5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii au participat la manifestările de 1 Decembrie

Gorjenii au participat la manifestările de 1 Decembrie

 Peste trei mii de gorjeni au participat la Târgu-Jiu și Rovinari la manifestările prilejuite de sãrbãtorirea Zilei Naționale a României, numărul acestora fiind mult mai mare comparativ cu anii trecuți. Târgujienii au servit fasole cu cârnați, iar rovinărenii s-au bucurat de un meniu mult mai bogat, pe lângă tradiționala fasole, Primăria oferindu-le și sarmale.

Aproximativ 1.500 sute de persoane din municipiul Târgu-Jiu au participat, joi, în Piata Prefecturii din municipiu la manifestările ocazionate de Ziua Națională a României. Vremea frumoasă i-a scos din case pe târgujienii care au venit într-un număr neaşteptat de mare să asiste la ceremoniile de 1 Decembrie. 

Participanții la manifestări au ascultat discursurile autorităților județene și locale, respectiv ale prefectului Liviu Andrei, președintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu și ale primarului Florin Cârciumaru, asistând totodată și la depunerea de jerbe și coroane la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, la defilarea militarilor și la momente artistice. După încheierea manifestărilor, participanții au fost invitați de Primăria Târgu-Jiu la un restaurant din oraș unde fiecare a primit o porție de fasole cu cârnați și un pahar cu vin fiert. Pentru această masă festivă, municipalitatea a pregătit circa 1.600 de meniuri de fasole și aproximativ 400 de litri fiert. Primăria Târgu Jiu a cheltuit 35.000 de lei pentru pregătirea Zilei Naționale a României. 

Cetățenii orașului Rovinari au petrecut Ziua Naţională la un pahar de ţuică fiartă şi o porţie de sarmale și una de fasole cu ciolan, fiecare mâncând după preferinţe. Seria manifestărilor a început cu depunerea de coroane în amintirea românilor care s-au jertfit pentru ţară, dar şi în amintirea rovinăreanului care a decedat în Afganistan, anul acesta. Nu au lipsit nici alocuţiunile autorităţilor locale și nici distracția. “Aşa cum i-am obişnuit pe cetăţenii din Rovinari, de 1 Decembrie am sărbătorit aşa cum se cuvine. Din partea primăriei Rovinari au fost pregătite 2.000 de porții de sarmale și fasole cu ciolan, mâncare, de altfel, tradițională de Ziua României. Ca în fiecare an, cetățenii, peste o mie la număr, s-au întâlnit pe centrul oraşului, la un pahar de vorbă, de ţuică fiartă sau vin şi la sarmale şi fasole cu ciolan. Am avut parte și de programe artistice. Este de fiecare dată  o ocazie să ne întâlnim cu cetăţenii, să le mai aflăm problemele şi bucuriile”, a spus Constantin Podaru, reprezentant al Primăriei Rovinari. Din păcate, nici anul acesta nu au lipsit înghiontelile între participanții dornici să prindă câte o porție de mâncare gratuită.

Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS