusă în aplicare. „Această lege introduce elemente tragi-comice. Tragică este prelungirea fără motiv a mandatului aleşilor locali, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a democraţiei“, a precizat Voicu. Elementul comic, a subliniat acesta, îl reprezintă creşterea numărului de parlamentari. „În mod oficial, coaliţia de la putere propune o lege cu 16 parlamentari mai mult decât în prezent“, spune vicepreşedintele PNL. Liderul liberal remarcă faptul că acea clarificare pe care toate forţele politice au cerut-o nu a fost realizată. El a atras atenţia că, în parlament, există un proiect al USL care propune reducerea numărului de parlamentari la 318. „Câştigătorul acestei legi este clar, arată teama coaliţiei de votul popular“, a mai spus vicepreşedintele PNL.
În opinia sa, legea propusă de MAI încearcă să securizeze unele locuri pentru unii lideri ai puterii, „sacrificând marea masă de parlamentari“. „Este o gravă încălcare a democraţiei, prin prelungirea mandatelor aleşilor locali. După raţiunea asta, dacă aşa ne convine nouă, puterii, prelungim şi mandatul preşedintelui României“, este concluzia lui Mihai Voicu despre legea propusă de MAI pentru alegerile din 2012. Potrivit calculelor, în Bucureşti vor fi 30 de deputaţi şi 13 senatori, iar în Prahova şi Iaşi – câte 12 deputaţi şi cinci senatori. Constanţa şi Bacău ar urma să aibă  câte 11 deputaţi şi cinci senatori, iar Cluj, Dolj, Suceava şi Timiş câte zece deputaţi.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU