24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii cumpără mai mult alcool decât apă

Oltenii cumpără mai mult alcool decât apă

Statisticile arată că, în trimestrul al doilea al anului, fiecare locuitor din Oltenia a consumat, în medie, câte 3,7 litri de băuturi alcoolice

Direcția Regională de Statistică Dolj a realizat un studiu trimestrial privind consumul mediu de produse agroalimentare și băuturi alcoolice în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, care cuprinde județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Dacă zilele trecute arătam că oltenii își cheltuiesc banii pe haine, telefoane și țigări și alocă sume infime achiziționării de produse de igienă personală și de servicii de educație, și în cazul consumului de produse alimentare și băuturi alcoolice există surprize. Așadar, pe trimestrul al doilea al anului 2011, oltenii au consumat mai mult alcool decât apă minerală și sucuri. Statistica susține că, în medie, fiecare locuitor al Olteniei a consumat 3,707 litri de băuturi alcoolice, în timp ce consumul mediu de apă minerală, plată și băuturi nealcoolice a fost de 3,451 litri pe lună de persoană.  Consumul se calculează ca și produse cumpărate, la care se adaugă cele din producție proprie a gospodăriilor oltene, mai ales în ceea ce privește alcoolul. Dacă luăm doar exemplul Doljului, unde populația totală atinge în jur de 700.000 de oameni și ne gândim că nu consumă alcool copiii, bolnavii și alte categorii de persoane, un consum mediu de 3,707 litri de băuturi alcoolice de persoană înseamnă destul de mult. În sensul că aceasta este o medie pe întreaga populație, însă cei care beau efectiv consumă mai mult decât media. Dar și studiul privind cumpărarea produselor alimentare și a celor alcoolice relevă aspecte inedite cu privire la ultima categorie de produse: locuitorii regiunii alocă mai multe fonduri achiziționării de băuturi alcoolice decât pentru cumpărarea apei sau a băuturilor răcoritoare. Statistica relevă faptul că oamenii din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia au alocat, în medie, 5,16 lei pe lună cumpărării de apă minerală și sucuri, în timp ce pentru alcool au fost cheltuiți mai mulți bani – 5,95 lei pe lună de persoană.  

Oltenii mănâncă multă pâine

La nivelul întregii țări, o persoană a consumat lunar, în medie, 8,539 kilograme de pâine şi produse de franzelărie, 4,117 kilograme de carne şi preparate din carne, 5,980 litri de lapte, 3,191 kilograme de cartofi, 7,045 kilograme de legume şi conserve din legume şi 2,803 kilograme de fructe. În Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, consumurile medii lunare ale principalelor produse agroalimentare, pe o persoană, au fost de 11,035 kilograme de pâine şi produse de franzelărie, 4,192 kilograme carne şi preparate din carne, 4,299 litri de lapte, 2,924 kilograme de cartofi, 8,588 kilograme de legume şi conserve din legume şi 2,189 kilograme de fructe. „Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, aceasta înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,496 kg mai mult decât consumul mediu naţional“, se menționează în raportul statistic realizat în Oltenia, aferent lunilor aprilie, mai și iunie ale acestui an. Potrivit studiului comparativ, consumăm aproximativ aceeași cantitate de carne ca și restul românilor. De asemenea, suntem sub media pe țară la consumul de lapte și fructe proaspete, dar îi depășim pe cei din restul țării la consumul de legume, altele decât cartofii.
Consumul a reprezentat principala destinație a cheltuielilor totale ale gospodăriilor oltene în trimestrul al doilea al acestui an. „Evaluarea şi analiza consumului pe o persoană a scos în evidenţă faptul că 49,9% din cheltuielile totale de consum au fost pentru acoperirea consumului alimentar; produselor nealimentare le-au fost destinate 28,4% din cheltuielile de consum, iar pentru plata serviciilor s-a alocat 21,7% din acestea“, a arătat Mariana Tănase, director al Direcției Regionale de Statistică Dolj. Instituția mai arată că din totalul cheltuielilor lunare ale unei gospodării din Oltenia (de 1.879 de lei pe lună) 79,7% reprezintă cheltuieli bănești, iar restul de 20,3% reprezintă „contravaloarea consumului de produse agroalimentare din surse proprii“. 

Consumul principalelor alimente, de persoană, la nivel național*

Pâine – 8,539 kilograme
Carne – 4,117 kilograme
Lapte – 5,980 litri
Cartofi – 3,191 kilograme
Alte legume – 7,045 kilograme
Fructe – 2,803 kilograme
*Date furnizate de Direcția Regională de Statistică Dolj

Consumul principalelor alimente în Oltenia*

Pâine – 11,035 kilograme
Carne – 4,192  kilograme
Lapte – 4,299  litri
Cartofi – 2,924 kilograme
Alte legume – 8,588 kilograme
Fructe – 2,189 kilograme.
*Date furnizate de Direcția Regională de Statistică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII